Louhování

Zpět do slovníku

Louhování, neboli extrakce je proces při kterém se namočí pevné potraviny do horké nebo studené kapaliny za účelem zbavení nečistot, některých látek, výrazné chuti. Nebo naopak aby potravina uvolnila do tekutiny aromatické látky, živiny a další obsažené látky. Většinou se používají přírodní materiály.

Pro extrakci se používá rozpouštědlo, při extrakci přecházejí extrahované látky do kapalné fáze rozpouštědla.

Extrahujeme dva typy látek

Pevné látky

  • Macerace - louhovávání z pevných látek za studena.
  • Digesce - macerace horkým rozpouštědlem (vaření čaje)

Kapaliny

  • Vytřepávání - přerušovaná operace,provádí se studeným rozpouštědlem a látky se dostávají z lehčí kapaliny do těžší.
  • Perforace - náročná časově. Je účinější, jelikož se provádí horkým rozpouštědlem.
Louhování
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku
Související zboží
Earl Grey Černý čaj - Čajová směs

Earl Grey Černý čajČajová směs

  • Čajová směs
  • Výborná chut'
  • Původní složení
Recyklovatelný obal
79 Kč
/ 50g
Skladem
Jin Jun Mei Huang Ye - Černý čaj, Čína

Jin Jun Mei Huang YeČerný čaj, Čína

  • Černý čaj
  • Vysoká kvalita
  • Příjemná chut'
229 Kč
/ 50g
Střelný prach - Zelený čaj

Střelný prachZelený čaj

  • Dodává energii
  • Hodí se jak ráno, tak odpoledne
  • Lahodná chuť
69 Kč
/ 50g
Skladem
Gui Hua oolong - Polozelený čaj, Tchaj-wan

Gui Hua oolongPolozelený čaj, Tchaj

  • Zpracování Oolong
  • Tchajwan
  • Silné aroma
199 Kč
/ 50g