17.–19. 9. Víkendová sleva | -20 % na Extrakt z houby Maitake

Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Kyselina citronová

Zpět do slovníku

Kyselina citronová pomáhá zakonzervovat všechny druhy potravin a má pozitivní účinky na naše zdraví

Kyselina citronová je nejpoužívanější konzervant. Když si přečteme příbalový leták a etikety nejrůznějších potravin, zjistíme, že je obsažena téměř ve všem. Najdeme ji dokonce ve víně, pivu, baleném ovoci, hummusu, salse i v čisticích prostředcích a kosmetice. Je to pravděpodobně nejběžnější konzervační látka. Potravinám rovněž propůjčuje svou jemně kyselou chuť, proto je také hojně používána jako aromatická přídatná látka.
V přírodě se tato organická kyselina vyskytuje nejčastěji v citrusových plodech, jako jsou citrony a limetky. Je to látka, která dává těmto plodům jejich typicky kyselou chuť. Chemicky vyrobená kyselina citronová se běžně používá jako přísada do potravin, chemikálií i doplňků výživy. Uměle vyrobená se však liší od té přírodní.

Účinné látky kyseliny citronové? Používá se jako dochucovadlo už dlouhé desítky let

Kyselina citronová byla poprvé odvozena z citronové šťávy už v roce 1784. Jako bezbarvá, uměle vyrobená sloučenina, byla vyrobena rovněž z citronové šťávy už na počátku 20. století. Vědci tehdy zjistili, že by mohla být také vyrobena z černé houby Kropidláku černého (Aspergillus niger), která vytváří kyselinu citronovou, když se živí cukrem.
Díky své typické kyselé chuti se používá jako dochucovadlo a konzervační činidlo. Nejčastěji se používá v nealkoholických nápojích i cukrovinkách. Ve farmaceutickém průmyslu se používá pro konzervování léků i jako dezinfekční prostředek proti bakteriím a virům.

Jaké jsou přírodní potravinové zdroje kyseliny citronové?

Citrusové plody jsou hlavními zdroji této kyseliny. Nejvíce ji obsahují:
  • limetky
  • citrony
  • grapefruity
  • pomeranče
  • pomelo
  • mandarinky
  • ananas
I v ovoci, které roste v našich krajích, najdeme kyselinu citronovou. Jde o:
  • jahody
  • brusinky
  • třešně
  • maliny
  • rajčata

Kyselina citronová se vyrábí také uměle. Jaké je její použití?

Kyselina citronová se postupem času stala významnou přísadou do různých průmyslových odvětví. V potravinářství se používá přibližně 70% její celkové výroby. Farmaceutické a dietní doplňky používají kolem 20% a zbývajících 10% se používá do čisticích prostředků.

Má kyselina citronová přínosy pro naše zdraví?

V přírodní formě má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Nejvýznamnější funkcí v našem těle je patrně její funkce přeměny jídla na využitelnou energii. Dále zvyšuje biologickou dostupnost minerálů a umožňuje tělu je lépe absorbovat. Pomáhá také při absorpci doplňků zinku.
Ve formě citranu draselného zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Také se podílí na rozpadávání již vytvořených kamenů. Kyselina citronová chrání před ledvinovými kameny tím, že dělá moč méně vhodnou pro tvorbu kamenů. Jak to funguje? Kyselina citronová je také alkalizačním činidlem, které pomáhá snižovat kyselost v našem těle. Právě kvůli alkalizačním schopnostem může tato kyselina pomoci zabránit některým typům ledvinových kamenů, které mohou prospívat ve vysoce kyselé moči. Dále se o ní mluví jako o výborném antioxidantu. Její působení chrání naše tělo před poškozením volnými radikály.

Pozor na vysoké dávky kyseliny citronové

Uměle vyráběná kyselina citronová je považována za bezpečnou. Přesto však může dojít k alergickým reakcím na tuto doplňkovou látku.
Citrusy jsou nejlepším zdrojem kyseliny citronové

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku