Koření se vyrábí z čerstvých, nebo sušených částí rostlin. Využití je zejména pro vylepšení chutě, vůně a někdy také ke konzervaci pokrmů. Většinou má příjemnou a výraznou chuť (někdy i odpornou) a vůni.
Koření povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv, podporuje trávení a chuť k jídlu.
Mnohé léčivé rostliny se používají i jako koření a mohou tak pozitivně působit na náš organismus.
Koření je velmi rozmanitou skupinou přírodních látek používaných jako
-
Základní (jednodruhová) - Anýz, Majoránka, Máta, Tymián, Petržel
-
Kořenící směsi - Kari, Čubrica, Adžika, Podravka
-
Tekuté koření - Maggi, Worcestrová omáčka
-
Fiktivní koření - Melanž
Druhy koření
-
Plody a semena - Vanilka, Fenykl, Paprika
-
Květy a poupata - Kapary, Hřebíček, Muškátový květ
-
Kůra - Skořice
-
Listy a natě - Estragon, Majoránka
-
Oddenky - Zázvor, Kurkuma
Koření můžeme koupit vážené, nebo balené. Důležité je správné skladování, chladné, suché a větrané prostory. Nesprávným skladováním se koření stává nepoužitelným.