Rozmarýnová kyselina

Zpět do slovníku

Co je rozmarýnová kyselina

Tato kyselina se v rostlinách vyskytuje především pro jejich ochranu. Chrání je vůči býložravcům a patogenům. Rozmarýnová kyselina je přírodní kyselina, obsažená především v rozmarýnu, čeledi Lamiaceae, (Hluchavkovitých) šalvěji, majoránce, tymiánu, mátě a šalvěji. Její antioxidační aktivita je výrazně silnější, než je tomu například u vitaminu E. Rozmarýnová kyselina chrání aktivaci imunitních buněk, které způsobují otoky. Léčebné účinky jsou prokázány při léčbě kataru - šedému zákalu, vředům, rakovině, revmatické artritidě a průduškového astma. Její pozitivní účinky byly prokázány při orálním použití na alergické astma.

Rozmarýnová kyselina a její účinky

Tato kyselina je pro lidský organismus důležitá pro její výrazné antibakteriální, proti oxidativní, protizánětlivé, stahující a antivirové vlastnosti. Díky antivirovým vlastnostem je používaná v kosmetickém průmyslu pro výrobu mastí, určené k léčbě oparů. Obohaceny jsou o extrakt z meduňky lékařské. V oleji nebo masti pomáhá odbourávat tukové buňky, ovlivňující výskyt celulitidy.

Pro své léčivé účinky je také používaná v aromaterapii. Z lékařské studie z roku 2012 bylo zjištěno, že rozmarýnová vůně při použití v esenciálních olejích, může zlepšit kognitivní náladu a výkonnost, zvyšuje se koncentrace a silice působí na paměť.

Kyselina rozmarýnová je vynikající pro zlepšení funkce jater, žlučových cest a pročištění organismu. Zvyšuje metabolické aktivity v těle. Proto se doporučuje její použití pro dodání energie a vitality zvláště v období, kdy je organismus vystaven velké psychické zátěži.

Pro podporu krevního oběhu se doporučuje pít přímo rozmarýnový čaj, který se připraví z jedné lžičky rozmarýnu v hrnku horké vody. Používá se na podporu krevního oběhu. V důsledku špatného krevního oběhu mají jedinci často studené končetiny. Na ty se pak doporučuje nanést rozmarýnový olej a jím končetiny masírovat.  Kyselina rozmarýnová se používá pro léčbu migrény a bolesti hlavy.

Rozmarýnová kyselina je ochranou proti různým chorobám a patogenům, působící nepřívětivě na náš imunitní systém. Rostlina rozmarýnu v sobě ukrývá kromě této kyseliny také další fytochemikálie, jako je kyselina betulic, karnosol nebo kyselina kávová. Společně tyto sloučeniny působí při neutralizaci volných radikálů, způsobující oxidační stres a poškození buněk. V období chřipek se doporučuje popíjet rozmarýnový čaj 1 - 2 denně. Tak udržíte své tělo bez rýmy, kašle a dalších problémů.

Rozmarýnová kyselina je skvělou volbou pro léčbu zažívacích potíží, při léčbě žaludku, lepší regulaci uvolňování žluče a inhibování potravinových patogenů. Přirozeně stimuluje chuť k jídlu, zmírňuje plynatost, nadýmání i zácpu.

Hlavní účinky rozmarýnové kyseliny

  • posiluje imunitní systém
  • pomáhá udržet normální obranyschopnost organismu a imunity
  • podporuje správnou funkci jater, žlučových cest a pročištění organismu
  • povzbuzuje organismus, zvyšuje energii a vitalitu
  • pomáhá udržet správnou funkci ledvin a vylučovacího systému
  • podporuje správné trávení, léčí zažívací potíže i zácpu

Rozmarýnová kyselina a kontraindikace

Vysoké dávky této kyseliny mohou vyvolat potrat. Není vhodné užívání doplňků stravy, rozmarýnového extraktu ani nálevu v době těhotenství ani v době kojení. Nedoporučuje se podávat dětem do pěti let. Celkově se dávkování doporučuje s mírou, ve větších dávkách může způsobit křeče. Nedoporučuje se v kombinaci s léky na snížení krevního tlaku, antidiabetiky a léky ovlivňující krevní srážlivost.


Rozmarýnová kyselina

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží