Pektiny jsou lineární polysacharidy, obsažené v ovoci. Nejvíce zastoupeny jsou v jablkách, meruňkách, nebo třeba grapefruitech. Pro tělo je pektin důležitý pro správné zažívání.
Co jsou pektiny
Pektiny se objevují jako lineární polysacharidy především v ovoci, z nichž se používají k dalšímu zpracování. Poprvé byla tato látka popsána už v roce 1825. Jako ideální doplněk k přípravě marmelád a pro své zahušťovací schopnosti, byl však používán mnohem dříve. Pektiny se přirozeně vyskytují v přírodě, hlavně ve slupkách ovoci a v buněčných stěnách rostlin.
Díky záslužné funkci jsou pektiny používány v mnoha potravinách. Mají také stabilizační a pojící funkce. Obsaženy jsou v marmeládách, džemech, zmrazených potravinách, sirupech, dresincích, želé bonbonech i jako náhražka tuku v pekárenských a cukrářských výrobcích. Pektin se používá také v medicíně, jako podpůrný prostředek v boji proti průjmům, ve speciálních zdravotnických lepidlech a v přípravcích pro hojení ran.
K čemu slouží pektiny
Pektin, takzvaný protopektin, je nerozpustný ve vodě. S účinkem kyselin nebo protopektináz, je ve vodě rozpustný. Vyniká schopností vázat na sebe vodu, proto se podílí na hospodaření buněk s vodou. Velký význam má při dozrávání ovoce a to přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné. Podobnou funkci zastává při opadávání listů ze stromů, nebo při máčení lnu v průmyslu.
Získání pektinů a jejich označení
Pektin se získává ze slupek citrusových plodů. Následně je chemicky upraven solemi a cukry. Určen je pro cukrářskou výrobu a při zavařování. Čím více má ovoce pektinu, tím lépe džem zhoustne. Obecně platí pravidlo, čím více je ovoce zralé, tím více pektinu obsahuje. Množství pektinu se liší samozřejmě i podle druhu ovoce. Ovoce s vysokým podílem pektinu je například jablko, rybíz, citrusové
plody. Málo pektinu je obsaženo v třešních, ananasu nebo kiwi.
Pektin jako přídatná látka se rozlišuje označením E440(i) a Amidovaný pektin neboli Aminopektin se označuje E440(ii). Liší se výrobou i složením. Pro výrobu pektinu se používají zbytkové části ovoce z přípravy džusů. Jedná se především o
kůru, dřeň nebo slupku. Pektin se extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při teplotě kolem 80 °C, spolu s příměsí isopropanolu nebo ethanolu. Po vysrážení pektinu se oddělí alkohol a vysušením hmoty se získá konečný produkt pektin E440(i). Pokud se spolu s kyselinou použije i hydroxid amonný, získá se tzv. Amidovaný pektin (aminopektin) - E440(ii).
Proč je důležitý pektin pro lidské zdraví
Ovoce je přirozeným zdrojem pektinu a vlákniny. Denně bychom měli přijmout kolem 25 až 35 gramů. Pektin je typ vlákniny, nacházející se v nejvyšších koncentracích citrusových plodů a může našemu tělu nabídnout mnoho příznivých účinků.
Pektin je nestravitelnou částí rostliny. Rozděluje se na rozpustný a nerozpustný. Obě dvě tyto varianty jsou pro lidské tělo nepostradatelné. V lidském organismu jako rozpustná vláknina čerpá vodu z trávicího traktu a tvoří látku podobnou gelu, zpomalující trávení. Pektin příznivě působí v žaludku na potravu, která se díky němu správně pohybuje v celém trávicím systému.
Jablečný pektin
Vysoce koncentrovaný jablečný pektin je obsažen slupce a buničině čerstvých jablek i v jablečném octu. Ve střevech se nevstřebává. Proto je důležitým přírodním zdrojem vlákniny pro lidský organismus a hraje významnou roli ve střevech. Jablečný pektin kromě správného zažívání udržuje správnou hladinu krevního cukru v organismu, protože zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Jablečný pektin zachycuje odpadní látky a podporuje vyloučení toxických kovů z těla.
Působí jako prevence před žlučníkovými problémy. Rozpustná vláknina udržuje správnou hladinu
cholesterolu, protože na sebe váže žlučové kyseliny a spolu s nimi přebytečný
cholesterol odbourává.
Vlastnosti jablečného pektinu na lidský organismus
- působí při zácpě a podporuje pravidelné vyprazdňování
- upravuje funkci střev
- upravuje krevní tlak, snižuje vysoký krevní tlak
- usnadňuje vylučování toxických látek z těla
- působí preventivně proti rakovině tlustého střeva
- alkalizuje krev
Rakytníkový pektin
Pektin obsažený v rakytníku na sebe váže soli radioaktivních i těžkých kovů. Například zmenšuje nebo zastavuje vstřebávání olova žaludkem a tenkým střevem. Snižuje jeho obsah v kostech a játrech. Obecně tento druh pektinu mění těžké kovy na neškodné látky, které jsou organismem vyloučeny přirozenou cestou. Současně stimuluje činnost tenkého střeva a neutralizuje další toxiny.
Vlastnosti rakytníkového pektinu na lidský organismus
- přispívá ke správné hladině cholesterolu v krvi
- chrání organismus před rakovinou tlustého střeva
- vylučuje z těla toxické látky
- napomáhá ke správnému zažívání a pravidelnému vyprazdňování
Citrusový pektin
Citrusový pektin je skvělý stabilizátor, pomocí kterého se zahušťují džemy, želé, sirupy a marmelády. Tento druh pektinu má příznivý vliv na lidské zdraví. Obsažený je v doplňcích stravy určených pro hubnutí. Citrusový pektin na sebe váže
cholesterol, díky čemuž se dále nevstřebává do těla. Váže na sebe kobalt, rtuť a další kovy, které přirozenou cestou neutralizuje a odvádí z těla. Nepostradatelný však bývá v procesu vstřebávání vlastního vitaminu C lidským tělem. Nová studie poukazuje na možnost využití pektinu pro léčbu onemocnění ledvin a také může působit jako prevence před jejíich oškozením.
Pektiny srovnávají hladinu cukru
Pro léčbu cukrovky je nezbytné zachování stabilní hladiny krevního cukru. K tomu napomáhají potraviny, bohaté na rozpustnou vlákninu, jako je právě pektin. Protože zpomaluje trávení a zpomaluje vyprazdňování žaludku, absorbuje sacharidy z jídla, což napomáhá k udržení hladiny cukru v krvi na stabilní hodnotě.
Pektiny chrání proti metabolickému syndromu
Metabolický syndrom určuje skupinu rizikových faktorů, které zapříčiňují srdeční onemocnění, vysokou hladinu cukru v krvi a mozkovou příhodu. Zvláště jablečný pektin pomáhá snižovat hladinu
cholesterolu - přímého původce všech srdečních onemocnění.
Pektiny v potravinách
Pektiny jako typy viskózní dietní potraviny se vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách a oříšcích, jako jsou: broskve, jablka, grapefruity, meruňky, pomeranče, mrkev, rajčata, brambory, hrášek nebo kukuřičné vločky.