Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Nať

Zpět do slovníku

Za nať je považována celá nadzemní část rostlin spojující kořen a listy (list, stonek, květ). například nať bramborová, natě léčivých rostlin. Obsahujívysoký obsah železa, vápníku i vitamínu C.

Jednoleté rostliny - se sbírají spíše od květu

Rostliny se silným kořenem - obsahují velké množství účinných látek a tak se sbírá i kořen

Zelené natě

Neměly by chybět v žádné kuchyni. Především v zimě a na jaře jsou důležitým zdrojem vitamínu C. Přidáváme je do polévky, brambor, salátů a další.

Nejčastěji používanými jsou pažit­ka, mrkvovou a celerovou nať, lístky ředkviček, kedlubnu, květák, řepu, petržel.

Pokud je na jaře nedostatek zelených natí, můžeme si na čistých místech nasbírat mladé lístky kopřiv, sedmikrásky, jitrocele, pampelišky a řebříčku.

Nať
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku