Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Hořčiny

Zpět do slovníku

Co jsou hořčiny

Hořčiny jsou přírodní látky různého chemického složení a výrazné hořké chuti. Jedná se o bezdusíkaté látky, tvořené kyslíkem, vodíkem a uhlíkem. V léčebných dávkách nejsou škodlivé a nemají žádné vedlejší účinky.

Název hořčiny přímo nesouvisí s chemismem látek, které chutnají hořce. Hořké jsou například rostliny pelyněk, hořec, zeměžluč. Dále jsou to také jedovaté alkaloidy, jako je chinin, brucin, strychnin nebo určité druhy glykosidů.

Hořčiny - latinsky amara, jsou přírodní látky rozmanitého chemického složení. Při podávání v terapeutických látkách mají za úkol povzbudit vylučování žaludečních trávicích šťáv, aniž by vyvolaly vedlejší účinky.

Hořčiny jsou obsaženy především v rostlinách. Rostliny, které vykazují velké množství hořčin, jsou nazývány čeledí hořcovitých - Gentianaceae, dále jsou ve velkém množství obsaženy v rostlinách hvězdicovitých - Asteraceae a Hluchavkovitých Lamiaceae. Z těchto rostlin jsou pak především vyráběny tinktury, které se předepisují pro užití před jídlem. Nejčastěji používané hořčiny se počítají artabsin a absinthin z pelyňku, dále knicinu, loganinu, genciopikrinu, kondranginu a marrubiinu.

Hořčiny v umělém provedení

Pokud si koupíte doplněk stravy, často se můžete setkat s obsahem Hořčiny. Obsaženy jsou hlavně v doplňcích stravy pro dobré zažívání. Obsažené hořčiny v doplňcích stravy dráždí chuťové buňky a díky tomu podporují tvorbu slin. Následně přispívají k lepšímu trávicímu procesu. V žaludku a reflexně působením na sliznici, zvyšují tvorbu trávicích enzymů i žaludečních kyselin. Hořčiny dále působí na svalstvo trávicího traktu a urychlují trávení potravy.

Hořčiny při léčbě zažívacích potíží

V moderní medicíně se hořčiny podávají při anorexii, spojené s nedostatečnou tvorbou slin a žaludečních šťáv. Dále se podávají při chronických zánětech žaludeční sliznice - gastritidě nebo při dyspepsii či hypoaciditě - snížené tvorbě žaludeční kyseliny.

Hořčiny se rovněž podávají při léčbě průjmových onemocnění a pro podporu sekrece žaludečních šťáv. Vyskytují se také v lécích na podporu správné činnosti jater, žlučových cest a žlučníku.

Hořčiny a jejich výskyt

Hořčiny se hojně vyskytují v plodech jeřábu, pampelišce, mařince vonné, sedmikrásce, mateřídoušce, šalvěji, kořene omanu pravého, espomské soli, černobýlu, jablečníku obecném, listech zběhovce plazivého, čekance obecné, dvouzubce trojlistého, vachtě trojlisté a již zmíněném pelyňku. Velké množství hořčin obsahuje například chmel nebo řebříček.

Hořčiny můžeme najít také v rostlině rukoly, čekance, endivie, artyčoku, růžičkové kapustě, cikorce a žlutém grapefruitu.

Hořčiny pod názvem amarum se vyskytují převážně v bylinných směsích, čajích a tinkturách neboli alkoholových výtažcích. Setkat se s nimi můžeme také v nápojích, například v toniku, kde je obsažen chinin, nebo v likérech. Tonik se nedoporučuje užívat během těhotenství nebo kojení.

Hořčiny a jejich působení na zdraví

  • podporují zdraví srdce a žaludku
  • aktivují parasympatický nervový systém
  • působí na zvýšení vylučování trávicích šťáv
  • zlepšují trávení a chuť k jídlu
  • regulují činnost slinivky břišní, žaludku, jater a žlučníku
  • spouští tok trávicích šťáv

Hořčiny a rozdělení do 3 skupin

  • Čisté hořčiny (latinsky amara pura) - jsou hořké látky, obsažené v poměrně samostatném množství v bylince. Tyto hořčiny povzbuzují činnost trávicích orgánů. Velké množství hořčiny obsahuje zeměžluč, hořec a vachta
  • Hořčiny aromatické (latinsky amara aromatica) - zde jsou hořčiny navázané na vonné látky v bylince. Pokud jsou hořčiny navázané na vonné látky, jedná se o hořčiny aromatické. Tyto hořčiny obsahuje pelyněk, puškvorec a řebříček. Hořčiny v těchto rostlinách mají kromě hořké chuti také výraznou vůni, silně ovlivňující funkci jater, trávicího traktu a žlučníku.
  • Hořčiny ostré (latinsky amara acria) - hořčiny jsou vázány na ostře chutnající (původní) látky. Tyto látky mají laktonovou strukturu a nejde je rozdělit mezi alkaloidy nebo glykosidy, chutnající také velmi hořce. Obsaženy jsou ve zázvoru nebo v pepři.

Hořčiny na závěr

Tyto látky působí reflexně na vnímání chuti. Když je ochutnáme, uvedou se do chodu žádané procesy v těle. Z těchto důvodů není potřeba užívat hořčiny v umělém stavu, tedy ve formách tablet.

Tip na čajové bylinky

Při zažívacích potížích vypijte šálek čaje před každým jídlem, připraveného z 10 g čekanky, jablečníku, zeměžluče a vachty trojlisté.
Pro posílení obranyschopnosti doporučujeme připravit čaj ze směsi řebříčku, anděliky, ovsa, puškvorce, šalvěje, lichořeřišnice a to po 20 g. Tato směs není tak hořká, vyniká ovšem silným aroma.
Hořčiny v Pelyňku pravém
Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku