Co jsou hořčiny
Hořčiny jsou přírodní látky různého chemického složení a výrazné hořké chuti. Jedná se o bezdusíkaté látky, tvořené kyslíkem, vodíkem a uhlíkem. V léčebných dávkách nejsou škodlivé a nemají žádné vedlejší účinky.
Název hořčiny přímo nesouvisí s chemismem látek, které chutnají hořce. Hořké jsou například rostliny pelyněk, hořec, zeměžluč. Dále jsou to také jedovaté alkaloidy, jako je chinin, brucin, strychnin nebo určité druhy glykosidů.
Hořčiny - latinsky amara, jsou přírodní látky rozmanitého chemického složení. Při podávání v terapeutických látkách mají za úkol povzbudit vylučování žaludečních trávicích šťáv, aniž by vyvolaly vedlejší účinky.
Hořčiny jsou obsaženy především v rostlinách. Rostliny, které vykazují velké množství hořčin, jsou nazývány čeledí hořcovitých - Gentianaceae, dále jsou ve velkém množství obsaženy v rostlinách hvězdicovitých - Asteraceae a Hluchavkovitých Lamiaceae. Z těchto rostlin jsou pak především vyráběny tinktury, které se předepisují pro užití před jídlem. Nejčastěji používané hořčiny se počítají artabsin a absinthin z pelyňku, dále knicinu, loganinu, genciopikrinu, kondranginu a marrubiinu.
Hořčiny v umělém provedení
Pokud si koupíte doplněk stravy, často se můžete setkat s obsahem Hořčiny. Obsaženy jsou hlavně v doplňcích stravy pro dobré zažívání. Obsažené hořčiny v doplňcích stravy dráždí chuťové buňky a díky tomu podporují tvorbu slin. Následně přispívají k lepšímu trávicímu procesu. V žaludku a reflexně působením na sliznici, zvyšují tvorbu trávicích enzymů i žaludečních kyselin. Hořčiny dále působí na svalstvo trávicího traktu a urychlují trávení potravy.
Hořčiny při léčbě zažívacích potíží
V moderní medicíně se hořčiny podávají při anorexii, spojené s nedostatečnou tvorbou slin a žaludečních šťáv. Dále se podávají při chronických zánětech žaludeční sliznice - gastritidě nebo při dyspepsii či hypoaciditě - snížené tvorbě žaludeční kyseliny.
Hořčiny se rovněž podávají při léčbě průjmových onemocnění a pro podporu sekrece žaludečních šťáv. Vyskytují se také v lécích na podporu správné činnosti jater, žlučových cest a žlučníku.
Hořčiny a jejich výskyt
Hořčiny se hojně vyskytují v
plodech jeřábu, pampelišce, mařince vonné, sedmikrásce, mateřídoušce, šalvěji, kořene omanu pravého, espomské soli, černobýlu, jablečníku obecném,
listech zběhovce plazivého, čekance obecné, dvouzubce trojlistého, vachtě trojlisté a již zmíněném pelyňku. Velké množství hořčin obsahuje například chmel nebo řebříček.
Hořčiny můžeme najít také v rostlině rukoly, čekance, endivie, artyčoku, růžičkové kapustě, cikorce a žlutém grapefruitu.
Hořčiny pod názvem amarum se vyskytují převážně v bylinných směsích, čajích a tinkturách neboli alkoholových výtažcích. Setkat se s nimi můžeme také v nápojích, například v
toniku, kde je obsažen chinin, nebo v likérech.
Tonik se nedoporučuje užívat během těhotenství nebo kojení.
Hořčiny a jejich působení na zdraví
- podporují zdraví srdce a žaludku
- aktivují parasympatický nervový systém
- působí na zvýšení vylučování trávicích šťáv
- zlepšují trávení a chuť k jídlu
- regulují činnost slinivky břišní, žaludku, jater a žlučníku
- spouští tok trávicích šťáv
Hořčiny a rozdělení do 3 skupin
- Čisté hořčiny (latinsky amara pura) - jsou hořké látky, obsažené v poměrně samostatném množství v bylince. Tyto hořčiny povzbuzují činnost trávicích orgánů. Velké množství hořčiny obsahuje zeměžluč, hořec a vachta
- Hořčiny aromatické (latinsky amara aromatica) - zde jsou hořčiny navázané na vonné látky v bylince. Pokud jsou hořčiny navázané na vonné látky, jedná se o hořčiny aromatické. Tyto hořčiny obsahuje pelyněk, puškvorec a řebříček. Hořčiny v těchto rostlinách mají kromě hořké chuti také výraznou vůni, silně ovlivňující funkci jater, trávicího traktu a žlučníku.
- Hořčiny ostré (latinsky amara acria) - hořčiny jsou vázány na ostře chutnající (původní) látky. Tyto látky mají laktonovou strukturu a nejde je rozdělit mezi alkaloidy nebo glykosidy, chutnající také velmi hořce. Obsaženy jsou ve zázvoru nebo v pepři.
Hořčiny na závěr
Tyto látky působí reflexně na vnímání chuti. Když je ochutnáme, uvedou se do chodu žádané procesy v těle. Z těchto důvodů není potřeba užívat hořčiny v umělém stavu, tedy ve formách tablet.
Tip na čajové bylinky
Při zažívacích potížích vypijte šálek čaje před každým jídlem, připraveného z 10 g čekanky, jablečníku, zeměžluče a vachty trojlisté.
Pro posílení obranyschopnosti doporučujeme připravit čaj ze směsi řebříčku, anděliky, ovsa, puškvorce, šalvěje, lichořeřišnice a to po 20 g. Tato směs není tak hořká, vyniká ovšem silným aroma.