Omega 6 mastné kyseliny při správném poměru konzumace mají blahodárný vliv na naše zdraví
Omega 6 mastné kyseliny jsou takzvané
polynenasycené mastné kyseliny, do kterých se řadí také
Omega 3.
Omega 6 jsou pro naše tělo nezbytné. Protože naše tělo nemá enzymy, které by je produkovaly, musíme je získat
ze stravy.
Omega 6 nenasycené mastné kyseliny jsou pro naše zdraví zcela
nezbytné. Spolu
s Omega 3 mastnými kyselinami hrají klíčovou roli pro správnou
funkci mozku, jeho
normální vývoj a růst. Také pomáhají stimulovat
obnovu kůže a růst vlasů. Podporují
zdraví kostí a reprodukční soustavu.
Pozor na správný poměr Omega 3 a Omega 6
Omega 6 mastné kyseliny jsou pro naše tělo velmi důležité. Pozor však na jejich vyšší dávky. Ty mohu mít pro naše zdraví
opačné účinky. Důležitá je jejich konzumace spolu s
Omega 3. Naše strava by měla obsahovat vyvážený poměr mezi
Omega 3 a Omega 6 přibližně 3:1.
I když jsou
polynenasycené mastné kyseliny pro naše tělo přirozeným
zdrojem energie, jsou to také
biologicky aktivní tuky, které mají důležitou roli ve
srážení krve a regulaci zánětů. V našem těle jsou obecně
Omega 6 považovány za
prozánětlivé, zatímco
Omega 3 působí
protizánětlivě. Záněty přitom hrají klíčovou roli v
imunitním systému.
Je proto důležité jíst více
Omega 3, než
Omega 6. Naše západoevropské stravovací návyky však vedou ke špatné konzumaci těchto dvou tuků a to klidně 16:1 ve prospěch
Omega 6. Nevyvážená konzumace Omega-6 a
Omega-3 ve stravě je pro lidské zdraví škodlivá a může vést k řadě chronickým onemocněním.
Jaké účinky mají Omega 6 mastné kyseliny na naše zdraví?
- Revmatoidní artritida - Omega 6 pomáhají snižovat bolesti, otoky a ranní tuhnutí kloubů.
- Diabetická neuropatie - užívání GLA snižují symptomy nervové bolesti.
- ADHD - podle vědeckých studií mají děti trpící poruchami osobnosti nižší hladinu Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin. Studie naznačují, že užívání suplementů mohou zlepšit symptomy tohoto onemocnění.
- Hypertenze - spolu s Omega 3 pomáhají Omega 6 snižovat vysoký krevní tlak
Jaké problémy se mohou vyskytnou při zvýšené konzumaci Omega 6 oproti Omega 3?
Pro naše zdraví je dobré
snížit příjem Omega 6 mastných kyselin. Proto doporučujeme vyhýbat se zpracovaným semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem
Omega 6 a také zpracovaným potravinám, které je obsahují. Mezi produkty s vysokým obsahem
Omega 6 patří například
slunečnicový, kukuřičný, sójový nebo
světlicový olej a průmyslově zpracované potraviny s obsahem těchto tuků. Vysoký obsah
Omega 6 v sobě obsahují
vlašské ořechy, slunečnicová semínka, kešu ořechy či
mandle. Naopak olivový olej, palmový olej, kokosový olej, máslo a vepřové sádlo mají relativně nízký obsah omega-6.
Zvýšená konzumace
Omega 6 se sníženým příjmem
Omega 3 vede k
zánětlivým onemocněním a jiným stavům, jako jsou různá
kardiovaskulární onemocnění, ztukovatění jater, obezita, cukrovka, revmatoidní artritida, zánětlivé onemocnění střev, Alzheimerova choroba apod.
Jak se stravovat, aby byly Omega 6 a Omega 3 v rovnováze?
Abyste získali správný poměr mezi
Omega 3 a
Omega 6, nemusíte nutně počítat gramy příjmu jednotlivých tuků. Stačí se zaměřit na
pestrou a vyváženou stravu. Nezapomínejte na pravidelnou konzumaci
mořských ryb, ideálně 2 x týdně. Ideální je také konzumace lněného oleje, který si můžete přidat do salátu.
Spolu se správnými oleji jsou dobrou volbou margaríny s obsahem
Omega 3 a v menším množství
Omega 6. Zařaďte do svého jídelníčku
avokádo, semena a ořechy. Ty ale v rozumném množství, cca 1 - 2 polévkové lžíce denně.
Jak se projevuje přebytek Omega 6 v našem těle?
V případě přebytku se nám může
oslabit imunitní systém, proto snáze podlehneme různým nákazám. U osob trpících na změny nálad se mohou vyskytnout
silnější deprese. Častokrát nerovnováha mastných kyselin
Omega 3 a
Omega 6 může způsobovat
nadváhu. Ve vážnějších případech vzniká riziko
zánětlivých procesů, srdečně cévních onemocnění, jako je
srdeční infarkt, mozkové příhody a
kornatění žil.