Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Organické kyseliny

Zpět do slovníku

Co jsou organické Kyseliny

Obrovské množství sloučenin známých modernímu světu jsou organické kyseliny. V přírodě jsou získávány hlavně z cukrů v důsledku komplexních biochemických reakcí. Organické kyseliny získají své jedinečné a biologické vlastnosti díky vlastnímu funkčnímu a elementárnímu složení molekul. Jejich kombinace dávají látce její individuální vlastnosti a zvláštnosti vzájemného působení s ostatními.

Organické kyseliny v lidském organismu

Koncentrace organických kyselin v lidském organismu odráží fungování mitochondrií, metabolismus uhlohydrátů a mastných kyselin. Přispívají také s obnovení rovnováhy kyselin-báze v krvi. Mohou vést k buněčnému odumření, která je spojená se stárnutím. Výsledkem jsou nemoci jako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba nebo výskyt Amyotrofické laterální sklerózy. Poruchy mitochondriálního metabolismu pro změnu způsobují odchylky v metabolických reakcích a mění vývoj neuromuskulárních patologií a změnu koncentrace glukózy.

Funkce organických sloučenin

Mnoho organických a anorganických kyselin jsou pro lidský organismus neocenitelné. Iniciují mnoho procesů v lidském těle, podílejí se na biochemických reakcích, zajišťují dobré fungování lidského těla a používají se také v různých dalších oblastech. Například v potravinářském a kosmetickém průmyslu, medicíně, farmacii aj.

Uhlíkové sloučeniny v lidském organismu udržují acidobazickou rovnováhu lidského těla. Organické látky zvyšují hladinu pH média, které pomáhají k lepšímu vstřebávání živin u vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny.

Organické kyseliny mají vliv na procesech trávení

  • normalizují denní stolici
  • aktivují střevní peristaltiku
  • stimulují sekreci žaludeční šťávy
  • zpomalují růst hnilobných bakterií

Kde se organické kyseliny nacházejí

Organické kyseliny se nacházejí v rostlinných produktech, kořenové plodině, listové zelenině, ovoci, zelenině a bobulích. Nedostatek organických kyselin v lidském organismu vede k vážným zdravotním onemocněním. V těle přirozeně zvyšují kyselost, snižují se absorpce životně důležitých minerálů, jako je draslík, sodík, vápníků a hořčík. Přebytek ovocných sloučenin vede k problémům s klouby, trávením narušuje ledviny. Organické kyseliny normalizují rovnováhu těla a kyseliny v těle. Přirozeně ochraňují zdraví a krásu člověka, působí příznivě na pružnost a hebkost pokožky, udržují ji zdravou a mladistvou. Působí blahodárně na vlasy, nehty a vnitřní orgány. Musí být každodenně začleněna do jídelníčku v podobě pestré stravy.

Druhy některých organických kyselin a jejich zásadní funkce

Kyselina mléčná – vzniká během mléčné fermentace, hromadí se v takto upravených mléčných produktech, na fermentovaném, nakládaném nebo soleném ovoci a zelenině. Kyselina mléčná má baktericidní účinky. Používá se k okyselení cukrovinek a nealkoholických nápojů v potravinářském průmyslu.

Kyselina vinná - její největší množství je obsaženo v hroznech. Používá se především v analytické chemii, potravinářském průmyslu i medicíně pro detekci cukrů, aldehydů, při výrobě džusů a nealkoholických nápojů. Pro lidský organismus je nepostradatelná svými antioxidačními účinky.

Kyselina jablečná - obsažena je v nezralých jablkách, hroznech, malinách, dřišťálu. V potravinářském průmyslu se používá jako přídatná látka pro výrobu ovocné vody a cukrovinek. V medicíně je využívána pro výrobu léků na kašel a zácpu. V kosmetice ke změkčení a dezinfekci produktů.

Kyselina citronová - se nachází v nezralých pomerančích a citronech, grapefruitu a čínského Schizandru. Je používána jako regulátor kyselosti pro ochranu před ničivými procesy produktů. V potravinářském průmyslu se přidává do výroby šumivých nápojů, alkoholických nápojů, chleba, cukrovinek, kečupu, želé, roztaveného sýra, majonézy, konzervovaných ryb nebo studeného tonika. Pro lidský organismus je žádoucí díky urychlení metabolismu a aktivaci Krebsova cyklu. Má detoxifikační vlastnosti a v medicíně se používá pro zlepšení energetického metabolismu. V kosmetice pak pro regulaci pH přípravků, vyhlazení vrásek a pro konzervaci produktu.

Kyselina šťavelová - je obsažena ve šťovíku, fazolích, špenátu, banánech, sladkých bramborách, chřestu, ořechách a v rebarboře. Používá se v chemickém průmyslu pro výrobu plastů a inkoustu, metalurgii pro čištění kotlů z oxidů a rzi a v zemědělství jako insekticid. Kosmetický průmysl využívá kyselinu šťavelovou pro bělení pokožky. Pro lidské tělo je důležitá ke stimulaci nervů, svalů a lepší vstřebávání vápníku. Pokud se během zpracování stane anorganickou, dojde k vytvoření solí, které negativně působí na kostní tkáň a způsobuje kameny. Pro lidský organismus je v této fázi nebezpečná. Může dojít k impotenci, artróze nebo artritidě.

Kyselina octová - obsahují ji džusy, vína, pivo, fermentovaná zelenina. Má pozitivní vliv na lidský metabolismus. V potravinářství je přidávána do marinád a je skvělým konzervantem.

Kyselina benzoová - obsažena je v brusinkách, borůvkách, jogurtech, medu a hřebíčkovém oleji. Má silné antiseptické vlastnosti. Používá se jako antimikrobiální činidlo při kožních onemocněních. V potravinářství se používá ke konzervaci, k syntéze barviv, je součástí žvýkaček, džemu, piva, likérů, ovocných pyré, zmrzlin, margarínu, mléčných výrobků, cukrovinek. V kosmetickém průmyslu se používá pro výrobu parfémovaných vod.

Kyselina sorbová - největší množství této látky je obsaženo v plodu horského popela. Používá se jako konzervační látka v potravinářském průmyslu, také proti ztmavnutí kondenzovaného mléka, přimíchává se do nealkoholických nápojů, pečiva, cukrovinek, ovocných šťáv, salámů a granulovaného kaviáru. Kyselina sorbová účinně působí výhradně v kyselém prostředí - nižším než 6,5 pH. Tato kyselina příznivě působí na srdce, zabraňuje atrofii kosterních svalů a snižuje glukózu v krvi.

Kyselina chlorovodíková - je základem žaludeční šťávy. Má vliv na neutralizaci většinu potřebných a nebezpečných bakterií v gastrointestinálním traktu. Kyselina sírová se používá v chemickém průmyslu.

Kyselina uronová odstraňuje radionuklidy, soli těžkých kovů z těla, kyselina Tartronova zpomaluje přeměnu uhlohydrátů na triglyceridy, brání obezitě a ateroskleróze. Organické kyseliny a jejich aromatické složky ve volném stavu nebo ve formě solí, určují v potravinářských výrobcích jejich chuť. Látky organických kyselin zlepšují trávení potravin i jejich stravitelnost. Energetická hodnota organických kyselin je obvykle tři kilogramy energie na gram. Organické kyseliny se přidávají do pokrmů během přípravy pro zlepšení chutě a vůně. To platí obvykle pro výrobu pečiva a džemů. Navíc snižují pH prostředí, aktivují střevní motilitu, stimulují sekreci šťávy v žaludku, inhibují procesy rozpadu v zažívacím traktu a mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky.

Organické kyseliny a jejich negativní účinky

Přebytek organických kyselin může způsobit problémy s klouby, trávení a narušením ledvin. Bolestivé pocity vznikají v kloubech, svalech, chorobách močového měchýře, osteoporóze, rozvoji kardiovaskulárního systému a poklesu imunity. S acidózou (zvýšenou kyselostí) se u jedinců může objevit riziko vzniku diabetes mellitus a tvorba maligního nádoru.

Okyselení těla je živnou půdou pro vznik nemocí, založených na následujících důvodech: enzymatická slabost, demineralizace či kyselá agrese. Vlivem této změny je pak jedinec zesláblý, malátný, má kyselé sliny, cítí křeče, gastritidu, trpí říháním, nespavostí a hypotenzí. Můžou se objevit praskliny ve sklovině. Lidský organismus se pak snaží neutralizovat přebytek kyseliny kvůli vnitřním zásobám a člověk pak ztrácí svalovou hmotu a cítí nedostatek vitality.

Doporučená denní dávka organických kyselin

Pro udržení acidobazické rovnováhy v rozmezí pH 7,36 - 7,42 je důležité každý den přijímat výrobky, obsahující organické kyseliny. Do jídelníčku zařazujeme okurky, papriky, zelí a cibuli. U většiny této zeleniny je množství sloučeniny na 100 gram jedlé části 0,1 - 0,3 gram.

Vyšší množství organických kyselin najdeme v mletých rajčatech - 0,8 g, šťovíku 0,7 g, ovocných šťáv, syrovátkové syrovátky, kyselých vín 0,6 g.

Hlavní zdroje organických kyselin

  • třešně, granátové jablko, mandarinky, grapefruity, jahody, černou chokeberry - až 1,9 gram
  • citrón - 5,7 gramu na 100 gramu produktu
  • brusinky - 3,1 gram
  • červený rybíz - 2,5 gram
  • černý rybíz - 2,3 gram
  • zahradní popel - 2,2 gram
  • ananas, broskve, hrozny, kdoule, třešňové švestky - až 1,0 gram
  • mléko, mléčné výrobky 0,5 gramu
Při sledování denního příjmu organických kyselin musíme mít na paměti, že každý typ organické kyseliny má jiný účinek a denní potřeba těla v mnoha z nich se pohybuje v rozmezí od 0,3 do 70 gramů. Pokud je tělo dlouhodobě vystaveno chronické únavě, sníženou sekrecí žaludečních šťáv a nedostatkem vitamínů, pak se zvyšuje jejich spotřeba. Naopak u onemocnění jater, ledvin, zvýšené kyselosti žaludeční šťávy spotřeba klesá.
Organické kyseliny v potravinách
Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku