Co je glykemický index?
Glykemický index (GI) je vyjadřován číslem a udává informace o tom, jakou rychlostí se sacharidy z potravy přemění v trávicím traktu na glukózu, která se následně dostane do krevního řečiště. Glukóza má index hodnoty 100, ale existují i potraviny s vyšším GI.
Jakou funkci má glykemický index?
Glykemický index je zásadním ukazatelem při dodržování zdravé racionální stravy a při hubnutí. GI vyjadřuje to, o kolik se hladina glukózy v krvi zvýší za 2 až 3 hodiny po zkonzumovaném jídle. Pro redukci váhy je důležité jíst potraviny s nízkým GI, neboť zasytí na delší dobu.
Pro glykemický index platí pravidlo, že potraviny s vysokým GI (jednoduché sacharidy) rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a nastává hyperglykemie. Při té se vyplavuje do krve hormon inzulín, který přeměňuje krevní cukr na tuky a tím stabilizuje hladinu krevního cukru.
Naopak potraviny s nízkým GI (nejnižší komplexní sacharidy) udržují optimální hladinu glukózy v krvi nebo ji jen mírně zvyšují. Do krve se vyplaví minimální množství hormonu inzulínu a člověk se cítí déle zasycen, nechybí mu dostatek energie a nepřibírá na váze.
Jaké potraviny konzumovat
Rozlišujeme potraviny s nízkým, středním a vysokým glykemickým indexem. GI je ovlivňován typem sacharidů a přítomností tuků, bílkovin a vlákniny v potravinách, které glykemický index snižují. Naopak nárůst GI nastává v rozvařených potravinách a přezrálém ovoci.
Potraviny s nízkým GI (<55)
-
Mléčné výrobky, luštěniny, vejce, většina ovoce a zeleniny, maso, sója, tvarohové sýry, obilné klíčky, ořechy, semínka, houby, hořká čokoláda
Potraviny se středním GI (56-69)
-
Rýže, těstoviny, vařené brambory, celozrnné pečivo, obilné vločky a kaše, kukuřice, banány, pohanka, fruktóza, hroznové víno, ananas, žitná mouka
Potraviny s vysokým GI (>70)
-
Sladkosti, slazené nápoje, popcorn, sladké a bílé pečivo, datle, meloun, med, kandované ovoce, mléčná čokoláda, řepný cukr, glukóza, pivo, tvrdý alkohol, bramborová kaše