Koření

Zpět do slovníku

Koření s vyrábí z čerstvých, nebo sušených částí rostlin. Využití je zejména pro vylepšení chutě, vůně a někdy také ke konzervaci pokrmů. Většinou mají příjemnou a výraznou chuť (někdy i odpornou) a vůni.

Koření povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv, podporuje trávení a chuť k jídlu.

Mnohé léčivé rostliny se používají i jako koření a mohou tak pozitivně působit na náš organismus.

Koření je velmi rozmanitou skupinou přírodních látek používaných jako

  • Základní (jednodruhová) - Anýz, Majoránka, Máta, Tymián, Petřžel
  • Kořenící směsi - Kari, Čubrica, Adžika, Podravka
  • Tekuté koření - Maggi, Worcestrová omáčka
  • Fiktivní koření - Melanž

Druhy koření

Koření můžeme koupit vážené, nebo balené. Důležité je správné skladování, chladné, suché a větrané prostory. Nesprávným skladováním se koření stává nepoužitelným.

 
Zpět do slovníku