Organické kyseliny

Zpět do slovníku

Co jsou organické Kyseliny

Obrovské množství sloučenin známých modernímu světu jsou organické kyseliny. V přírodě jsou získávány hlavně z cukrů v důsledku komplexních biochemických reakcí. Organické kyseliny získají své jedinečné a biologické vlastnosti díky vlastnímu funkčnímu a elementárnímu složení molekul. Jejich kombinace dávají látce její individuální vlastnosti a zvláštnosti vzájemného působení s ostatními.

Organické kyseliny v lidském organismu

Koncentrace organických kyselin v lidském organismu odráží fungování mitochondrií, metabolismus uhlohydrátů a mastných kyselin. Přispívají také s obnovení rovnováhy kyselin-báze v krvi. Mohou vést k buněčnému odumření, která je spojená se stárnutím. Výsledkem jsou nemoci jako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba nebo výskyt Amyotrofické laterální sklerózy. Poruchy mitochondriálního metabolismu pro změnu způsobují odchylky v metabolických reakcích a mění vývoj neuromuskulárních patologií a změnu koncentrace glukózy.

Funkce organických sloučenin

Mnoho organických a anorganických kyselin jsou pro lidský organismus neocenitelné. Iniciují mnoho procesů v lidském těle, podílejí se na biochemických reakcích, zajišťují dobré fungování lidského těla a používají se také v různých dalších oblastech. Například v potravinářském a kosmetickém průmyslu, medicíně, farmacii aj.

Uhlíkové sloučeniny v lidském organismu udržují acidobazickou rovnováhu lidského těla. Organické látky zvyšují hladinu pH média, které pomáhají k lepšímu vstřebávání živin u vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny.

Organické kyseliny mají vliv na procesech trávení

  • normalizují denní stolici
  • aktivují střevní peristaltiku
  • stimulují sekreci žaludeční šťávy
  • zpomalují růst hnilobných bakterií

Kde se organické kyseliny nacházejí

Organické kyseliny se nacházejí v rostlinných produktech, kořenové plodině, listové zelenině, ovoci, zelenině a bobulích. Nedostatek organických kyselin v lidském organismu vede k vážným zdravotním onemocněním. V těle přirozeně zvyšují kyselost, snižují se absorpce životně důležitých minerálů, jako je draslík, sodík, vápníků a hořčík. Přebytek ovocných sloučenin vede k problémům s klouby, trávením narušuje ledviny. Organické kyseliny normalizují rovnováhu těla a kyseliny v těle. Přirozeně ochraňují zdraví a krásu člověka, působí příznivě na pružnost a hebkost pokožky, udržují ji zdravou a mladistvou. Působí blahodárně na vlasy, nehty a vnitřní orgány. Musí být každodenně začleněna do jídelníčku v podobě pestré stravy.

Druhy některých organických kyselin a jejich zásadní funkce

Kyselina mléčná – vzniká během mléčné fermentace, hromadí se v takto upravených mléčných produktech, na fermentovaném, nakládaném nebo soleném ovoci a zelenině. Kyselina mléčná má baktericidní účinky. Používá se k okyselení cukrovinek a nealkoholických nápojů v potravinářském průmyslu.

Kyselina vinná - její největší množství je obsaženo v hroznech. Používá se především v analytické chemii, potravinářském průmyslu i medicíně pro detekci cukrů, aldehydů, při výrobě džusů a nealkoholických nápojů. Pro lidský organismus je nepostradatelná svými antioxidačními účinky.

Kyselina jablečná - obsažena je v nezralých jablkách, hroznech, malinách, dřišťálu. V potravinářském průmyslu se používá jako přídatná látka pro výrobu ovocné vody a cukrovinek. V medicíně je využívána pro výrobu léků na kašel a zácpu. V kosmetice ke změkčení a dezinfekci produktů.

Kyselina citronová - se nachází v nezralých pomerančích a citronech, grapefruitu a čínského Schizandru. Je používána jako regulátor kyselosti pro ochranu před ničivými procesy produktů. V potravinářském průmyslu se přidává do výroby šumivých nápojů, alkoholických nápojů, chleba, cukrovinek, kečupu, želé, roztaveného sýra, majonézy, konzervovaných ryb nebo studeného tonika. Pro lidský organismus je žádoucí díky urychlení metabolismu a aktivaci Krebsova cyklu. Má detoxifikační vlastnosti a v medicíně se používá pro zlepšení energetického metabolismu. V kosmetice pak pro regulaci pH přípravků, vyhlazení vrásek a pro konzervaci produktu.

Kyselina šťavelová - je obsažena ve šťovíku, fazolích, špenátu, banánech, sladkých bramborách, chřestu, ořechách a v rebarboře. Používá se v chemickém průmyslu pro výrobu plastů a inkoustu, metalurgii pro čištění kotlů z oxidů a rzi a v zemědělství jako insekticid. Kosmetický průmysl využívá kyselinu šťavelovou pro bělení pokožky. Pro lidské tělo je důležitá ke stimulaci nervů, svalů a lepší vstřebávání vápníku. Pokud se během zpracování stane anorganickou, dojde k vytvoření solí, které negativně působí na kostní tkáň a způsobuje kameny. Pro lidský organismus je v této fázi nebezpečná. Může dojít k impotenci, artróze nebo artritidě.

Kyselina octová - obsahují ji džusy, vína, pivo, fermentovaná zelenina. Má pozitivní vliv na lidský metabolismus. V potravinářství je přidávána do marinád a je skvělým konzervantem.

Kyselina benzoová - obsažena je v brusinkách, borůvkách, jogurtech, medu a hřebíčkovém oleji. Má silné antiseptické vlastnosti. Používá se jako antimikrobiální činidlo při kožních onemocněních. V potravinářství se používá ke konzervaci, k syntéze barviv, je součástí žvýkaček, džemu, piva, likérů, ovocných pyré, zmrzlin, margarínu, mléčných výrobků, cukrovinek. V kosmetickém průmyslu se používá pro výrobu parfémovaných vod.

Kyselina sorbová - největší množství této látky je obsaženo v plodu horského popela. Používá se jako konzervační látka v potravinářském průmyslu, také proti ztmavnutí kondenzovaného mléka, přimíchává se do nealkoholických nápojů, pečiva, cukrovinek, ovocných šťáv, salámů a granulovaného kaviáru. Kyselina sorbová účinně působí výhradně v kyselém prostředí - nižším než 6,5 pH. Tato kyselina příznivě působí na srdce, zabraňuje atrofii kosterních svalů a snižuje glukózu v krvi.

Kyselina chlorovodíková - je základem žaludeční šťávy. Má vliv na neutralizaci většinu potřebných a nebezpečných bakterií v gastrointestinálním traktu. Kyselina sírová se používá v chemickém průmyslu.

Kyselina uronová odstraňuje radionuklidy, soli těžkých kovů z těla, kyselina Tartronova zpomaluje přeměnu uhlohydrátů na triglyceridy, brání obezitě a ateroskleróze. Organické kyseliny a jejich aromatické složky ve volném stavu nebo ve formě solí, určují v potravinářských výrobcích jejich chuť. Látky organických kyselin zlepšují trávení potravin i jejich stravitelnost. Energetická hodnota organických kyselin je obvykle tři kilogramy energie na gram. Organické kyseliny se přidávají do pokrmů během přípravy pro zlepšení chutě a vůně. To platí obvykle pro výrobu pečiva a džemů. Navíc snižují pH prostředí, aktivují střevní motilitu, stimulují sekreci šťávy v žaludku, inhibují procesy rozpadu v zažívacím traktu a mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky.

Organické kyseliny a jejich negativní účinky

Přebytek organických kyselin může způsobit problémy s klouby, trávení a narušením ledvin. Bolestivé pocity vznikají v kloubech, svalech, chorobách močového měchýře, osteoporóze, rozvoji kardiovaskulárního systému a poklesu imunity. S acidózou (zvýšenou kyselostí) se u jedinců může objevit riziko vzniku diabetes mellitus a tvorba maligního nádoru.

Okyselení těla je živnou půdou pro vznik nemocí, založených na následujících důvodech: enzymatická slabost, demineralizace či kyselá agrese. Vlivem této změny je pak jedinec zesláblý, malátný, má kyselé sliny, cítí křeče, gastritidu, trpí říháním, nespavostí a hypotenzí. Můžou se objevit praskliny ve sklovině. Lidský organismus se pak snaží neutralizovat přebytek kyseliny kvůli vnitřním zásobám a člověk pak ztrácí svalovou hmotu a cítí nedostatek vitality.

Doporučená denní dávka organických kyselin

Pro udržení acidobazické rovnováhy v rozmezí pH 7,36 - 7,42 je důležité každý den přijímat výrobky, obsahující organické kyseliny. Do jídelníčku zařazujeme okurky, papriky, zelí a cibuli. U většiny této zeleniny je množství sloučeniny na 100 gram jedlé části 0,1 - 0,3 gram.

Vyšší množství organických kyselin najdeme v mletých rajčatech - 0,8 g, šťovíku 0,7 g, ovocných šťáv, syrovátkové syrovátky, kyselých vín 0,6 g.

Hlavní zdroje organických kyselin

  • třešně, granátové jablko, mandarinky, grapefruity, jahody, černou chokeberry - až 1,9 gram
  • citrón - 5,7 gramu na 100 gramu produktu
  • brusinky - 3,1 gram
  • červený rybíz - 2,5 gram
  • černý rybíz - 2,3 gram
  • zahradní popel - 2,2 gram
  • ananas, broskve, hrozny, kdoule, třešňové švestky - až 1,0 gram
  • mléko, mléčné výrobky 0,5 gramu
Při sledování denního příjmu organických kyselin musíme mít na paměti, že každý typ organické kyseliny má jiný účinek a denní potřeba těla v mnoha z nich se pohybuje v rozmezí od 0,3 do 70 gramů. Pokud je tělo dlouhodobě vystaveno chronické únavě, sníženou sekrecí žaludečních šťáv a nedostatkem vitamínů, pak se zvyšuje jejich spotřeba. Naopak u onemocnění jater, ledvin, zvýšené kyselosti žaludeční šťávy spotřeba klesá.


Organické kyseliny v potravinách

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží