Omega 3

Zpět do slovníku

Omega 3 mastné kyseliny přispívají ke správné funkci mozku a srdce. Jaký je jejich další význam?

Omega 3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo obzvláště důležité. Slýcháme o nich v reklamách časopisů i v televizi. Protože jde o nepostradatelné esenciální látky, které si naše tělo neumí vyrobit samo, musíme je přijímat v potravě. Protože naše kuchyně neobsahuje tolik surovin, které Omega 3 mastné kyseliny přirozeně obsahují, doplňujeme je nejčastěji formou nejrůznějších tablet. Přidávány jsou například i do margarínů. Pro naše tělo jsou nezbytné v oblasti správné funkce mozku, srdce i na redukci váhy.

"Rybí tuk" chybí všem savcům, nejen lidem!

Z dětství tyto důležité tuky známe spíše pod označením "Rybí tuk." Hlavně babičky nám říkávaly, abychom pravidelně jedli mořské ryby, ovoce a ořechy. O pozitivních účincích Omega 3 se začali vědci zabývat až tehdy, když si všimli, že Eskymáci jen zřídka trpí revmatoidní artritidou - zánětlivým onemocněním kloubů a chrupavek, srdečními a cévními chorobami, přestože je jejich strava velice mastná a plná tuleního, rybího a velrybího tuku. Po určité době zkoumání vědci zjistili, že všechny tyto potraviny mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Jejich nedostatek nejen v lidském těle, ale v těle všech savců vede k nejrůznějším zdravotním problémům.
Naštěstí jsou tyto tuky obsaženy v různých potravinách, které jsou obsaženy napříč celou sezónou. Především v létě a na podzim se většina býložravců i všežravců snaží obstarat zásoby z nejrůznějších semen a plodů. Ty jsou bohaté právě na PUFA Omega 3 mastné kyseliny. Masožravci získají potřebné množství této látky jednoduše pojídáním býložravců a pro jiné podnebné pásy to platí podobně.

Omega 3 mastné kyseliny potěší sportovce, prarodiče i nenarozená miminka

Omega 3 mastné kyseliny jsou podle studií obsaženy v rybách odchycených ve volné přírodě. Pokud se vám podaří zjistit, v jakých vodách plavaly ryby, které se chystáte koupit, vyberte si lososa, který obsahuje nejvíce množství omega 3. Dále vybírejte ančovičky, celé sardinky (i s kostmi) sleď, makrelu, pstruha, mečouna a tuňáka.
Omega 3 mastné kyseliny jsou dále obsaženy ve vlašských oříšcích, lněných semínkách a chia semínkách. PUFA omega-3 ale najdete téměř ve všech semínkách a ořeších. Nesmíme zapomínat ani na rostlinné oleje. Nejlepší jsou z „omega hlediska“: kokosový, řepkový a olivový olej. Naopak tolik doporučovaný slunečnicový má prospěšných trojek jen málo a navíc je ke smažení zcela nevhodný.
Rybí olej je samozřejmě k dostání také v podobě tablet. Ale raději volte osvědčené produkty, které garantují doporučenou denní dávku. Ta je rozdílná pro sportovce, seniory nebo těhotné ženy. Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný vývoj plodu. Každé nastávající mamince doporučujeme jíst alespoň dvakrát týdně mořské ryby a doplňovat chybějící Omega 3 vhodnými doplňky stravy. Toto doporučení se samozřejmě týká nejen těhotných žen, ale nás všech, kteří dbáme o své zdraví.

Jak jsou Omega 3 mastné kyseliny prospěšné pro naše tělo?

