17.–19. 9. Víkendová sleva | -20 % na Extrakt z houby Maitake

Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Nenasycené mastné kyseliny

Zpět do slovníku

Nenasycené mastné kyseliny působí na tělesné orgány, ale jaké další důležité funkce zastávají v lidském těle?

Už od malička nás rodiče nabádali ke správnému složení jídelníčku, ve kterém by měly být obsaženy hlavně zdravé tuky. Bez nich totiž naše tělo nedokáže využít některé vitaminy. Například vitaminy A, E, D a K se rozpouštějí výhradně v tucích, jinak je naše tělo není schopné zpracovat. Je však rozdíl mezi jednotlivými tuky. Existují tuky zdraví prospěšné a zdraví škodlivé. Nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na metabolické procesy i na produkci hormonů. Právě v tucích se nachází nenasycené a nasycené mastné kyseliny.
Obecně jsou tuky základní složkou potravy, stejně tak jako bílkoviny a sacharidy. Jsou základním zdrojem energie pro lidské tělo a zastávají důležitou roli pro správný vývoj orgánů i pro jejich správnou funkci. Věděli jste, že například mozek obsahuje nejvíce tuků ze všech orgánů v lidském těle? Téměř dvě třetiny jeho váhy jsou tvořeny tuky, ve značné části jde právě o omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Mozek je tvořen miliardami mozkových buněk zvaných neurony. Ty jsou mezi sebou složitě propojeny. Pro jejich správnou funkci je nutné konzumovat dostatečné množství nenasycených mastných kyselin.
Nenasycené mastné kyseliny jsou oproti nasyceným mastným kyselinám považovány za zdravé. Ty totiž oproti nasyceným mastným kyselinám snižují riziko vzniku srdečních chorob a snižují hladinu cholesterolu v krvi. I když bude jídelníček tvořen z valné většiny těchto kyselin, jejich konzumace nevede k obezitě, protože tyto tuky nemají tendenci ukládat se v těle ve formě přebytečných tuků.

Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří Omega 3 a Omega 6

Nenasycené mastné kyseliny lze rozdělit jednoduše na nenasycené (monoenové) a vícenásobně nenasycené (polyenové).
Monoenové mastné kyseliny působí příznivě na zdraví. V lidském těle mají důležitou úlohu, a to snižovat hladinu cholesterolu. I když jeho hladinu nemění, snižují jeho nebezpečnou (LDL) frakci a zvyšují prospěšnou (HDL) součást. Zdrojem monoenových mastných kyselin je olivový olej a olivy, avokádo a ořechy.
Polynenasycené mastné kyseliny si tělo nedokáže vyrobit samo. Proto je musíme přijímat stravou. Hladinu cholesterolu v krvi většina z nich snižuje, některé zabraňují vzniku krevních sraženin. Zdrojem polynenasycených mastných kyselin jsou rostlinné oleje, například řepkový, slunečnicový, sojový. Margaríny z nich vyrobené jsou přirozeným zdrojem těchto tuků. Obsaženy jsou rovněž ve značné míře v rybím mase.
Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny řadíme Omega 3 - kyselina alfa-linolenová, ALA a Omega 6 - kyselina gama-linolenová, GLA. Zdrojem Omega 6 kyselin jsou především rostlinné oleje, například olivový nebo lněný. Nejvíce Omega 3 mastných kyselin se nachází v mandlích, vlašských, pekanových, burských oříšcích. Důležitá je také konzumace lněných, slunečnicových nebo chia semínek. Bohatým zdrojem Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin jsou i ryby a mořské plody. Zejména tuňák, losos a sardinky.
Obecně zdraví prospěšné Omega 3 nenasycené mastné kyseliny většina z nás přijímá v menším množství, než kolik je zapotřebí. Hlavním důvodem je fakt, že jsou obsažené jen v několika výše zmíněných potravinách. Z hlediska nutričního významu jsou však nejlepším zdrojem mořské ryby. Dalším důvodem může být i skutečnost, že si řada lidí při hubnutí vybírá jen potraviny s malým obsahem tuku a ve skupině ryb dává přednost treskám. Toto rozhodnutí však není zcela správné. Tuk ryb potřebujeme pro jejich důležitou část, právě pro tyto nenasycené mastné kyseliny.

Nejdůležitější účinky Omega 3 a omega 6 mastných kyselin na lidské zdraví

Konzumace Omega 3 a Omega 6 výrazně snižuje vznik nejrůznějších nemocí. Mohou fungovat i jako řešení k už vzniklým zdravotním problémům. Působí totiž protizánětlivě a pozitivně ovlivňují nervový systém i trávicí soustavu. Z těchto důvodů doporučuje konzumaci Omega 3 a 6 například i jaterní dieta, která naopak nezdravé tuky omezuje. Jaké jsou hlavní pozitivní účinky nenasycených mastných kyselin pro lidské zdraví?
  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu
  • zlepšují funkce centrálního nervového systému
  • podporují správný vývoj mozku
  • podporuje paměť
  • podporuje duševní zdraví
  • pomáhají ke správné srdeční činnosti
  • pomáhají cévnímu systému
  • omezují výskytu otoků
  • mají pozitivní vliv na alergie
  • přínosem jsou při léčbě ADHD
Omega 3 a Omega 6 nenasycené mastné kyseliny na sebe navzájem působí. Je důležité proto mezi nimi nastavit rovnováhu. Například Omega 6 může v některých případech podporovat tvorbu zánětů, naopak omega 3 tvorbu zánětů omezuje. Při skladbě svého jídelníčku jej nastavte tak, aby v něm byly obě mastné kyseliny v rovnováze.

Jaké mají účinky nenasycené mastné kyseliny pro lidský organismus?

Nenasycené mastné kyseliny působí blahodárně na zdraví našeho srdce, jeho správnou činnost. Kromě toho také pomáhají na cévy. Jsou hlavním zdrojem pro správné fungování kloubů a kloubních chrupavek. Podle nejnovějších poznatků mají prokazatelně pozitivní vliv také na činnost mozku. U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a pomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Mají rovněž významný vliv na imunitní systém. Podle lékařských studií mají nenasycené mastné kyseliny přímý podíl na vzniku, vývoji a průběhu atopických ekzémů a astmatu u dětí.
Nenasycené mastné kyseliny jsou nepostradatelné u nemocných s diabetem mellitus – cukrovkou. Osoby postižené cukrovkou jsou až pětinásobně častěji vystaveni riziku srdečních a cévních chorob než průměrná populace. Pokud nemocní s cukrovkou dodržují lékařem doporučenou dietu a užívají svoje předepsané léky, dostatečně vysoký příjem nenasycených mastných kyselin jim pomáhá snížit už tak vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění na minimum.

Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro těhotné ženy i malé děti

Každá nastávající maminka chce dát svému miminku jen to nejlepší. Proto se nesmí zapomínat na to, že zdraví dítěte začíná už během těhotenství. Správně složený jídelníček v těhotenství by měl být rozmanitý a bohatý právě na nenasycené mastné kyseliny. Kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) mají vliv na zdraví dítěte dokonce už před jeho narozením. Tyto kyseliny během těhotenství ovlivňují růst a vývoj plodu, především jeho mozku a centrální nervové soustavy. Chrání jej i před rizikem předčasného narození.

Mají nenasycené mastné kyseliny nějaké negativní účinky na lidské zdraví?

U konzumace nenasycených mastných kyselin nebyly prokázány žádné kontraindikace. Zdraví prospěšné tuky výrazně podpoří váš zdravotní stav i bez drastických diet, nebo odpírání si oblíbených pokrmů. Nebojte se proto nenasycené mastné kyseliny zařadit do svého jídelníčku i v době, kdy pracujete na redukci hmotnosti. Tyto tuky nastartují váš imunitní systém a dodají vám potřebnou energii pro sport i další fyzickou zátěž.
Ořechy jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku