Kyselina pantotenová

Zpět do slovníku

Kyselina pantotenová má pozitivní účinky na nervový systém. A v čem jiném nám dokáže pomoci?

Kyselina pantotenová je známá spíše pod názvem Vitamin B5. Pokud si ji budeme chtít objednat ve formě doplňků stravy, v komerčním světě je také pojmenovaná jako D-pantotenová kyselina. Název pantotenová pochází z řeckého slova "pantos" - co v překladu znamená jako všudypřítomný. A proč zrovna takto? Protože je obsažena ve všech tkáních našeho těla a je pro správnou funkci našeho těla doslova nezastupitelná.
Kyselina pantotenová je součástí hned několika enzymů, které řídí chemické reakce v našem těle. Koenzym A se přímo podílí na základní přeměně cukrů, tuků a dalších látek našeho těla a účastní se na metabolismu všech živin v těle. Dále přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, syntéze a metabolismu některých hormonů a vitamínu D, normální mentální činnosti a snížení míry únavy a vyčerpání.
Kromě toho se kyselina pantotenová využívá v případě osteoartritidy, revmatické artritidy, nervové bolesti, premenstruačního syndromu, zvětšené prostaty, i proti působení stresu na náš organismus.

Kyselina pantotenová je hojně obsažena v potravinách. Kde je obsažena nejvíce?

Kyselina pantotenová je jeden z hydrofilních, tedy ve vodě rozpustných vitamínů. Objevena byla už v roce 1933 J.Wiliamsem. Jde o přirozený vitamín, který je v menším i větším množstvím obsažen v potravinách.
Nejvyšší podíl kyseliny pantotenové je obsažen v kvasnicích, játrech, ledvinách, vaječném žloutku a vařené brokolici. Dále je obsažena v melounech, mléce, hrachu, fazolích, sóje, sezamových a slunečnicových semenech, ořeších, tresčích jikrách, langustách, atd. Současný trh obsahuje celou řadu potravin, které jsou obohaceny kyselinou pantothenovou. Bývá totiž přidávána ve formě pantothenanu vápenatého spolu s dalšími vitamíny B-komplexu do cereálních produktů, nápojů, dietetických a dětských potravin.

Doporučená denní dávka kyseliny pantotenové

Ke správnému fungování organismu u dospělého člověka stačí kolem 10-20 mg kyseliny pantotenové na den. K léčebným účelům je doporučována dávka 10 x vyšší, tj. 100 mg na den. Vzhledem k bohatému obsahu v potravě, dochází k jejímu nedostatku jen v ojedinělých případech. Zvýšenou opatrnost je třeba brát v potaz při přecitlivělosti na kyselinu pantotenovou a při léčbě streptomycinem používaným u těžších infekcí.

Kdy se doporučuje užívání kyseliny pantotenové ve větším množství?

  • Pomáhá organismu při dlouhodobé únavě a vyčerpání.
  • Používá se ve formě lokálně nanášených přípravků k urychlení hojení ran a popálenin. Hojně je využíván v produktech péče po opalování.
  • Ve formě léčivého přípravku se dexpanthenol používá při podpůrné léčbě zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích.

Co dělat, když máme pocit nedostatku kyseliny pantotenové?

Protože je kyselina pantotenová obsažena v běžných potravinách, její nedostatek se vyskytuje pouze ojediněle. Pokud se tak přece jen stane, je potřeba doplnit i další vitamíny ze skupiny B. Nedostatek vitaminu B se projevuje vyčerpáním, bolestmi hlavy, nespavostí, depresemi, nechutenstvím, zácpou a sníženou odolností vůči infekcím. Podle různých průzkumů má nedostatek vitaminu B příčinu ke vzniku akné.


Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu B5

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží