Slovník pojmů, Strana 2
A B C D É F G H I K L M N O P Q R Ř S T Ú V Z Ž
Fenoly
Fenoly pomáhají v průmyslu i medicíně. Jaké jsou další účely? Fenoly jsou látky, které jsou v hledáčcích vědců, chemiků a lékařů už řadu let. Vědci za dobu jejich zkoumání popsali už tisíce různých druhů. Co o fenolech víme? Tyto látky jsou ve…
Fermentace
Co si představit pod pojmem „fermentace“? Fermentace je anaerobní proces, při němž dochází k transformaci organických látek za pomoci mikroorganismů. Tyto mikroorganismy produkují enzymy prospěšné pro lidské zdraví a vytvářejí kyselé prostředí,…
Flavonoidy
Co jsou flavonoidy Flavonoidy, známé také pod označením vitamin P, jsou organické chemické sloučeniny, které nacházíme v přirozeném stavu v zelených potravinách, bylinkách, ovoci a zelenině. Chrání buňky před volnými radikály, brání růstu…
Fosfor
Co je fosfor Fosfor je druhým nejčastěji se vyskytujícím minerálem v lidském organismu. Spolu s vápníkem se podílí na správné stavbě a udržování zdravých kostí a zubů. Vedle toho hraje významnou roli při zásobování různých tělesných buněk energií.…
Fytohormony
Fytohormony patří mezi důležité metabolity rostlin, které v menším množství ovlivňují jejich růst a vývoj. V rostlině jsou syntetizovány pouze v určité části, odkud jsou transportovány do jiných částí, kde probíhají potřebné fyziologické reakce.…
Fytosteroly
Fytosteroly jsou obsažené v rostlinách. Jak pomáhají lidskému organismu? Fytosteroly jsou chemické látky, spadající do skupiny sterolů. Patří sem mimo jiné tak cholesterol a sterol. Všechny tyto sloučeniny jsou si podobné. Cholesterol produkuje…
Gastrointestinálne poruchy
Gastrointestinálny trakt (ďalej len "GIT") je veľmi zložitý a rozsiahly orgánový systém. Existuje preto naozaj veľké spektrum viac či menej závažných ochorení a porúch, ktoré postihujú jednotlivé orgány. Poruchy a ochorenia GIT môžu fyziologicky…
Gastrointestinální poruchy
Gastrointestinální trakt (dále jen „GIT“) je velmi složitý a rozsáhlý orgánový systém. Existuje proto opravdu velké spektrum více či méně závažných onemocnění a poruch, které postihují jednotlivé orgány. Poruchy a onemocnění GIT mohou fyziologicky…
Ginsenosidy
Ginsenosidy se používají v tradiční čínské medicíně díky svým významným zdravotním účinkům Ginsenosidy jsou řazeny mezi nejdůležitější aktivní látky obsažené v Korejském ženšenu. Tato rostlina je svým složením natolik unikátní, že žádné jiné…
Glykemický index
Co je glykemický index? Glykemický index (GI) je vyjadřován číslem a udává informace o tom, jakou rychlostí se sacharidy z potravy přemění v trávicím traktu na glukózu, která se následně dostane do krevního řečiště. Glukóza má index hodnoty 100,…
Glykosidy
Co jsou glykosidy Glykosidy jsou rostlinné stavební látky. Vznikají vazbou cukerné složky, nejběžněji glukózy a ne-cukernou látkou genin. Aglykon - genin, je hlavním nositelem účinku glykosidů. Glykosidy - deriváty cukru, jsou rozložitelné…
Horčiny
Co jsou hořčiny Hořčiny jsou přírodní látky různého chemického složení a výrazné hořké chuti. Jedná se o bezdusíkaté látky, tvořené kyslíkem, vodíkem a uhlíkem. V léčebných dávkách nejsou škodlivé a nemají žádné vedlejší účinky. Název…
Hormonální systém
Hormony se vytvářejí ve žlázách s vnitřní sekrecí, v takzvaných hormonální žlázy. Mezi ně patří mozek, štítná žláza, příštítná tělíska, pankreas, nadledviny a pohlavní žlázy. Většinou mají bílkovinnou povahu, nebo látky odvozené od cholesterolu.…
Hořčík
Hořčík a jeho význam Hořčík neboli magnesium, je v našem těle velmi důležitý stopový prvek. Po chemické stránce má v našem organismu nezastupitelnou roli a patří k jednomu z univerzálních minerálů našeho těla. Ovlivňuje správnou funkci…
Houba
Houby, nebo-li fungy, představují skupinu živých jednobuněčných i mnohobuněčných organismů, které nejsou schopny fotosyntézy. Mohou parazitovat na živočiších, rostlinách, nebo jiných houbách. Dříve byly řazeny k rostlinám, nyní mají svou…
Chlorofyl
Chlorofyl je přírodní látka, kterou obsahují zelené rostliny, řasy a silice. Těmto rostlinám umožňuje fotosyntézu, proto je nezbytný pro všechny živé organismy. Občas se mu říká tekuté slunce. Chlorofyl vyniká jedinečnou schopností a to přeměňovat…
Cholesterol
Cholesterol nám pomáhá, ale umí také pěkně potrápit. Je potřeba dávat si pozor na jeho hladinu v těle. Tak, aby pracoval tak jak má, byl více užitečný a nadělal méně škod, než si přejeme. Co to cholesterol je, jaká je jeho zdravá norma v těle,…
Cholin
Co je cholin Cholin je složkou, která patří do skupiny komplexu vitaminu B. Tato látka je obsažena ve stravě a v těle se relativně vyskytuje ve velkém množství. Tělo si cholin může vyrábět samo z aminokyseliny methionin, kyseliny listové a pomocí…
Chymosin
Chymosin pomáhá k lepšímu trávení mléka a mléčných výrobků Chymosin je také známý pod názvem rennin. Je řazen do proteolytických enzymů. Úzce souvisí spolu s pepsinem, který se syntetizuje s hlavními buňkami v žaludku u savců. Jeho zásadní úloha…
Imunitní systém
Co je to imunitní systém? Imunitní systém zajišťuje obranyschopnost lidského organismu. Rozeznává a likviduje různé parazitické organismy, jako jsou bakterie, viry, prvoci, houby či červy, ale i vlastní, potenciálně škodlivé nebo pozměněné buňky.…
Kanabinoidyfenolické látky
Kanabinoidyfenolické látky jsou známé od starověku. Od té doby se neustále vyvíjí Je to více jak 600 milionů let od doby, kdy začal existovat kanabinoidový systém. Stalo se tak ještě dávno před tím, než na zemi přišli dinosauři. Proto jsou všechny…
Kofein
Kofein jako stimulant Devět z deseti Evropanů si neumí představit den bez dávky kofeinu, čímž se kofein dostává na přední příčky užívaných drog. Kofein je významným zdrojem energie, odstraňuje únavu, zlepšuje náladu, pomáhá soustředit se a…
Kontraindikace
Co si představit pod pojmem „kontraindikace“? Nasazené léčebné prostředky nebo léčebné metody a postupy mohou negativně ovlivnit zdravotní stav pacienta a může nastat tzv. kontraindikace, což je nežádoucí účinek, který se může objevit po lékařském…
Kořen
Kořen je vegetativní, podzemní, bezlistý orgán, který neobsahuje chlorofyl. Funkce kořenu Příjem vody a živin Ukotvení rostliny v půdě Zásobní Vegetativní rozmnožování Kořínek je základem hlavního primárního kořene, hlavní kořen je buď…
Koření
Koření se vyrábí z čerstvých, nebo sušených částí rostlin. Využití je zejména pro vylepšení chutě, vůně a někdy také ke konzervaci pokrmů. Většinou má příjemnou a výraznou chuť (někdy i odpornou) a vůni. Koření povzbuzuje vylučování žaludečních…