Omega 3 mastné kyseliny přispívají ke správné funkci mozku a srdce. Jaký je jejich další význam?
Omega 3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo obzvláště
důležité. Slýcháme o nich v reklamách časopisů i v televizi. Protože jde o
nepostradatelné esenciální látky, které si naše tělo
neumí vyrobit samo, musíme je přijímat v
potravě. Protože naše kuchyně neobsahuje tolik surovin, které
Omega 3 mastné kyseliny přirozeně obsahují, doplňujeme je nejčastěji
formou nejrůznějších tablet. Přidávány jsou například i do
margarínů. Pro naše tělo jsou nezbytné v oblasti správné
funkce mozku, srdce i na
redukci váhy.
"Rybí tuk" chybí všem savcům, nejen lidem!
Z dětství tyto důležité tuky známe spíše pod označením "Rybí tuk." Hlavně babičky nám říkávaly, abychom pravidelně jedli
mořské ryby, ovoce a ořechy. O pozitivních účincích
Omega 3 se začali vědci zabývat až tehdy, když si všimli, že
Eskymáci jen zřídka trpí
revmatoidní artritidou - zánětlivým onemocněním kloubů a chrupavek,
srdečními a cévními chorobami, přestože je jejich strava velice mastná a plná tuleního,
rybího a velrybího tuku. Po určité době zkoumání vědci zjistili, že všechny tyto potraviny mají vysoký obsah
nenasycených mastných kyselin. Jejich nedostatek nejen v lidském těle, ale v těle všech savců vede k nejrůznějším zdravotním problémům.
Naštěstí jsou tyto tuky obsaženy v různých potravinách, které jsou obsaženy napříč celou sezónou. Především v létě a na podzim se většina býložravců i všežravců snaží obstarat zásoby z nejrůznějších
semen a plodů. Ty jsou bohaté právě na
PUFA Omega 3 mastné kyseliny. Masožravci získají potřebné množství této látky jednoduše pojídáním býložravců a pro jiné podnebné pásy to platí podobně.
Omega 3 mastné kyseliny potěší sportovce, prarodiče i nenarozená miminka
Omega 3 mastné kyseliny jsou podle studií obsaženy v
rybách odchycených
ve volné přírodě. Pokud se vám podaří zjistit, v jakých vodách plavaly ryby, které se chystáte koupit, vyberte si
lososa, který obsahuje nejvíce množství
omega 3. Dále vybírejte
ančovičky, celé sardinky (i s kostmi) sleď, makrelu, pstruha, mečouna a tuňáka.
Omega 3 mastné kyseliny jsou dále obsaženy ve
vlašských oříšcích, lněných semínkách a chia semínkách. PUFA omega-3 ale najdete téměř ve všech
semínkách a ořeších. Nesmíme zapomínat ani na rostlinné oleje. Nejlepší jsou z „omega hlediska“:
kokosový, řepkový a olivový olej. Naopak tolik doporučovaný slunečnicový má prospěšných trojek jen málo a navíc je ke smažení zcela nevhodný.
Rybí olej je samozřejmě k dostání také v podobě tablet. Ale raději volte osvědčené produkty, které garantují
doporučenou denní dávku. Ta je rozdílná pro sportovce, seniory nebo těhotné ženy.
Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro
správný vývoj plodu. Každé nastávající mamince doporučujeme jíst alespoň dvakrát týdně mořské ryby a doplňovat chybějící
Omega 3 vhodnými doplňky stravy. Toto doporučení se samozřejmě týká nejen těhotných žen, ale nás všech, kteří dbáme o své zdraví.
Jak jsou Omega 3 mastné kyseliny prospěšné pro naše tělo?
Omega 3 mastné kyseliny jsou nedílnou součástí
buněčných membrán. Díky nim jsou membrány propustnější a buňky mezi sebou dokážou snáze komunikovat. To je důležité například pro
neurotransmitery potřebné k navození
dobrých pocitů, jako jsou
dopamin a
serotonin. Tyto hormony se mohou díky
Omega 3 mastným kyselinám lépe dostat do buňky a z ní mnohem snadněji. A tak navozují lepší náladu. Proto se v současnosti vědci zaměřují na vliv
Omega 3 mastných kyselin pro léčbu depresí.
Významný vliv mají tyto tuky na problémové
chování, myšlení a prožívání. Pozitivně působí na
vývoj mozku lidského plodu. Množství
omega 3 mastných kyselin ve stravě těhotných žen pomáhá určit
inteligenci dítěte, jeho
motorické dovednosti, ale také sklon k
antisociálnímu chování. Vědci dokázali, že děti, které mají dostatečný přísun
Omega 3 mastných kyselin, se snadněji
učí mluvit a mívají
větší slovní zásobu. U těchto dětí byla zaznamenána větší
ostrost vidění, související s prostorovou orientací nebo schopností uchopovat předměty. V průběhu těhotenství čerpá
plod omega-3 nenasycené mastné kyseliny z placenty, po narození dítěte je nejdůležitějším příjmem právě mateřské mléko.
Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy v mateřském mléce
Ne nadarmo pediatři doporučují maminkám, aby co nejdéle své děti kojily mateřským mlékem. Ačkoli je umělá výživa na velmi dobré úrovni, ideální výživu pro vaše miminko neustále představuje mateřské mléko. To obsahuje přirozený zdroj živin i vody a plně uspokojuje potřeby kojence. Kojené děti v průměru lépe prospívají a jsou odolnější vůči infekcím a alergiím.
Další důležité živiny obsažené v mateřském mléce jsou cukry, vitaminy,
bílkoviny a minerální látky. Velmi zajímavý je obsah
nenasycených mastných kyselin v mateřském mléce. Ty tvoří
celých 57 % všech tuků. Tuky jsou zde ale složkou velmi proměnlivou, jejich množství totiž přímo souvisí se stravou matky. Na tuk je bohaté především tzv.
“zadní mléko”, které dítěti poskytuje značnou část potřebné denní energie. Toto mléko dítě saje až na konci kojení. Doba kojení by neměla být nijak omezena.
Kdy se doporučuje vyšší přísun Omega 3 mastných kyselin?
Omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, což pomáhá při léčbě prakticky všech degenerativních chorob od onemocnění srdce až po Alzheimerovu chorobu. Příznivě působí na
cirkulaci krve, působí na
ředění krve a podílí se na
snížení krevního tlaku. Jsou nepostradatelné pro diabetiky z hlediska zlepšení metabolismu inzulinu a glukózy.
Omega 3 mastné kyseliny se doporučují konzumovat u civilizačních chorob, jako je například:
- Vysoký krevní tlak - vědci přišli celkem se 17 studiemi, které potvrdily, že příjem 3 g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze
- Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů - hlavně Eskymáci nebo obyvatelé Středomoří mají vysoký podíl dobrého HDL cholesterolu a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuk). Studie potvrzují, že pravidelný denní přísun Omega 3 zlepšuje poměr HDL / LDL cholesterolu a snižuje se hladina triacylglycerolů.
- Srdeční choroby - Omega 3 mastné kyseliny jsou přímým ochráncem našeho srdce a cév. Ukazuje se, že rybí olej u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí a dále také snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách.
- Cukrovka - lidé s onemocněním diabetes mívají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpící diabetem.
- Alergie - Omega 3 mají pozitivní účinky na nejrůznější alergie. Jsou vhodné u všech forem alergií, jako jsou sezónní rýma, ekzémy, astma, apod.
- Revmatoidní artritida - trápí stále vyšší procento populace. Omega 3 redukují symptomy, jako jsou bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů.
Jaká je doporučená denní dávka Omega 3 mastných kyselin?
Přestože neexistuje doporučená denní dávka konzumace
Omega 3 mastných kyselin, nejvýznamnější zdravotnická organizace WHO a Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA doporučují zdravým dospělým přijímat
250 - 500 mg Omega 3.
Těhotným a kojícím ženám se doporučuje přidat k výše uvedenému množství ještě dalších 200 mg kyseliny dokosahexaenové (DHA).
Pro zmírnění projevů nejrůznějších
onemocnění se doporučuje výše konzultace
Omega 3 mastných kyselin s vaším lékařem.
Nezapomeňte na to, že pokud užíváte
Omega 6 mastné kyseliny, ovlivňujete tak vaší denní potřebu
Omega 3 mastných kyselin. Například pokud snížíte příjem
omega 6 mastných kyselin, můžete tím také snížit vaší denní potřebu
omega 3 mastných kyselin.