Cibulka

Zpět do slovníku

Je zásobním podzemním orgánem některých jednoděložných rostlin. Ukládají se v ní živiny v období, kdy rostlina fotosintetizuje. Pokud přijde nepříznivé počasí, rostlina ho přečká v klidovém stavu.

Zásobní látkou cibule je fructan (ojedinělý plyn, který nás pálí, když cibuli krájíme)

Některé typy cibulí jsou jedlé a používají se jako cibulová zelenina (kuchyňská cibule, česnek kuchyňský). Velké množství cibulí je však pro člověka jedovaté.

Dělení cibulí

  • Jednoduchá - složena z jednoho listu
  • Sukničitá - složena ze zdužnatělých rourkovitých spodních částí listů (kuchyňská cibule)
  • Šupinovitá - složena z drobných, zdužnatělých šupin poskládaných do podpučí (lilie)
  • Složená - cibulky rostou z paždí šupin, jsou poskládány kolem osy (česnek kuchyňský)

Cibulovina = trvalka, která má zásobárnu živin podzemní cibuli. Některé druhy cibulovin se nechávají i přes zimu v zemi. Jiné je však lepší vyndat, aby se nepoškodila kvalita cibulky (narcis, tulipán), nebo aby je mráz úplně nezničil.

K nejoblíbenějším cibulovinám na zahrádku patří tulipán,lilie, narcis, bledule a sněženka.

Cibulka
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku