Fytosteroly jsou obsažené v rostlinách. Jak pomáhají lidskému organismu?
Fytosteroly jsou chemické látky,
spadající do skupiny sterolů. Patří sem mimo jiné tak
cholesterol a sterol. Všechny tyto sloučeniny jsou si podobné.
Cholesterol produkuje lidský organismus. Fytosteroly - fyto - napovídají, že jsou produkovány rostlinami. Ačkoliv jsou si tyto sloučeniny chemicky velmi podobné, mají každá z nich jiný účinek i význam.
Znáte rozdíl mezi fytosterolem a cholesterolem?
Mezi nejrozšířenější fytosteroly patří například stigmasterol, beta-sitosterol a kampesterol. Fytosteroly jsou si nejvíce chemicky podobné s cholesterolem, přesto mají v našem těle velmi rozdílný význam.
Cholesterol je pro tělo
škodlivý. Účastní se na vzniku
aterosklerózy. Jeho vlivem dochází také k
poleptání vnitřní stěny cév a následuje
snížení průchodnosti cév. V důsledku tohoto vlivu vznikají nejčastější civilizační choroby, jako je
choroba srdeční, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo
uzávěr tepen dolních končetin.
Cholesterol je do lidského těla
přijímán potravou. Váže na sebe tukové částice a přes
střevní stěnu se dostává
do krve. A zde přichází na řadu
fytosteroly. Které díky své velmi podobné chemické struktuře na sebe nezdravý
cholesterol navážou a zabrání tím jeho přestupu přes střevní stěnu do krve, kde může škodit.
Cholesterol je pak stolicí vyplavován z těla ven.
Fytosteroly pomáhají redukovat tuk v těle. Jaké mají další účinky?
Sloučeniny Fytosterolů dokážou na sebe velmi účinně navázat tukové částice.
Cholesterol se po zásahu fytosterolů nemůže na tuky navázat a je odplavován spolu s dalšími nežádoucími látkami z těla pryč.
Fytosteroly mají další účinky na lidské zdraví, například:
- zmírňují zánětlivé procesy v těle
- snižují hladinu nezdravého cholesterolu v lidském organismu
- jsou přírodními antioxidanty
- zlepšují vyplavování všech toxinů z těla
- stimulují správnou funkci slinivky k vyšší produkci inzulinu
Fytosteroly jsou chemické látky v potravinách, kde jsou nejvíce obsaženy?
Lidský organismus fytosteroly sám od sebe produkovat neumí. Je nutné proto konzumovat potraviny rostlinného původu. Fytosteroly jsou přirozeně obsažené v zelenině, ovoci i celozrnném pečivu. Kromě toho jsou ve vyšší míře obsaženy v oříškách, mandlích, pohance, sezamových semíncích, rýžových otrubách, slunečnicovém oleji nebo řepce. Velké množství fytosterolů obsahují banány, jablka i brokolice. Protože jsou zdraví prospěšné, výrobci jej přidávají také do margarínů, jogurtových nápojů nebo mléčných výrobků.
Fytosteroly a nežádoucí účinky. Mají nějaké?
Pokud se pacient léčí s vysokou hladinou
cholesterolu v krvi léky předepsanými lékařem, doporučujeme se poradit o užívání fytosterolů s lékařem nebo lékárníkem.
Přílišné množství fytosterolů má za následek nižší
vstřebávání beta karotenu, co může vést ke
snížení hladiny vitaminu A v lidském organismu. Tento stav může být nebezpečný především pro
těhotné a kojící ženy. Vysoký příjem fytosterolů vytlačuje z lidského organismu škodlivý
cholesterol, který
potřebují hlavně
malé děti, pro
správný růst.