Sodík

Zpět do slovníku

Sodík, jako nezbytný minerál, je pro náš organismus důležitý. Pozor však na jeho konzumaci. Ve velkém množství může škodit!

V dnešní době se sůl používá takřka do všeho. Je nemožné mít nedostatek sodíku. Naopak. Stále více lidí se potýká s jeho nadbytkem a pak dochází k různým zdravotním komplikacím. Co je sodík a jak prospívá našemu zdraví?
Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli. Chemicky jen nazýváme chlorid sodný. Najdeme ho však i v jiných sloučeninách, jako je například mléčnan sodný, který je součástí intravenózní výživy, fosforečnan trisodný, (projímadlo, existující v zahraničí na lékařský předpis) či hydrogenuhličitan sodný (obsažen v antacidech, lécích proti překyselení žaludku). Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.
Pravdou je, že v dnešní době se s nedostatkem sodíku takřka nesetkáme. I krátkodobý deficit sodíku není zdraví škodlivý. Sodík si velmi snadno doplníte obyčejnou solí. Sůl je důležitá i pro správnou funkci organismu, hlavně nervové soustavy, srdce a pohybového aparátu zvláště pak svalů.

Stačí použít kuchyňskou sůl, ochutit pokrm a přísun sodíku máme zajištěn

Sodík není nic jiného, než obyčejná kuchyňská sůl, kterou máme všichni ve své kuchyni. Přitom je to velmi důležitý elektrolyt a základní iont, přítomný v extracelulární tekutině (ECF). Je nepostradatelný v enzymatických operacích a tvoření zdravé svalové konstrukce.
Pokud by bylo z dlouhodobého hlediska tělo vystaveno nedostatkem sodíku, může dojít k vážnému poškození tělesných funkcí. Sodík je nezbytnou součástí stravy, napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Velice důležitý je při úpalu, při kterém trpí nadledviny. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo močí, nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

Doporučená denní dávka je u každého z nás často až dvojnásobně překračována

Nadbytek sodíku může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2400 mg za den.

Jak se projevuje nedostatek sodíku?

Sodík za normálních okolností našemu tělu nedojde. Krátkodobý deficit může být způsoben silným pocením, opakovaným zvracením nebo při průjmu. Nedostatek sodíku se pak projevuje slabostí, únavou, vyčerpáním organismu a křečemi ve svalech.

Co způsobuje nadbytek sodíku?

Podle dlouhodobých statistik a lékařských studií lidé přijímají dvojnásobek doporučené denní dávky sodíku. Přebytek je u zdravých lidí vylučován především ledvinami a potem. Pokud máte nadbytek soli v těle, může se dostavit nadměrné pocení, vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, srdeční potíže a otoky. Pozor by si na nadměrný příjem měli dávat lidé, spadající do citlivé skupiny. Sem řadíme těhotné ženy a děti. Ženy v těhotenství by například neměly pít mnoho minerálních vod, které jsou také bohaté na sodík. U malých dětí do jednoho roku bychom neměli přisolovat vůbec, jejich denní spotřebu sodíku pokryje mléko, kojenecká mléčná výživa a později také příkrmy.


Kuchyňská sůl je skvělým zdrojem sodíku

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku