Účinné látky kyseliny listové? Pomáhá před a v období těhotenství a je nepostradatelným pomocníkem pro každou buňku v našem těle.
Kyselina listová je vitamin, který potřebuje každá buňka v našem těle. Označení
kyseliny listové se vztahuje pouze na
synteticky vyrobený vitamin. Pokud se bavíme o přirozeně se vyskytujícím
vitaminu B9, pak je označován jako
folát.
Kyselina listová je rozpustná ve vodě a pro naše tělo je doslova nezbytná.
Do těla ji přijímáme pomocí pestré stravy. Tělo si ji nedokáže vyrobit samo. A čím je pro nás tak nepostradatelná? Především proto, že je zodpovědná za novou tvorbu buněk, jejich rozdělení a růst. To ukazuje na důležitost v době, kdy se žena pokouší otěhotnět a také správné dávkování kyseliny listové během prvních měsíců těhotenství. Dostatečný příjem vitaminu B9 v prvních měsících těhotenství zabraňuje malformaci nenarozeného dítěte.
Kyselina listová je základním
koenzymem metabolismu bílkovin. Důležitá je pro tvorbu
červených krvinek, syntézu DNA molekuly nosící genetickou informaci,
funkci buněk a
růst tkáně. Kromě toho podporuje chuť k jídlu a stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny. Její nedostatek může způsobit
poruchy růstu u dětí, šednutí vlasů, zánět jazyka, vředy v ústech, peptické vředy a průjem.
Kyselina listová je také důležitá pro:
- Zdraví mozku
- Lepší zvládání psychických poruch
- Normální fungování srdce
Kde nejčastěji najdeme kyselinu listovou
Kyselina listová je hojně
obsažena v kvasnicích, hovězích vnitřnostech (
játra, ledviny, srdce), jehněčím a vepřovém mase,
drůbeži, mléku,
listové zelenině, rajčatech, chřestu,
špenátu, salátu a
květáku.
Pro nás je důležité, jak dobře naše tělo dokáže využívat tento přírodní ekvivalent kyseliny listové. Bylo vědecky prokázáno, že syntetická varianta může být recyklována na 100 procent, přírodní varianta v potravinách jen asi z poloviny.
Vzhledem k tomu, že v přírodní podobě je folát rozpustný ve vodě a velmi citlivý na teplo, je vhodné opláchnout listovou zeleninu bohatou na tento vitamin bez jakéhokoliv narušení celistvosti a pokud možno konzumovat v syrovém stavu. Jedině tak získáme maximální množství látky. V zásadě by denní strava měla obsahovat 400 gramů zeleniny a 250 gramů ovoce, z nichž alespoň polovina je syrová.
Jak se projevuje a co může způsobit nedostatek kyseliny listové?
Nedostatek kyseliny listové v období těhotenství je spojen s potratem, ablaci placenty, nízkou porodní váhou miminka, defekty nervové trubice, malformace
plodu, nebo předčasný porod. Nedostatek vitaminu B9 způsobuje anémii, postižení sliznic, průjem, poruchy vstřebávání potravy, neurologické, reprodukční a růstové problémy.
Působení kyseliny listové v období těhotenství
Příjem kyseliny listové je zvláště v období těhotenství velmi důležitý. Na počátku působí jako účinná prevence defektů neurální trubice u dítěte. Pro budoucí maminky je pravidelné užívání doporučených dávek kyselina listové velmi důležité. Snižuje totiž výskyt vrozených vad o 50 - 70%.
A jaké množství kyseliny listové se doporučuje ženám před otěhotněním? V tomto období se doporučená denní dávka pohybuje kolem 400 μg kyseliny listové denně, a to ve formě vitaminového doplňku výživy nebo potravin obohacených o kyselinu listovou.
Aby se mícha a
mozek u dítěte vyvinuta správně, doporučuje se užívat kyselinu listovou již
několik měsíců před otěhotněním. Vzhledem k tomu, že podstatná část těhotenství je neplánovaných, doporučují lékaři užívání kyseliny listové v dávce
400 μg denně všem ženám
v produktivním věku.
V období těhotenství se doporučuje užívat 600 μg kyseliny listové denně minimálně po dobu prvních 3 měsíců těhotenství, a to ve formě vitaminového doplňku výživy nebo potravin obohacených o kyselinu listovou.
V některých případech lékař předepíše těhotné ženě vyšší dávku kyseliny listové, a to až 5 000 μg. Může se jednat o ženy, které dříve měly dítě s defektem neurální trubice, ženy, jejichž partner nebo blízký příbuzný měl defekt neurální trubice, ženy s celiakií, obézní ženy, ženy užívající léky na epilepsii nebo ženy s některými druhy vrozené anémie.
Má kyselina listová nějaké vedlejší účinky?
Vedlejší účinky u kyseliny listové nejsou známy. Při vysokých terapeutických dávkách mohou nastat například poruchy trávení,
nespavost, psychické výkyvy, nebo alergie.