Omega 3 mastné kyseliny jsou nedílnou součástí buněčných membrán. Díky nim jsou membrány propustnější a buňky mezi sebou dokážou snáze komunikovat. To je důležité například pro neurotransmitery potřebné k navození dobrých pocitů, jako jsou dopamin a serotonin. Tyto hormony se mohou díky Omega 3 mastným kyselinám lépe dostat do buňky a z ní mnohem snadněji. A tak navozují lepší náladu. Proto se v současnosti vědci zaměřují na vliv Omega 3 mastných kyselin pro léčbu depresí.
Významný vliv mají tyto tuky na problémové chování, myšlení a prožívání. Pozitivně působí na vývoj mozku lidského plodu. Množství omega 3 mastných kyselin ve stravě těhotných žen pomáhá určit inteligenci dítěte, jeho motorické dovednosti, ale také sklon k antisociálnímu chování. Vědci dokázali, že děti, které mají dostatečný přísun Omega 3 mastných kyselin, se snadněji učí mluvit a mívají větší slovní zásobu. U těchto dětí byla zaznamenána větší ostrost vidění, související s prostorovou orientací nebo schopností uchopovat předměty. V průběhu těhotenství čerpá plod omega-3 nenasycené mastné kyseliny z placenty, po narození dítěte je nejdůležitějším příjmem právě mateřské mléko.

Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy v mateřském mléce

Ne nadarmo pediatři doporučují maminkám, aby co nejdéle své děti kojily mateřským mlékem. Ačkoli je umělá výživa na velmi dobré úrovni, ideální výživu pro vaše miminko neustále představuje mateřské mléko. To obsahuje přirozený zdroj živin i vody a plně uspokojuje potřeby kojence. Kojené děti v průměru lépe prospívají a jsou odolnější vůči infekcím a alergiím.
Další důležité živiny obsažené v mateřském mléce jsou cukry, vitaminy, bílkoviny a minerální látky. Velmi zajímavý je obsah nenasycených mastných kyselin v mateřském mléce. Ty tvoří celých 57 % všech tuků. Tuky jsou zde ale složkou velmi proměnlivou, jejich množství totiž přímo souvisí se stravou matky. Na tuk je bohaté především tzv. “zadní mléko”, které dítěti poskytuje značnou část potřebné denní energie. Toto mléko dítě saje až na konci kojení. Doba kojení by neměla být nijak omezena.

Kdy se doporučuje vyšší přísun Omega 3 mastných kyselin?

Omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, což pomáhá při léčbě prakticky všech degenerativních chorob od onemocnění srdce až po Alzheimerovu chorobu. Příznivě působí na cirkulaci krve, působí na ředění krve a podílí se na snížení krevního tlaku. Jsou nepostradatelné pro diabetiky z hlediska zlepšení metabolismu inzulinu a glukózy. Omega 3 mastné kyseliny se doporučují konzumovat u civilizačních chorob, jako je například:
  • Vysoký krevní tlak - vědci přišli celkem se 17 studiemi, které potvrdily, že příjem 3 g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze
  • Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů - hlavně Eskymáci nebo obyvatelé Středomoří mají vysoký podíl dobrého HDL cholesterolu a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuk). Studie potvrzují, že pravidelný denní přísun Omega 3 zlepšuje poměr HDL / LDL cholesterolu a snižuje se hladina triacylglycerolů.
  • Srdeční choroby - Omega 3 mastné kyseliny jsou přímým ochráncem našeho srdce a cév. Ukazuje se, že rybí olej u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí a dále také snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách.
  • Cukrovka - lidé s onemocněním diabetes mívají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpící diabetem.
  • Alergie - Omega 3 mají pozitivní účinky na nejrůznější alergie. Jsou vhodné u všech forem alergií, jako jsou sezónní rýma, ekzémy, astma, apod.
  • Revmatoidní artritida - trápí stále vyšší procento populace. Omega 3 redukují symptomy, jako jsou bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů.

Jaká je doporučená denní dávka Omega 3 mastných kyselin?

Přestože neexistuje doporučená denní dávka konzumace Omega 3 mastných kyselin, nejvýznamnější zdravotnická organizace WHO a Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA doporučují zdravým dospělým přijímat 250 - 500 mg Omega 3.
Těhotným a kojícím ženám se doporučuje přidat k výše uvedenému množství ještě dalších 200 mg kyseliny dokosahexaenové (DHA).
Pro zmírnění projevů nejrůznějších onemocnění se doporučuje výše konzultace Omega 3 mastných kyselin s vaším lékařem.
Nezapomeňte na to, že pokud užíváte Omega 6 mastné kyseliny, ovlivňujete tak vaší denní potřebu Omega 3 mastných kyselin. Například pokud snížíte příjem omega 6 mastných kyselin, můžete tím také snížit vaší denní potřebu omega 3 mastných kyselin.


Losos je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží