Třísloviny

Zpět do slovníku
Jako třísloviny neboli taniny se označuje poměrně velká skupina látek. Chemicky se jedná o polymerní fenolové sloučeniny. Jejich charakteristickou vlastností je schopnost v našem těle vyvolat stahy svalstva a vlásečnic. Třísloviny se vyznačují svíravou trpkou chutí. Ta v mnohém ovlivňuje celkovou chuť potravin.

Kde je najdeme?

Taniny najdeme je v mnoha rostlinách. Mohou v nich figurovat jako hlavní účinné látky (např. v dubové kůře) nebo jsou pouze pomocnými látkami (např. máta, šalvěj). Nachází se v listech, plodech nebo kůře.
Třísloviny jsou v plodech vinné révy, trnkách, kaki, brusinkách, jahodách nebo borůvkách. Najdeme je i v ořeších – můžete sáhnout po pistáciích, arašídech nebo mandlích. Jsou součástí kávových a kakaových bobů. Dopřejete si je tedy i pomocí kvalitní hořké čokolády – té s opravdu vysokým množstvím kakaa (ideálně 70% a více). Vychutnat si je můžete i v černém nebo zeleném čaji, ve víně. Více tříslovin je obsažených v červených vínech. To ony jsou zodpovědné za stahující suchý pocit v ústech po jejich konzumaci.

Jak v našem těle působí?

Jelikož zde najdeme opravdu různorodé látky, jsou velmi pestré i jejich účinky. Taniny hrají významnou roli při zmírnění krvácení nebo třeba zastavení průjmu. Mají antibakteriální účinky, obsahují antioxidanty. Snižují krevní tlak. Jejich pravidelná konzumace podpoří dobré fungování imunitního systému. Pomáhají proti nadměrnému pocení. Používají se při léčbě onemocnění trávicího traktu, při omrzlinách a kožních poraněních.


Skleněná konvička s horkým čajem

Autor článku
Mgr. Michaela Dušková
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží