Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Pektiny

Zpět do slovníku
Pektiny jsou lineární polysacharidy, obsažené v ovoci. Nejvíce zastoupeny jsou v jablkách, meruňkách, nebo třeba grapefruitech. Pro tělo je pektin důležitý pro správné zažívání.

Co jsou pektiny

Pektiny se objevují jako lineární polysacharidy především v ovoci, z nichž se používají k dalšímu zpracování. Poprvé byla tato látka popsána už v roce 1825. Jako ideální doplněk k přípravě marmelád a pro své zahušťovací schopnosti, byl však používán mnohem dříve. Pektiny se přirozeně vyskytují v přírodě, hlavně ve slupkách ovoci a v buněčných stěnách rostlin.

Díky záslužné funkci jsou pektiny používány v mnoha potravinách. Mají také stabilizační a pojící funkce. Obsaženy jsou v marmeládách, džemech, zmrazených potravinách, sirupech, dresincích, želé bonbonech i jako náhražka tuku v pekárenských a cukrářských výrobcích. Pektin se používá také v medicíně, jako podpůrný prostředek v boji proti průjmům, ve speciálních zdravotnických lepidlech a v přípravcích pro hojení ran.

K čemu slouží pektiny

Pektin, takzvaný protopektin, je nerozpustný ve vodě. S účinkem kyselin nebo protopektináz, je ve vodě rozpustný. Vyniká schopností vázat na sebe vodu, proto se podílí na hospodaření buněk s vodou. Velký význam má při dozrávání ovoce a to přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné. Podobnou funkci zastává při opadávání listů ze stromů, nebo při máčení lnu v průmyslu.

Získání pektinů a jejich označení

Pektin se získává ze slupek citrusových plodů. Následně je chemicky upraven solemi a cukry. Určen je pro cukrářskou výrobu a při zavařování. Čím více má ovoce pektinu, tím lépe džem zhoustne. Obecně platí pravidlo, čím více je ovoce zralé, tím více pektinu obsahuje. Množství pektinu se liší samozřejmě i podle druhu ovoce. Ovoce s vysokým podílem pektinu je například jablko, rybíz, citrusové plody. Málo pektinu je obsaženo v třešních, ananasu nebo kiwi.

Pektin jako přídatná látka se rozlišuje označením E440(i) a Amidovaný pektin neboli Aminopektin se označuje E440(ii). Liší se výrobou i složením. Pro výrobu pektinu se používají zbytkové části ovoce z přípravy džusů. Jedná se především o kůru, dřeň nebo slupku. Pektin se extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při teplotě kolem 80 °C, spolu s příměsí isopropanolu nebo ethanolu. Po vysrážení pektinu se oddělí alkohol a vysušením hmoty se získá konečný produkt pektin E440(i). Pokud se spolu s kyselinou použije i hydroxid amonný, získá se tzv. Amidovaný pektin (aminopektin) - E440(ii).

Proč je důležitý pektin pro lidské zdraví

Ovoce je přirozeným zdrojem pektinu a vlákniny. Denně bychom měli přijmout kolem 25 až 35 gramů. Pektin je typ vlákniny, nacházející se v nejvyšších koncentracích citrusových plodů a může našemu tělu nabídnout mnoho příznivých účinků.

Pektin je nestravitelnou částí rostliny. Rozděluje se na rozpustný a nerozpustný. Obě dvě tyto varianty jsou pro lidské tělo nepostradatelné. V lidském organismu jako rozpustná vláknina čerpá vodu z trávicího traktu a tvoří látku podobnou gelu, zpomalující trávení. Pektin příznivě působí v žaludku na potravu, která se díky němu správně pohybuje v celém trávicím systému.

Jablečný pektin

Vysoce koncentrovaný jablečný pektin je obsažen slupce a buničině čerstvých jablek i v jablečném octu. Ve střevech se nevstřebává. Proto je důležitým přírodním zdrojem vlákniny pro lidský organismus a hraje významnou roli ve střevech. Jablečný pektin kromě správného zažívání udržuje správnou hladinu krevního cukru v organismu, protože zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Jablečný pektin zachycuje odpadní látky a podporuje vyloučení toxických kovů z těla.

Působí jako prevence před žlučníkovými problémy. Rozpustná vláknina udržuje správnou hladinu cholesterolu, protože na sebe váže žlučové kyseliny a spolu s nimi přebytečný cholesterol odbourává.
Vlastnosti jablečného pektinu na lidský organismus
  • působí při zácpě a podporuje pravidelné vyprazdňování
  • upravuje funkci střev
  • upravuje krevní tlak, snižuje vysoký krevní tlak
  • usnadňuje vylučování toxických látek z těla
  • působí preventivně proti rakovině tlustého střeva
  • alkalizuje krev

Rakytníkový pektin

Pektin obsažený v rakytníku na sebe váže soli radioaktivních i těžkých kovů. Například zmenšuje nebo zastavuje vstřebávání olova žaludkem a tenkým střevem. Snižuje jeho obsah v kostech a játrech. Obecně tento druh pektinu mění těžké kovy na neškodné látky, které jsou organismem vyloučeny přirozenou cestou. Současně stimuluje činnost tenkého střeva a neutralizuje další toxiny.
Vlastnosti rakytníkového pektinu na lidský organismus
  • přispívá ke správné hladině cholesterolu v krvi
  • chrání organismus před rakovinou tlustého střeva
  • vylučuje z těla toxické látky
  • napomáhá ke správnému zažívání a pravidelnému vyprazdňování

Citrusový pektin

Citrusový pektin je skvělý stabilizátor, pomocí kterého se zahušťují džemy, želé, sirupy a marmelády. Tento druh pektinu má příznivý vliv na lidské zdraví. Obsažený je v doplňcích stravy určených pro hubnutí. Citrusový pektin na sebe váže cholesterol, díky čemuž se dále nevstřebává do těla. Váže na sebe kobalt, rtuť a další kovy, které přirozenou cestou neutralizuje a odvádí z těla. Nepostradatelný však bývá v procesu vstřebávání vlastního vitaminu C lidským tělem. Nová studie poukazuje na možnost využití pektinu pro léčbu onemocnění ledvin a také může působit jako prevence před jejíich oškozením.

Pektiny srovnávají hladinu cukru

Pro léčbu cukrovky je nezbytné zachování stabilní hladiny krevního cukru. K tomu napomáhají potraviny, bohaté na rozpustnou vlákninu, jako je právě pektin. Protože zpomaluje trávení a zpomaluje vyprazdňování žaludku, absorbuje sacharidy z jídla, což napomáhá k udržení hladiny cukru v krvi na stabilní hodnotě.

Pektiny chrání proti metabolickému syndromu

Metabolický syndrom určuje skupinu rizikových faktorů, které zapříčiňují srdeční onemocnění, vysokou hladinu cukru v krvi a mozkovou příhodu. Zvláště jablečný pektin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu - přímého původce všech srdečních onemocnění.

Pektiny v potravinách

Pektiny jako typy viskózní dietní potraviny se vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách a oříšcích, jako jsou: broskve, jablka, grapefruity, meruňky, pomeranče, mrkev, rajčata, brambory, hrášek nebo kukuřičné vločky.
Pektiny v jablku
Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku