Slovník pojmů, Strana 3
A B C D É F G H I K L M N O P Q R Ř S T Ú V Z Ž
Kožní systém
Kožní systém je největší plošný orgán lidského těla, který pokrývá celý povrch těla. Skládá se ze tří vrstev: pokožky, škáry a podkožního vaziva. Řadíme mezi ně i přídatné kožní orgány, jako jsou chlupy, vlasy, nehty, mazové a potní žlázy. Kůže…
Kumariny
Základní kumariny jsou laktony kyseliny cis-hydroxyskořicové. Tato látka v lidském organismu působí proti tromboticky, spasmolyticky a sedativně. Jde o látku silně aromatickou. Obsažena je především v plodech rostlin Komonice lékařské (Melilotus…
Kůra
Kůra se vždy týká povrchových částí prostorových útvarů, která může mít různou podobu, od tenké několikamilimetrové, až po rozbrázděnou mnohavrstevnou kůru, která se postupně odlupuje. Kůra je vnější pletivo mezi peridermem a cévními…
Květ
Květ je orgán semenných rostlin, tvořen přeměněnými listy, přesedající na stonek. Funkcí květu je pohlavní rozmnožování krytosemenných rostlin. Nese pohlavní orgány rostlin a po oplození a opylení vznikají semena a plody. Květy se rozdělují na…
Kyselina citronová
Kyselina citronová pomáhá zakonzervovat všechny druhy potravin a má pozitivní účinky na naše zdraví Kyselina citronová je nejpoužívanější konzervant. Když si přečteme příbalový leták a etikety nejrůznějších potravin, zjistíme, že je obsažena téměř…
Kyselina linolová
Kyselina linolová pomáhá na hubnutí. Jaké další účinky jsou jí připisovány? Kyselina linolová patří do skupiny vyšších nenasycených esenciálních mastných kyselin, konkrétně k Omega-6 mastným kyselinám. Původ slova hledejme v řeckém slově "linon",…
Kyselina listová
Účinné látky kyseliny listové? Pomáhá před a v období těhotenství a je nepostradatelným pomocníkem pro každou buňku v našem těle. Kyselina listová je vitamin, který potřebuje každá buňka v našem těle. Označení kyseliny listové se vztahuje pouze na…
Kyselina olejová
Kyselina olejová přispívá k omlazení pokožky. Pomáhá také zlepšovat naše zdraví. Jaké má další účinky? Kyselina olejová patří mezi nenasycené mastné kyseliny a patří do skupiny Omega-9. Tato kyselina má významný vliv na omlazení pleti. Je nedílnou…
Kyselina pantotenová
Kyselina pantotenová má pozitivní účinky na nervový systém. A v čem jiném nám dokáže pomoci? Kyselina pantotenová je známá spíše pod názvem Vitamin B5. Pokud si ji budeme chtít objednat ve formě doplňků stravy, v komerčním světě je také…
Kyselina tříslová
Kyselina tříslová pomáhá k očištění organismu, má však také další pozitivní účinky. Jaké? Třísloviny neboli taniny se běžně vyskytují v rostlinách. Kromě plodů, stonků a listů některých stromů, zejména pak v dubových a jim příbuzných, se přirozeně…
L-Arginin
Naše tělo si ho vytváří samo, a to zejména v játrech. Tam se tvoří i další nezbytné aminokyseliny jako Citrulin a L-Ornitin. L-Arginin je významný hlavně pro tvorbu oxidu dusnatého, který zapříčiňuje rozšíření cév (vazodilataci) a tím pádem dovoluje…
L-Citrulin
L-Citrulin byl poprvé extrahován již před 100 lety, a to z vodního melounu. Proto jeho název z latinského překladu slova citrullus, znamená vodní meloun. Mezi jeho vlastnosti patří především roztahování cév (vazodilatace), zlepšování sportovních i…
L-Cystein
Co přesně je L-cystein? L-Cystein je neesenciální aminokyselina. Neesenciální aminokyseliny jsou ty, které si naše tělo dokáže syntetizovat samo, a to buď z esenciálních aminokyselin, nebo z procesu štěpení bílkovin. L-Cystein je důležitý pro…
L-methionin
Co přesně je L-Methionin? Jedná se o jednu z dvaceti aminokyselin, které jsou naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla. Říká se jim proteinogenní aminokyseliny. Právě jejich vzájemné kombinace totiž zapříčiňují správnou tvorbu…
Lecitin
Lecitin pomáhá na klouby, ale jaké další účinky má naše zdraví? Není žádnou výjimkou najít lecitin na obalech nejrůznějších potravin. Jde totiž o látku, které je připisována celá řada pozitivních účinků na naše zdraví. Jak konkrétně působí na naše…
Leptin
Co přesně je leptin? Jedná se o tzv. peptidový hormon, který vzniká v tukových buňkách (adipocytech). Tuk v našem těle tedy neslouží jen jako zdroj uložené energie, ale produkuje také spoustu významných bílkovin, včetně leptinu. Jeho hlavním…
List
List je postranní vegetativní orgán rostlin omezeného vzrůstu, zpravidla do plochy rozšířený. Plošné rozšíření listu je výhodou pro efektivnější zachytávání světla listy, tato efektivita pak může být ještě umocněna aktivním nastavením listu vůči…
Louhování
Louhování, neboli extrakce je proces při kterém se namočí pevné potraviny do horké nebo studené kapaliny za účelem zbavení nečistot, některých látek, výrazné chuti. Nebo naopak aby potravina uvolnila do tekutiny aromatické látky, živiny a další…
Lutein
Lutein podporuje správnou funkci zraku, má vliv na správnou činnost srdce a jaké jsou jeho další pozitivní účinky? Lutein pochází z latinského slova „luteus“, jehož význam znamená „žlutý“. Toto označení vzniklo podle jeho výrazné barvy. Lutein v…
Macerování
Macerace je způsob, kterým se získávají ze základních surovin netěkavé aromatické a chuťové látky. Říká se tomu tzv. studený způsob, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Při macerování se…
Mangan
Co je mangan Mangan je minerál, který řadíme do stopových prvků. Zároveň je nedílnou součástí v našem organismu. Pro tělo je jeho pravidelný přísun důležitý hned z několika důvodů. V našem těle hraje nepostradatelnou roli v řadě fyziologických…
Mastné kyseliny
Mastné kyseliny patří k nepostradatelným tukům, které podporují správnou funkci našeho organismu. O jaké tuky se jedná? Mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které naše tělo potřebuje pro správný vývoj a funkci. Většinu z těchto tuků…
MCT olej
O co vlastně vůbec jde? Než se pustíme do jednotlivých účinků MCT oleje na naše tělo, pojďme si promluvit o tom, co to ten MCT olej vůbec je. Tuky jsou obecně známé tím, že se netráví zrovna jednoduše, a tak si je naše tělo ukládá do tzv,…
Měď
Měď je důležitým stopovým prvkem pro lidský organismus. Patří mezi úzkou skupinu kovových prvků, nepostradatelné pro správnou funkci našeho těla. Najdeme ji ve více než 15 bílkovinách lidského organismu a je nepostradatelnou součástí metabolických…
Minerály
Minerály jsou nezbytnou součástí stravy V naší potravě by měl být samozřejmě zastoupen vhodný poměr základních živin – bílkovin, cukrů a tuků. Důležité jsou však ale i další látky, tzv. mikroživiny. Našemu tělu nedodávají energii samy o sobě, ale…