Louhování

Zpět do slovníku

Louhování, neboli extrakce je proces při kterém se namočí pevné potraviny do horké nebo studené kapaliny za účelem zbavení nečistot, některých látek, výrazné chuti. Nebo naopak aby potravina uvolnila do tekutiny aromatické látky, živiny a další obsažené látky. Většinou se používají přírodní materiály.

Pro extrakci se používá rozpouštědlo, při extrakci přecházejí extrahované látky do kapalné fáze rozpouštědla.

Extrahujeme dva typy látek

Pevné látky

  • Macerace - louhovávání z pevných látek za studena.
  • Digesce - macerace horkým rozpouštědlem (vaření čaje)

Kapaliny

  • Vytřepávání - přerušovaná operace,provádí se studeným rozpouštědlem a látky se dostávají z lehčí kapaliny do těžší.
  • Perforace - náročná časově. Je účinější, jelikož se provádí horkým rozpouštědlem.
Louhování
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku
Související zboží
Qi Men Mao Feng - Černý čaj, Čína

Qi Men Mao FengČerný čaj, Čína

  • Silnější chuť
  • Černý čaj
  • Přímo z původních oblastí
189 Kč
/ 50g
Skladem
Jin Luo Chun - Černý čaj, Čína

Jin Luo ChunČerný čaj, Čína

  • Jemnější chutˇ
  • Střední kvalita
  • Vysoká kvalita lístků
215 Kč
/ 50g
Skladem
Střelný prach - Zelený čaj

Střelný prachZelený čaj

  • Dodává energii
  • Hodí se jak ráno, tak odpoledne
  • Lahodná chuť
69 Kč
/ 50g
Skladem
Balíček čajů - Dárkové balení

Balíček čajůDárkové balení

  • Dárkové balení
  • Jemná chuť
  • Lákavé aroma
Novinka
799 Kč
/ 1ks
Skladem