Trávící trakt

Zpět do slovníku

Co je trávicí trakt?

Trávicí trakt je soustavou orgánů, kterými prochází přijatá strava. Tyto orgány se podílejí na příjmu, zpracování, rozkládání a vylučování potravy. Trávicí trakt je dlouhý téměř osm metrů a začíná v dutině ústní a končí v řitním otvoru. Dochází v něm ke vstřebávání živin, které se následně dostávají se do krve, tkání a buněk těla.

Co je součástí trávícího traktu?

Dutina ústní

Dutina ústní je počátkem trávicí soustavy a skládá se z jazyka, zubů a slinných žláz.

Hltan

Hltan je součástí dýchací a trávicí soustavy a je přechodovou částí mezi dutinou ústní, jícnem a hrtanem. Tvoří ho nosohltan, ústní část hltanu a hrtanová část.

Jícen

Jícen je hladká svalovina o délce 25 až 32 centimetrů a o průměru cca 2,5 centimetrů. Tato svalovina posouvá peristaltickými pohyby potravu do žaludku.

Žaludek

V žaludku probíhá mechanické a chemické trávení za pomoci kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Nalézá se pod levou brániční klenbou a jeho objem je 1 až 2 litry.

Tenké střevo

Tenké střevo má délku 3 až 6 metrů a průměr cca 3 centimetry. Vstřebávají se v něm živiny z natrávené potravy.

Tlusté střevo

V tlustém střevě probíhá zahušťování potravy a vstřebávání zbylé vody, soli a vitamínů. Tlusté střevo tvoří slepé střevo, tračník a konečník, jímž vychází stolice z těla ven.

K trávící soustavě jsou připojeny:

  • slinné žlázy
  • slinivka břišní
  • játra
  • žlučník

Doba trávení

Celková doba trávení a průchodu potravy trávicím traktem je proměnlivá a závisí na řadě okolností. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn zhruba za 4 až 5 hodin a tenkým střevem prochází 7 až 9 hodin. Průchod tlustým střevem pak trvá cca 30 až 40 hodin.

Choroby trávící soustavy

Lidský jedinec může být postižen těmito chorobami trávicí soustavy:

  • Apendicitida – zánět slepého střeva
  • Cirhóza – vážné poškození jater, např. v důsledku alkoholismu či hepatitidy
  • Dyzenterie – střevní infekce způsobující krvavý průjem
  • Gastroenteritida – zánět žaludku a střeva doprovázený průjmem a zvracením
  • Hepatitida – zánět jater vyvolaný virovou infekcí nebo poruchou imunity
  • Kolorektální karcinom – nádorové onemocnění tlustého střeva
  • Průjem – řídká stolice, která vzniká nejčastěji po otravě jídla či vypití znečištěné vody
  • Syndrom dráždivého tračníku – projevuje se nepravidelnými záchvaty bolestí břicha, průjmem či zácpou
  • Trávicí potíže – nastávají po zkonzumování velkého množství potravy nebo rychlém přijímání potravy
  • Vředy – poškození sliznice trávicí trubice, která vzniká natrávením kyselou žaludeční šťávou
  • Zácpa – bolestivé vyprazdňování tvrdé stolice
  • Zhoubná anémie – nedostatečné vstřebávání vitamínu B12 ve střevě
  • Žlučové kameny – vznikají z důsledku hromadění cholesterolu a soli ve žlučníku
Trávící trakt
 
Autor článku
Lukáš Rojek
Copywriter, Specialista na bylinky a zdravou výživu, Velkoobchodní manažer
Zpět do slovníku
Související zboží