Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Oligosacharidy

Zpět do slovníku

Jaké jsou známé vlastnosti oligosacharidů a jak se dělí?

Oligosacharidy jsou spolu s monosacharidy další, pro naše tělo nepostradatelnou skupinou sacharidů, kterou můžeme označit obecně jako cukry. Jedná se o látky, které se skládají ze dvou až deseti monosacharidů spojených glykosidickou vazbou. Velmi často oligosacharidy podléhají procesu, který nazýváme hydrolýza. Pro rozštěpení na jednotlivé monosacharidy potřebují vodu. Hydrolýza může proběhnout díky zásadám, enzymům a kyselinám.
Obecně pak oligosacharidy zobrazujeme vždy pomocí Haworthových vzorců, kde je vidět také glykosidická vazba. Nejznámější skupinou oligosacharidů jsou disacharidy. Jak už jejich název napovídá, skládají se ze dvou monosacharidů spojených glykosidickou vazbou. Podle počtu monosacharidových jednotek ve své molekule rozdělujeme oligosacharidy na:
disacharidy – dvě monosacharidové jednotky
trisacharidy – tři monosacharidové jednotky
tetrasacharidy – čtyři monosacharidové jednotky
Hlavními vlastnostmi oligosacharidů je možnost vázání dvěma způsoby. Co je potom jejich příčinou? Pokud má možnost hydroxyl jednoho z monosacharidů reagovat s poloacetalovým nebo hydroxylovým zbytkem druhého monosacharidu, může mít vliv na další vlastnosti vzniklých oligosacharidů. Jestliže ale zůstane ve vzniklém oligosacharidu přítomný poloacetalový zbytek, bude mít vzniklý oligosacharid redukční vlastnosti. Pokud v oligosacharidu nebude přítomen žádný poloacetalový zbytek bude se jednat o neredukující oligosacharid.

Jaké je další rozdělení sacharidů a jaké mají význam?

Disacharidy redukující - při spojení dvou molekul vzniká maltóza. Známe ji spíše pod názvem sladový cukr. Má sladkou příchuť a používá se při výrobě cukrovinek.
Disacharidy neredukující - ty vznikají spojením molekuly fruktosy a glukosy a výsledkem tohoto procesu je sacharosa. Opět se používá v potravinářství, jako sladidlo. Největším zdrojem je cukrová řepa nebo třtina. Sacharosa tvoří ve vodě dobře rozpustné bezbarvé krystaly a při zahřívání tvoří karamel.
Laktosa - je známější pod názvem mléčný cukr. Ten vzniká spojením molekuly galaktosy a glukosy. Vyskytuje se primárně v mléce savců. Malé děti mají obsaženy v trávicím traktu enzym laktázu, hydrolyzující laktózu a tím způsobuje její lepší vstřebávání v zažívacím traktu. Naopak velká část dospělé populace má nízkou hladinu tohoto enzymu, což způsobuje špatnou stravitelnost mléka a některých mléčných výrobků.
Trisacharidy - se objevují v přírodě jen velmi zřídka. Nejrozšířenějším trisacharidem je rafinosa. Skládá se z fruktosy, galaktosy a glukosy. Najít ji můžeme v cukrové řepě, sojových bobech a melasa. Není sladká a nemá redukční účinky.

Mohou být oligosacharidy pro naše tělo škodlivé?

Oligosacharidy nejsou pro naše tělo v malém množství nikterak škodlivé. Jejich nadměrný příjem však může vést k vést k obezitě a ke vzniku civilizačních chorob.
Džus je bohatý na oligosacharidy

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku