Slovník pojmů, Strana 6
A B C D É F G H I K L M N O P Q R Ř S T Ú V Z Ž
Vápník
Co je vápník Vápník je základní minerál, vyskytující se v lidském organismu. V něm je základní součástí zubů a kostí. Pro tělo je nezbytný zejména pro správnou funkci přestupu živin buněčnými membránami a v malém množství obíhá v krevní plazmě.…
Vaporizování
Vaporizace je změna skupenství látky z pevné na plynnou, tedy sublimace. Umožňuje tak vdechování cenných látek z bylin ve formě páry. Bylinky se ohřívají na přesně určenou teplotu, nedochází zde k zapálení směsi, ale přesto z nich unikají účinné…
Vaření
Var přeměna, při které kapalina mění své skupenství vypařováním na plyn v celém objemu (nejen z povrchu jako vypařování). Při přípravě potravin představuje var vložení potraviny do vařící vody, mléka, vývaru. Vařící voda spolehlivě usmrtí během…
Vitamin A
Vitamín A, zvaný axeroftol, sa v prírode objavuje v dvoch formách. Ako vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Premenou z karotenoidov v pečeni je telom vytváraný v pečeni a tenkom čreve. Medzi najvýznamnejšie a najdôležitejšie…
Vitamin B1
O co se vlastně jedná? Vitamin B1 (thiamin) patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Naše tělo ho neumí skladovat, proto je důležitá správná stavba jídelníčku. Neměli byste konzumovat příliš kávy a cukrů, protože ty nás o thiamin ochuzují. Jeho…
Vitamin B12
Vitamin B12 přispívá ke krásnější pokožce a vlasům. Má však také mnohem důležitější účinky na naše zdraví. Které to jsou? Odborný název pro vitamin B12 je kobalamin. Řadíme jej do skupiny takzvaných „béčkových“ vitamínů, souhrnně označovaných jako…
Vitamin B2
V čem se Vitamin B2 nachází? Vitamin B2 můžeme najít v mléce a mléčných výrobcích, mase, rybách, ale zejména v játrech, kvasnicích a obilných klíčcích.Při vyváženém a pestrém stravování se vám ho od těla dostane dostatečná dávka. Je odolný vůči…
Vitamin B3
Vitamin B3 přispívá ke krásnější a zdravější pokožce. Má také důležitý vliv na naše zdraví! Vitamin B3 se v přírodě označuje souhrnně hned dvojice kyselin. Jedná se o kyselinu nikotinamidovou a nikotinovou. Patří stejně jako ostatní vitamíny B do…
Vitamin B5
Účinné látky vitaminu B5? Stojí za krásnou pokožkou a pevnějšími vlasy. Vitamin B5 je nedílnou součástí skupiny vitamínů B komplexu. Je často nazýván také jaké D-pantothenát vápenatý neboli kyselina pantotenová. Název pochází z řeckého slova…
Vitamin B6
Vitamin B6 stojí za naší krásnou a dobrou náladou. Má však příznivé účinky na naše svaly. V čem jiném nám ještě pomáhá? Vitamin B6 je nedílnou součástí skupiny B komplexu. Občas mu přezdíváme také pyrioxin. Jde o vitamín rozpustný ve vodě a…
Vitamin B9
Účinné látky vitaminu B9? Známější název tohoto vitaminu je kyselina listová. Kde ji najdeme a jaké účinky má pro naše zdraví? Vitamin B9 patří do skupiny B-komplexu, který známe od roku 1912. V rýžových otrubách ho tehdy objevil polský biochemik…
Vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je ve vodě rozpustná látka nezbytná pro správné fungování celého organismu a udržení tělesného zdraví. Řada živočichů si dokáže vitamin C vytvořit v těle vlastní syntézou, avšak člověk tuto schopnost postrádá, a proto…
Vitamin D
Vitamin D je důležitý pro celý náš organismus. Jakým způsobem je přijímán a na jaké části se dělí? Vitamin D je tak trochu zázračný všeuměl. Ačkoliv je řazen do sekce vitamínů, klidně bychom ho mohli označit za hormon. Proč? Naše tělo si tento…
Vitamin D3
Jak jistě sami víte, vitamín D můžeme získávat primárně ze slunečních paprsků. To zní fajn, ale bohužel se z toho stává čím dál tím větší problém. Zejména v západní civilizaci je totiž nedostatek paprsků slunečního záření, působících na naše tělo,…
Vitamin E
Trocha chemie Vitamín E je směsí několika látek. Těmi jsou tokoferoly a tokotrienoly. Již podle názvu je jasné, že tyto látky jsou si příbuzné. Mají vysokou antioxidační aktivitu (zejména D-α-tokoferol), a díky nim je Vitamin E rozpustný v…
Vitamin K
V čem ho najdeme? Vitamin K je obsažen hlavně v zelených druzích zeleniny (špenát, kapusta, brokolice, salát atd.). Nachází se ale také v ovoci, mléčných výrobcích, mase, vejcích, obilovinách, luštěninách, bramborách, rajčatech, mrkvi a…
Vitamin K2
Tajná zbraň Japonců S japonskou kulturou je už od pradávna spojena především dlouhověkkost, vitalita, bojeschopnost a odolnost. Jak je to ale možné? No, pravděpodobně díky vitamínu K2. Lidé v japonsku si totiž často pochutnávají na tradičním…
Vitamin P
Vitamin P je starý dobrý pomocník na křečové žíly. Má však další vlastnosti, které jsou příznivé pro naše tělo Vitamin P patří mezi funkční potraviny. Co si pod tímto pojmem máme představit? Nejdříve je nutné uvést, že tento typ vitaminu je ve…
Vitamíny
Vitamíny patří do skupiny mikronutrientů, tedy látek, které neslouží jako zdroj energie, avšak mají pro nás zásadní nutriční význam. Vitamíny jsou organické sloučeniny řazené mezi přírodní látky, jež jsou nezbytné pro život a udržení optimálního…
Vitamíny skupiny B
Vitaminy skupiny B jsou nedílnou součástí pro správné fungování našeho těla Vitaminy skupiny B patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Naše tělo si je nedokáže samo vyrobit, proto je musíme pravidelně konzumovat v pestré stravě, nebo v…
Vitaminy skupiny B
Co je komplex vitamínů skupiny B Vitamin B je komplex několika vitamínů, které se označují B1-B12. Označení B je proto, že dříve se tento vitamin bral jako jeden. V dnešní době má každý svůj název svá vlastní specifika. Pokud mluvíme o vitaminu B,…
Vláknina
Co je vláknina? Vláknina je směs nestravitelných nebo částečně stravitelných polysacharidů, které mají prokazatelně pozitivní účinky na lidské zdraví. Podle schopnosti štěpení a vstřebávání vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž…
Zinek
Co je zinek Zinek je prvek, který je v lidském organismu obsažen v gramových množstvích. Denní spotřeba se počítá v miligramech. Tuto látku tělo potřebuje pro podporu imunitního systému, pomáhá ke zlepšení stavu kostí, nehtů a vlasů. Napomáhá také…
Železo v potravinách
Co je železo Železo, latinsky nazývané Ferrum, je prvek, který se vyskytuje v lidském organismu v rozmezí mezi 3-4 gramů. Nachází se v hemoglobinu, ze kterého jsou tvořeny červené krvinky. Nízká hladina hemoglobinu i červených krvinek vede k…