Co je trávicí trakt?
Trávicí trakt je soustavou orgánů, kterými prochází přijatá strava. Tyto orgány se podílejí na příjmu, zpracování, rozkládání a vylučování potravy. Trávicí trakt je dlouhý téměř osm metrů a začíná v dutině ústní a končí v řitním otvoru. Dochází v něm ke vstřebávání živin, které se následně dostávají se do krve, tkání a buněk těla.
Co je součástí trávícího traktu?
Dutina ústní
Dutina ústní je počátkem trávicí soustavy a skládá se z jazyka, zubů a slinných žláz.
Hltan
Hltan je součástí dýchací a trávicí soustavy a je přechodovou částí mezi dutinou ústní, jícnem a hrtanem. Tvoří ho nosohltan, ústní část hltanu a hrtanová část.
Jícen
Jícen je hladká svalovina o délce 25 až 32 centimetrů a o průměru cca 2,5 centimetrů. Tato svalovina posouvá peristaltickými pohyby potravu do žaludku.
Žaludek
V žaludku probíhá mechanické a chemické trávení za pomoci kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Nalézá se pod levou brániční klenbou a jeho objem je 1 až 2 litry.
Tenké střevo
Tenké střevo má délku 3 až 6 metrů a průměr cca 3 centimetry. Vstřebávají se v něm živiny z natrávené potravy.
Tlusté střevo
V tlustém střevě probíhá zahušťování potravy a vstřebávání zbylé vody, soli a vitamínů. Tlusté střevo tvoří slepé střevo, tračník a konečník, jímž vychází stolice z těla ven.
K trávící soustavě jsou připojeny:
-
slinné žlázy
-
slinivka břišní
-
játra
-
žlučník
Doba trávení
Celková doba trávení a průchodu potravy trávicím traktem je proměnlivá a závisí na řadě okolností. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn zhruba za 4 až 5 hodin a tenkým střevem prochází 7 až 9 hodin. Průchod tlustým střevem pak trvá cca 30 až 40 hodin.
Choroby trávící soustavy
Lidský jedinec může být postižen těmito chorobami trávicí soustavy:
-
Apendicitida – zánět slepého střeva
-
Cirhóza – vážné poškození jater, např. v důsledku alkoholismu či hepatitidy
-
Dyzenterie – střevní infekce způsobující krvavý průjem
-
Gastroenteritida – zánět žaludku a střeva doprovázený průjmem a zvracením
-
Hepatitida – zánět jater vyvolaný virovou infekcí nebo poruchou imunity
-
Kolorektální karcinom – nádorové onemocnění tlustého střeva
-
Průjem – řídká stolice, která vzniká nejčastěji po otravě jídla či vypití znečištěné vody
-
Syndrom dráždivého tračníku – projevuje se nepravidelnými záchvaty bolestí břicha, průjmem či zácpou
-
Trávicí potíže – nastávají po zkonzumování velkého množství potravy nebo rychlém přijímání potravy
-
Vředy – poškození sliznice trávicí trubice, která vzniká natrávením kyselou žaludeční šťávou
-
Zácpa – bolestivé vyprazdňování tvrdé stolice
-
Zhoubná anémie – nedostatečné vstřebávání vitamínu B12 ve střevě
-
Žlučové kameny – vznikají z důsledku hromadění cholesterolu a soli ve žlučníku