Hořčiny

Zpět do slovníku

Co jsou hořčiny

Hořčiny jsou přírodní látky různého chemického složení a výrazné hořké chuti. Jedná se o bezdusíkaté látky, tvořené kyslíkem, vodíkem a uhlíkem. V léčebných dávkách nejsou škodlivé a nemají žádné vedlejší účinky.

Název hořčiny přímo nesouvisí s chemismem látek, které chutnají hořce. Hořké jsou například rostliny pelyněk, hořec, zeměžluč. Dále jsou to také jedovaté alkaloidy, jako je chinin, brucin, strychnin nebo určité druhy glykosidů.

Hořčiny - latinsky amara, jsou přírodní látky rozmanitého chemického složení. Při podávání v terapeutických látkách mají za úkol povzbudit vylučování žaludečních trávicích šťáv, aniž by vyvolaly vedlejší účinky.

Hořčiny jsou obsaženy především v rostlinách. Rostliny, které vykazují velké množství hořčin, jsou nazývány čeledí hořcovitých - Gentianaceae, dále jsou ve velkém množství obsaženy v rostlinách hvězdicovitých - Asteraceae a Hluchavkovitých Lamiaceae. Z těchto rostlin jsou pak především vyráběny tinktury, které se předepisují pro užití před jídlem. Nejčastěji používané hořčiny se počítají artabsin a absinthin z pelyňku, dále knicinu, loganinu, genciopikrinu, kondranginu a marrubiinu.

Hořčiny v umělém provedení

Pokud si koupíte doplněk stravy, často se můžete setkat s obsahem Hořčiny. Obsaženy jsou hlavně v doplňcích stravy pro dobré zažívání. Obsažené hořčiny v doplňcích stravy dráždí chuťové buňky a díky tomu podporují tvorbu slin. Následně přispívají k lepšímu trávicímu procesu. V žaludku a reflexně působením na sliznici, zvyšují tvorbu trávicích enzymů i žaludečních kyselin. Hořčiny dále působí na svalstvo trávicího traktu a urychlují trávení potravy.

Hořčiny při léčbě zažívacích potíží

V moderní medicíně se hořčiny podávají při anorexii, spojené s nedostatečnou tvorbou slin a žaludečních šťáv. Dále se podávají při chronických zánětech žaludeční sliznice - gastritidě nebo při dyspepsii či hypoaciditě - snížené tvorbě žaludeční kyseliny.

Hořčiny se rovněž podávají při léčbě průjmových onemocnění a pro podporu sekrece žaludečních šťáv. Vyskytují se také v lécích na podporu správné činnosti jater, žlučových cest a žlučníku.

Hořčiny a jejich výskyt

Hořčiny se hojně vyskytují v plodech jeřábu, pampelišce, mařince vonné, sedmikrásce, mateřídoušce, šalvěji, kořene omanu pravého, espomské soli, černobýlu, jablečníku obecném, listech zběhovce plazivého, čekance obecné, dvouzubce trojlistého, vachtě trojlisté a již zmíněném pelyňku. Velké množství hořčin obsahuje například chmel nebo řebříček.

Hořčiny můžeme najít také v rostlině rukoly, čekance, endivie, artyčoku, růžičkové kapustě, cikorce a žlutém grapefruitu.

Hořčiny pod názvem amarum se vyskytují převážně v bylinných směsích, čajích a tinkturách neboli alkoholových výtažcích. Setkat se s nimi můžeme také v nápojích, například v toniku, kde je obsažen chinin, nebo v likérech. Tonik se nedoporučuje užívat během těhotenství nebo kojení.

Hořčiny a jejich působení na zdraví

  • podporují zdraví srdce a žaludku
  • aktivují parasympatický nervový systém
  • působí na zvýšení vylučování trávicích šťáv
  • zlepšují trávení a chuť k jídlu
  • regulují činnost slinivky břišní, žaludku, jater a žlučníku
  • spouští tok trávicích šťáv

Hořčiny a rozdělení do 3 skupin

  • Čisté hořčiny (latinsky amara pura) - jsou hořké látky, obsažené v poměrně samostatném množství v bylince. Tyto hořčiny povzbuzují činnost trávicích orgánů. Velké množství hořčiny obsahuje zeměžluč, hořec a vachta
  • Hořčiny aromatické (latinsky amara aromatica) - zde jsou hořčiny navázané na vonné látky v bylince. Pokud jsou hořčiny navázané na vonné látky, jedná se o hořčiny aromatické. Tyto hořčiny obsahuje pelyněk, puškvorec a řebříček. Hořčiny v těchto rostlinách mají kromě hořké chuti také výraznou vůni, silně ovlivňující funkci jater, trávicího traktu a žlučníku.
  • Hořčiny ostré (latinsky amara acria) - hořčiny jsou vázány na ostře chutnající (původní) látky. Tyto látky mají laktonovou strukturu a nejde je rozdělit mezi alkaloidy nebo glykosidy, chutnající také velmi hořce. Obsaženy jsou ve zázvoru nebo v pepři.

Hořčiny na závěr

Tyto látky působí reflexně na vnímání chuti. Když je ochutnáme, uvedou se do chodu žádané procesy v těle. Z těchto důvodů není potřeba užívat hořčiny v umělém stavu, tedy ve formách tablet.

Tip na čajové bylinky

Při zažívacích potížích vypijte šálek čaje před každým jídlem, připraveného z 10 g čekanky, jablečníku, zeměžluče a vachty trojlisté.
Pro posílení obranyschopnosti doporučujeme připravit čaj ze směsi řebříčku, anděliky, ovsa, puškvorce, šalvěje, lichořeřišnice a to po 20 g. Tato směs není tak hořká, vyniká ovšem silným aroma.


Hořčiny v Pelyňku pravém

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží