Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Trávící trakt

Zpět do slovníku

Co je trávicí trakt?

Trávicí trakt je soustavou orgánů, kterými prochází přijatá strava. Tyto orgány se podílejí na příjmu, zpracování, rozkládání a vylučování potravy. Trávicí trakt je dlouhý téměř osm metrů a začíná v dutině ústní a končí v řitním otvoru. Dochází v něm ke vstřebávání živin, které se následně dostávají se do krve, tkání a buněk těla.

Co je součástí trávícího traktu?

Dutina ústní

Dutina ústní je počátkem trávicí soustavy a skládá se z jazyka, zubů a slinných žláz.

Hltan

Hltan je součástí dýchací a trávicí soustavy a je přechodovou částí mezi dutinou ústní, jícnem a hrtanem. Tvoří ho nosohltan, ústní část hltanu a hrtanová část.

Jícen

Jícen je hladká svalovina o délce 25 až 32 centimetrů a o průměru cca 2,5 centimetrů. Tato svalovina posouvá peristaltickými pohyby potravu do žaludku.

Žaludek

V žaludku probíhá mechanické a chemické trávení za pomoci kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Nalézá se pod levou brániční klenbou a jeho objem je 1 až 2 litry.

Tenké střevo

Tenké střevo má délku 3 až 6 metrů a průměr cca 3 centimetry. Vstřebávají se v něm živiny z natrávené potravy.

Tlusté střevo

V tlustém střevě probíhá zahušťování potravy a vstřebávání zbylé vody, soli a vitamínů. Tlusté střevo tvoří slepé střevo, tračník a konečník, jímž vychází stolice z těla ven.

K trávící soustavě jsou připojeny:

  • slinné žlázy
  • slinivka břišní
  • játra
  • žlučník

Doba trávení

Celková doba trávení a průchodu potravy trávicím traktem je proměnlivá a závisí na řadě okolností. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn zhruba za 4 až 5 hodin a tenkým střevem prochází 7 až 9 hodin. Průchod tlustým střevem pak trvá cca 30 až 40 hodin.

Choroby trávící soustavy

Lidský jedinec může být postižen těmito chorobami trávicí soustavy:

  • Apendicitida – zánět slepého střeva
  • Cirhóza – vážné poškození jater, např. v důsledku alkoholismu či hepatitidy
  • Dyzenterie – střevní infekce způsobující krvavý průjem
  • Gastroenteritida – zánět žaludku a střeva doprovázený průjmem a zvracením
  • Hepatitida – zánět jater vyvolaný virovou infekcí nebo poruchou imunity
  • Kolorektální karcinom – nádorové onemocnění tlustého střeva
  • Průjem – řídká stolice, která vzniká nejčastěji po otravě jídla či vypití znečištěné vody
  • Syndrom dráždivého tračníku – projevuje se nepravidelnými záchvaty bolestí břicha, průjmem či zácpou
  • Trávicí potíže – nastávají po zkonzumování velkého množství potravy nebo rychlém přijímání potravy
  • Vředy – poškození sliznice trávicí trubice, která vzniká natrávením kyselou žaludeční šťávou
  • Zácpa – bolestivé vyprazdňování tvrdé stolice
  • Zhoubná anémie – nedostatečné vstřebávání vitamínu B12 ve střevě
  • Žlučové kameny – vznikají z důsledku hromadění cholesterolu a soli ve žlučníku
Trávící trakt
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku
Související zboží