Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Kumariny

Zpět do slovníku
Základní kumariny jsou laktony kyseliny cis-hydroxyskořicové. Tato látka v lidském organismu působí proti tromboticky, spasmolyticky a sedativně. Jde o látku silně aromatickou. Obsažena je především v plodech rostlin Komonice lékařské (Melilotus officinalis) a Mařince vonné (Asperula odorata). Synteticky lze kumariny vyrobit působením anhydridu kyseliny octové - aldehyd salicylový. (za přítomnosti octanu sodnatého).

Kumariny jsou dobře rozpustné v alkoholu. V horké vodě tají při 67°C. Jedná se o lesklé vonné krystalky. Působením drasla se přeměňují na draselnatou sůl oxoskořicové - kumarové kyseliny, jejíž chemický vzorec je: C6H4(OH)CH=CHCOOH.

Kumariny se hojně využívají v lékařství pro zakrytí zápachu léčivých látek. Dále se používají při výrobě esencí a parfémů. Kumarin je také obsažen v Tomcu, Routě obecné, Vstavači, Americkém balšámu játrovém, Datlích a Bobech tomkových, ze kterých se hojně používá pro výrobu parfémů a esencí.

Kumariny v konzumaci vyšších látek způsobují silné bolesti hlavy a působí toxicky na játra, zvláště u rostliny komonice lékařské. Látek odvozených od kumarinu je celá řada, nejvíce se vyskytují v rostlinách čeledi miříkovitých. Nejvíce kumarinů je obsaženo v květech, kořenech a semenech, kde působí na růst a klíčení rostlin.

Kyselina p-kumarová (parakumarová)

Kyselina p-kumarová je organická sloučenina. Jde o hydroxyderivát kyseliny skořicové. Je jedním z izomerů kyseliny kumarové, lišící se pozicí hydroxylové skupiny na benzenová jádra. Objevuje se vedle kyseliny o-kumarové a m-kumarové. V přírodě je z těchto tří izomerů nejrozšířenější. Nejvyšší obsah kyseliny p-kumarové se nachází v Liánovci, (Gnetum cleistostachyum) podzemnici olejné, rajčeti, mrkvi, bazalce, česneku, octu, zrnech ječmene a vínu. Kyselina p-kumarová se vytváří z kyseliny skořicové, působení P450-závislého enzymu trans-cinnamát 4-monooxygenázy C4H, nebo z L-tyrosinu, působení tyrosinové amoniaklyázy.

Kyselina m-kumarová

Kyselina m-kumarová je hydroxyderivát kyseliny skořicové a je jedním z izomerů kyseliny kumarové společně s kyselinou p-kumarovou a o-kumarovou, lišící se pozicí hydroxylové skupiny na benzenovém jádru. Kyselina m-kumarová je obsažena v octu.

Kyselina o-kumarová (orthokumarová)

Kyselina o-kumarová je organická sloučenina. Patří do hydroxyderivátu kyseliny skořicové a je jedním z izomerů kyseliny kumarové spolu s kyselinou m-kumarovou a p-kumarovou. Od sebe se navzájem liší pozicí hydroxylové skupiny na benzenovém jádru.

Léčivé účinky kumarinu

Kumarin obsažený v květech komonice lékařské se nachází až 1%. Chemicky jde o benzopyron. Poznáme ho podle sladké vůně, připomínající čerstvě posekanou trávu. Kumarin potlačuje chuť k jídlu. Je to jedna z jeho biologických funkcí. Byliny jsou tak chráněny před spasením dobytkem. Tato látka dále omezuje srážlivost krve a má antimykotické účinky. Léčí poruchy proudění lymfy, která zapříčiňuje chronické otoky, záněty, až fibrózu měkkých tkání. Je výchozí látkou pro syntézu Warfarinu. (Warfarin je nepřímé natikoagulancium, blokující určité procesy v těle a snižuje srážlivost krve)

Hlavní význam kumarinu na lidské zdraví

  • léčí řezné poranění a kožní rány
  • léčí otoky a ekzémy
  • posiluje srdeční funkci
  • působí na trávicí systém
  • má diuretické a protizánětlivé účinky
  • používá se proti srážlivosti krve
  • léčí nespavost
Kumarin v lidském organismu dále působí protizánětlivě a expektoračně. Používá se při léčbě kašle, bronchitidě, astmatu a kašli všeobecně. Některé studie uvádí také působení proti křečím, pomáhá při migrénách. (pozor však na doporučené dávkování, nadměrné použití naopak vede k úporným bolestem hlavy) Při nespavosti pomáhá jako hypnotikum.


Nápis Kumarin na notebooku

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží