Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 299 Kč
299 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Macerování

Zpět do slovníku

Macerace je způsob, kterým se získávají ze základních surovin netěkavé aromatické a chuťové látky. Říká se tomu tzv. studený způsob, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Při macerování se ovoce, případně bylinky nebo koření louhují po určitou dobu v alkoholu, který se ředí podle druhu základní suroviny i typu likéru. Alkohol ze surovin přijímá chuť i aroma.

Doba macerace se liší podle druhu suroviny a koncentrace alkoholu od 24 hodin - 3 dny. Bylinné likéry se louhují podstatně déle a to až dva týdny. Alkohol je v průměru 60 až 70 %. Silnější alkohol maceraci urychluje, slabší naopak prodlužuje.

Co vše se dá macerovat

  • Ovoce - základ pro přípravu alkoholu, který je nutný pro výrobu ovocných likérů. Koncentrace alkoholu a doba macerování závisí na (odrůdě ovoce,  zralosti, přirozené barvě, vůni, chuti, sladkosti a kyselosti)
  • Sušená kůra z citrusových plodů - chuťová složka při výrobě ovocných likérů. Kůra musí být tenká a bez bílé slupky.
  • Listy a květy rostlin - uvolňují vonné, barvicí i chuťové látky snadno a rychle i v nízkoprocentním alkoholu.
  • Kořeny a tvrdé plody - uvolňování látek není úplně snadné. Někdy je možné kořeny nařezat a plody rozdrtit, což může způsobit změnu na vlastnosti výtažku.
  • Byliny - většinou sušené, protože obsahují více účinných látek. Čerstvé bylinky zase uvolňují více aroma, ale účinné látky nejsou tak silné. Před macerací prosejeme sítem a macerujeme jen velké části. Bylinky by neměly být z papírových pytlíků, bývají pak méně kvalitní.

Při macerování se nesmí podcenit čistota a hygiena, ikdyž se při něm používá alkohol, vše používané musí být opravdu čisté, ideálně sterilizované. Suroviny používáme jen kvalitní.

Výtažek necháme ustát a důkladně ho přefiltrujeme, tak aby byl zcela čistý. Takto je připravený pro další postup.

Macerování
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku