Nať

Zpět do slovníku

Za nať je považována celá nadzemní část rostlin spojující kořen a listy (list, stonek, květ). například nať bramborová, natě léčivých rostlin. Obsahujívysoký obsah železa, vápníku i vitamínu C.

Jednoleté rostliny - se sbírají spíše od květu

Rostliny se silným kořenem - obsahují velké množství účinných látek a tak se sbírá i kořen

Zelené natě

Neměly by chybět v žádné kuchyni. Především v zimě a na jaře jsou důležitým zdrojem vitamínu C. Přidáváme je do polévky, brambor, salátů a další.

Nejčastěji používanými jsou pažit­ka, mrkvovou a celerovou nať, lístky ředkviček, kedlubnu, květák, řepu, petržel.

Pokud je na jaře nedostatek zelených natí, můžeme si na čistých místech nasbírat mladé lístky kopřiv, sedmikrásky, jitrocele, pampelišky a řebříčku.

Nať
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku