Co je Theobromin a kde jej v přírodě můžeme najít?
Theobromin je látka obsažená v kakaovníku. V chemii je řazen do skupiny purinových alkaloidů a svými účinky jej dále řadíme do skupiny analeptik. Analeptika mají stimulující účinky na některé oblasti centrální nervové soustavy.
Plodinou, ve které se
Theobromin vyskytuje, jsou
kakaové boby. Kdo by neznal pomocníka na dobrou náladu v podobě čokolády?
Theobromin se dále nachází v malém množství také v
čaji i
kávě. Ale pouze kakau dává svou typickou chuť.
Kakaové boby projdou fermentací a účinná látka je na světě
Kakaové boby jsou
plody původně jihoamerického stálezeleného stromu zvaného
Theobroma cacao aneb
Kakaovníku pravého. Tento strom se pro kakaové
boby pěstuje už od 5. století.
Plod kakaovníku měří zhruba 30 cm a pod tlustou povrchovou vrstvou se nachází množství
semen, pro nás důležité kakaové
boby o velikosti mandle.
Kakaové
boby prochází
fermentací, pražením a mletím. Pro kakaové
boby je nejdůležitější
fermentace. Při tomto kroku dochází k důležitým
enzymatickým procesům, při kterých se část hořčin obsažených rozštěpí. Vzniknou zde vonné látky a
semena ztmavnou.
Fermentací se odstraní hořká tříslovinná chuť.
Pražením kakaových bobů při teplotě 100° až 140° Celsia získávají kakaové
boby svou typickou
hnědou barvu, charakteristickou
vůni i chuť.
Nakonec se
semena prudce ochladí, odstraní se osemení a dalším zpracováním se získává pastovitá hmota, která chladnutím tuhne. Z ní se lisuje ceněné
kakaové máslo. Zbytek suché hmoty se dále rozemele a vzniká
kakaový prášek.
V potravinářství se používá kakaová hmota jako základní surovina pro výrobu čokolády. Kakaové máslo se používá v lékárnách pro výrobu čípků a v kosmetice. Výhodou kakaového másla je jeho snadné rozpouštění při tělesné teplotě, kdy se uvolňují látky v něm obsažené.
Pomáhá stimulovat centrální nervovou soustavu. A jaké další účinky má Theobromin?
Theobromin je velmi podobný
kofeinu a díky jeho terapeutickým účinkům ho známe všichni. Co jiného pomáhá na stres a nervy víc, než sladká čokoláda? Nepražené kakaové
boby obsahují látky přímo ovlivňující
psychickou pohodu a
výkonnost organismu. Díky působení theobrominu dochází k vyplavování několika hormonů, které dokážou navodit pocit uvolnění a štěstí. Jak toho Theobromin docílí? Působí totiž na pokles hladiny stresových hormonů a zároveň zmírňuje jejich stimulaci podněcující k další tvořivosti. Kakaové
boby jsou skvělým přírodním antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových
bobů, řádově do několika desítek minut.
Kromě pozitivních účinků na naši psychiku má Theobromin také další pozitivní účinky na naše zdraví. Může přispět ke snížení krevního tlaku a pomáhá ke zvýšení odvodu moči. V roce 1916 byl popsán jako pomocník užívaný při problémech s otoky, anginózních ataků a degenerativní angině pectoris.
Theobromin a jeho využití v kosmetice
Kakao se používá také v kosmetice. Díky obsaženým antioxidantům příznivě působí na pleť. Ta je po pravidelném používání pevnější a pružnější. Pomáhá minimalizovat vrásky, těhotným ženám zase pomáhá předcházet vzniku striím. Urychluje hojení jizviček a prasklin. Přidává se do rtěnek a balzámů na rty. Najít ho můžeme v peelinzích, pleťových maskách, přípravcích do koupele a je nedílnou součástí u většiny pěstících krémů. Kromě svých blahodárných účinků propůjčuje kosmetice příjemnou vůni.
Může mít Theobromin nějaké negativní účinky?
Teď už víme, že dát si čas od času čokoládu, není žádný hřích. Navíc je kakaový prášek plný minerálů, hořčíku, síry, vápníku, mědi, zinku, železa, draslíku a manganu. Pozor však na to, jakou čokoládu si kupujeme. Nekvalitní čokoláda nám může spíše uškodit. Za kvalitní čokoládu se považuje ta, ve které je více jak 70% kakaa. Obezřetní buďte také při koupi kakaového prášku. Ten, který prošel pražení, obsahuje až 20 x méně účinných látek.