Kyselina olejová přispívá k omlazení pokožky. Pomáhá také zlepšovat naše zdraví. Jaké má další účinky?
Kyselina olejová patří mezi
nenasycené mastné kyseliny a patří do skupiny
Omega-9. Tato kyselina má významný vliv na
omlazení pleti. Je nedílnou součástí krémů proti vráskám, celkovému rozjasnění a zkrášlení pokožky. Ani ve farmaceutickém průmyslu není opomíjená. V medicíně se používá jako významný antioxidant, stejně jako prostředek ke snížení
cholesterolu.
Od ostatních mastných kyselin se
kyselina olejová liší tím, že si ji naše tělo dokáže samo
vyprodukovat. Ale jedině za předpokladu, že v dostatečném množství přijímáme i
omega 3 a omega 6 ve stravě. Skupina mastných kyselin totiž navzájem spolupracuje a podporuje se.
Kde všude se kyselina olejová využívá?
Protože se jedná o malý přírodní zázrak,
omega 9 se používá v poměrně širokém spektru. Díky svým silným antioxidačním vlastnostem se
kyselina olejová využívá při výrobě krémů, mýdel, pleťových masek, sér, aj. Předpokládá se, že tato složka
obnovuje buněčnou membránu a zachovává vodu uvnitř buňky. Obsažené
soli v kyselině olejové jsou nepostradatelné při
výrobě pryže. Také se tato kyselina často vyskytuje jako složka léčiv pro
aterosklerózu. Tím, že posiluje buněčné membrány, dělá krevní cévy nepropustné pro molekuly
cholesterolu a zpozdí onemocnění. Kyselina olejová má prokazatelné účinky na
správnou činnost srdce a cév, přispívá ke správné
činnosti mozku a
zlepšuje zrak.
Kyselina olejová se nachází v olejích. Které jsou jejími největšími zdroji?
Hlavním zdrojem
kyseliny olejové je rostlinný olej. Největší zastoupení má
omega 9 v olivovém oleji. Kromě jiných druhů olejů jsou dobrým zdrojem také
ořechy a
semena. Ve velkém množství se vyskytuje v avokádu, mandlích, arašídech, pistáciích, lískových oříšcích a sezamovém oleji.
To potvrzují také nejrůznější studie středomořské kuchyně. Zatímco lidé v oblasti Středomoří ve velké míře konzumující olivový olej trpí jen minimálně na kardiovaskulární choroby, ostatní státy Evropy jsou na tom o poznání hůře. Národy, které konzumují více olivového oleje, jsou prokazatelně zdravější. Omega-9 je výborným zdrojem energie a živin.
Jak často konzumovat kyselinu olejovou?
Kyselina olejová má stejně jako
omega 3 a 6 prokazatelné účinky na naše zdraví. Důležité je, doplňovat všechny
nenasycené mastné kyseliny pravidelně. I když je naše tělo schopné vyrobit si kyselinu olejovou samo, doporučujeme do jídelníčku zařadit potraviny s jejím vysokým obsahem. Pokud trpíte na její nedostatek, doporučujeme užívat doplňky stravy s obsahem
kvalitního rybího tuku a namísto živočišného másla a sádla používat kvalitní rostlinné tuky.