Esenciální aminokyseliny

Zpět do slovníku
Esenciální aminokyseliny jsou řazeny do organických kyselin, obsahující nejméně jednu aminovou (-NH2) a karboxylovou (-COOH) skupinu. Jsou důležitou součástí pro vznik stavebních kamenů bílkovin. Tyto sloučeniny hrají v lidském organismu velmi důležitou roli.

V přírodě je více jak 300 aminokyselin, ale jen zlomek je obsažen v proteinech

Esenciální aminokyseliny jsou látky nezbytné pro životně důležité procesy, jako je syntéza hormonů, vytváření bílkovin a neurotransmiterů. Některé aminokyseliny jsou použity pro výrobu doplňků stravy. Pravidelným užíváním doplňků stravy s těmito látkami lze přirozeným způsobem zlepšit fyzické výkony i dobrou náladu.
Aminokyseliny jsou rozděleny do dvou základních kategorií: esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny si tělo nemůže samo vyrobit, proto je důležité zařadit do jídelníčku potraviny s tímto obsahem. Neesenciální aminokyseliny si tělo dokáže vyprodukovat samo a to pomocí jater. Některé z těchto látek je také možné získat z potravy. Zajímavostí je, že v přírodě se vyskytuje více jak 300 aminokyselin, ale pouze 20 z nich se objevuje v proteinech výhradně ve formě L-α-aminokyselin. Tyto aminokyseliny se označují jako biogenní aminokyseliny nebo proteinogenní aminokyseliny.

Esenciální aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin

Esenciální aminokyseliny jako organické sloučeniny kyslíku, vodíku, uhlíku a dusíku, jsou základním stavebním kamenem bílkovin. Zastoupeny by v lidském těle měly být ve správné kombinaci, které lze zajistit pestrou stravou.
Pro správnou funkci lidského organismu je nezbytné získat všech 20 různých aminokyselin ve správném poměru, jelikož jsou důležité pro naše zdraví. Ale pouze devět z nich je klasifikováno jako esenciální. Řadíme sem leucin, lysin, isoleucin, histidin, methionin, threonin, fenylalanin, valin a tryptofan.
Nejlepší zdroje esenciálních aminokyselin jsou živočišné bílkoviny, jako je drůbež, vejce a maso. Příjmem potravy lidské tělo bílkoviny rozloží aminokyseliny, které se používají při různých procesech v lidském těle. Důležité jsou pro regulaci imunitní funkce a budování svalů.

Esenciální aminokyseliny vykonávají v lidském těle důležité úkoly

Nejdůležitějších devět esenciálních aminokyselin vykonává v těle řadu důležitých a rozmanitých úkonů:
Threonin: je součástí strukturálních proteinů, jako je elastin a kolagen. Tyto proteiny jsou nejdůležitějšími složkami pojivové tkáně a kůže. Má vliv na imunitní funkci a metabolismus tuků. Obsažen je v mase, drůbežím mase, rybách, vajíčkách a v mléčných výrobcích.
Tryptofan: Nedostatek tryptofanu vyvolává ospalost. Je důležitý pro správnou rovnováhu dusíku. Dále je prekurzorem neurotransmiteru a serotoninu. Ty regulují chuť k jídlu, dobrou náladu a dobrý spánek. Obsažen je u potravin s vysokým obsahem bílkovin, včetně pšeničných klíčků, tvarohu, kuřecího masa a krůtího masa.
Fenylalanin: zvyšuje hladinu enkefalinů a endorfinů v centrálním nervovém systému. Je prekurzor dopaminu, neurotransmiterů tyrosinu, norepinefrinu a epinefrinu. Nedílnou součástí bývá u proteinů a enzymů. Podporuje produkci dalších aminokyselin. Obsažen je v mléčných výrobcích, masu, drůbeži, sóji, rybách, fazoli a ořeších.
Leucin: je aminokyselinou s rozvětveným řetězcem. Rozhodující vliv má na syntézu proteinů a obnovu svalů. Pomáhá stimulovat hojení ran, reguluje hladinu cukru v krvi a podílí se na produkci růstových hormonů. Obsažen je v mase, mléčných výrobcích, rybách, drůbeži, vejcích.
Methionin: je nezbytný pro detoxikaci organismu a správnou činnost metabolismu. Pomáhá k růstu tkání, vstřebávání selenu, zinku a ostatních minerálů. Obsažen je ve vejcích, zrnech, ořeších a semenech.
Valin: jde také o aminokyselinu s rozvětveným řetězcem na jednu stranu pro své molekulární struktury. Stimuluje regeneraci a růst svalů, podílí se na tvorbě nové energie. Obsažen je v sóji, sýru, arašídech, žampionech, celých zrnech a zelenině.
Izoleucin: tato aminokyselina je poslední ze tří s rozvětveným řetězcem. Podílí se na metabolismu svalů a je silně koncentrován ve svalové tkáni. Pomáhá k lepší imunitě, reguluje energii a zvyšuje produkci hemoglobinu. Obsažen je v masu, rybách, drůbeži, vejcích, sýrech, čočce, ořeších a semenech.
Lysin: pomáhá při syntéze proteinů, produkci enzymů a hormonů, zlepšuje vstřebávání vápníku. Je také důležitý pro energii, imunitní funkce a produkci kolagenu a elastinu. Obsažen je v masu, vejcích, sóji, fazoli, quinoe a dýňových semenech.
Histidin: produkuje neurotransmiter a histamin, který je nezbytný pro imunitní odpověď, trávení, sexuální funkce a cykly spánek-bdění. Udržuje také myelinový obal, který obklopuje nervové buňky. Obsažen je v masu, rybách, drůbeži, sýrech, tvarohu.

Jaké doporučení denní množství esenciálních aminokyselin je vhodné pro lidský organismus?

Protože tělo nemůže produkovat esenciální aminokyseliny, musí být do těla dodávány prostřednictvím pestré a vyvážené stravy. Existuje mnoho potravin, které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny. Doporučená denní dávka na 1 kg tělesné hmotnosti pro devět esenciálních aminokyselin je:
  • Histidin: 14 mg
  • Isoleucin: 19 mg
  • Leucin: 42 mg
  • Lysin: 38 mg
  • Methionin (+ neesenciální aminokyselina cystein): 19 mg
  • Fenylalanin (+ neesenciální aminokyselina tyrosin): 33 mg
  • Threonin: 20 mg
  • Tryptofan: 5 mg
  • Valin: 24 mg
Tyto aminokyseliny jsou obsažené v plodech moře, drůbežím mase, vejcích, mléčných výrobcích. Označují se jako kompletní proteiny. Například sója, quinoa a pohanka jsou rostlinná jídla, která obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, což z nich také činí kompletní zdroje bílkovin. Jiné rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou fazole a ořechy, jsou považovány za neúplné, protože postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin.


Potraviny bohaté na protein a esinciální aminokyseliny

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží