Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Theobromin

Zpět do slovníku

Co je Theobromin a kde jej v přírodě můžeme najít?

Theobromin je látka obsažená v kakaovníku. V chemii je řazen do skupiny purinových alkaloidů a svými účinky jej dále řadíme do skupiny analeptik. Analeptika mají stimulující účinky na některé oblasti centrální nervové soustavy.
Plodinou, ve které se Theobromin vyskytuje, jsou kakaové boby. Kdo by neznal pomocníka na dobrou náladu v podobě čokolády? Theobromin se dále nachází v malém množství také v čaji i kávě. Ale pouze kakau dává svou typickou chuť.

Kakaové boby projdou fermentací a účinná látka je na světě

Kakaové boby jsou plody původně jihoamerického stálezeleného stromu zvaného Theobroma cacao aneb Kakaovníku pravého. Tento strom se pro kakaové boby pěstuje už od 5. století. Plod kakaovníku měří zhruba 30 cm a pod tlustou povrchovou vrstvou se nachází množství semen, pro nás důležité kakaové boby o velikosti mandle.
Kakaové boby prochází fermentací, pražením a mletím. Pro kakaové boby je nejdůležitější fermentace. Při tomto kroku dochází k důležitým enzymatickým procesům, při kterých se část hořčin obsažených rozštěpí. Vzniknou zde vonné látky a semena ztmavnou. Fermentací se odstraní hořká tříslovinná chuť. Pražením kakaových bobů při teplotě 100° až 140° Celsia získávají kakaové boby svou typickou hnědou barvu, charakteristickou vůni i chuť.
Nakonec se semena prudce ochladí, odstraní se osemení a dalším zpracováním se získává pastovitá hmota, která chladnutím tuhne. Z ní se lisuje ceněné kakaové máslo. Zbytek suché hmoty se dále rozemele a vzniká kakaový prášek.
V potravinářství se používá kakaová hmota jako základní surovina pro výrobu čokolády. Kakaové máslo se používá v lékárnách pro výrobu čípků a v kosmetice. Výhodou kakaového másla je jeho snadné rozpouštění při tělesné teplotě, kdy se uvolňují látky v něm obsažené.

Pomáhá stimulovat centrální nervovou soustavu. A jaké další účinky má Theobromin?

Theobromin je velmi podobný kofeinu a díky jeho terapeutickým účinkům ho známe všichni. Co jiného pomáhá na stres a nervy víc, než sladká čokoláda? Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu. Díky působení theobrominu dochází k vyplavování několika hormonů, které dokážou navodit pocit uvolnění a štěstí. Jak toho Theobromin docílí? Působí totiž na pokles hladiny stresových hormonů a zároveň zmírňuje jejich stimulaci podněcující k další tvořivosti. Kakaové boby jsou skvělým přírodním antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů, řádově do několika desítek minut.
Kromě pozitivních účinků na naši psychiku má Theobromin také další pozitivní účinky na naše zdraví. Může přispět ke snížení krevního tlaku a pomáhá ke zvýšení odvodu moči. V roce 1916 byl popsán jako pomocník užívaný při problémech s otoky, anginózních ataků a degenerativní angině pectoris.

Theobromin a jeho využití v kosmetice

Kakao se používá také v kosmetice. Díky obsaženým antioxidantům příznivě působí na pleť. Ta je po pravidelném používání pevnější a pružnější. Pomáhá minimalizovat vrásky, těhotným ženám zase pomáhá předcházet vzniku striím. Urychluje hojení jizviček a prasklin. Přidává se do rtěnek a balzámů na rty. Najít ho můžeme v peelinzích, pleťových maskách, přípravcích do koupele a je nedílnou součástí u většiny pěstících krémů. Kromě svých blahodárných účinků propůjčuje kosmetice příjemnou vůni.

Může mít Theobromin nějaké negativní účinky?

Teď už víme, že dát si čas od času čokoládu, není žádný hřích. Navíc je kakaový prášek plný minerálů, hořčíku, síry, vápníku, mědi, zinku, železa, draslíku a manganu. Pozor však na to, jakou čokoládu si kupujeme. Nekvalitní čokoláda nám může spíše uškodit. Za kvalitní čokoládu se považuje ta, ve které je více jak 70% kakaa. Obezřetní buďte také při koupi kakaového prášku. Ten, který prošel pražení, obsahuje až 20 x méně účinných látek.
Kávová zrna obsahují kofein a theobromin

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku