Vápník

Zpět do slovníku

Co je vápník

Vápník je základní minerál, vyskytující se v lidském organismu. V něm je základní součástí zubů a kostí. Pro tělo je nezbytný zejména pro správnou funkci přestupu živin buněčnými membránami a v malém množství obíhá v krevní plazmě. Nezbytnou úlohu má při tvorbě hormonů a enzymů, regulující trávení a metabolismus. Dále je potřebný k zajištění normálního přenosu mezi nervovými buňkami, pomáhá ke správné krevní srážlivosti, hojení ran, a činnost některých orgánů.

Vápník a jeho vliv na lidský organismus

Vápník naše tělo potřebuje pro správnou pevnost a vývoj kostí a zubů. Kromě toho má také vliv na další úlohy v našem organismu. Ovlivňuje správnou činnost našich svalů, podporuje činnost nervů, reguluje rychlost srdečního rytmu a napomáhá ke správnému trávení. Kromě toho omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě. Podle vědeckých studií má vápník příznivý vliv na rakovinu střeva a jeho správný příjem dokáže snížit její výskyt. Vědci také přicházejí s teorií, že strava obsahující velké množství vápníku, jako je ovoce a zelenina, může snižovat krevní tlak podobně, jako předepisované léky.

Vstřebávání vápníku

Organismus vstřebává vápník postupně. Aby ho bylo v krvi dostatek pro zajištění životních funkcí, bere si jej při nedostatku tělo z kostí. Pokud je vápníku odebráno během určité doby více, dojde ke změnám kostí. Jejich struktura začne být porézní, kostní tkáň začíná řídnout a stane se lomivou. V tomto stavu vzniká osteoporóza. Celých 99 % vápníku v našem těle je v kostech a 1 % v krvi, tento podíl je stálý.

Vstřebávání vápníku organismem závisí na mnoha faktorech. Vápník se vstřebává za pomoci fosforu, vitamínu C, D2, hořčíku, mědi, fluoru a při správné činnosti příštítných tělísek. Vápník působí účinněji s vitamíny A, D3, F, železem, kyselinou solnou. Pro lepší vstřebávání vápníku je nutné dodat tělu také příslušné množství magnesia.

Lidský organismus zaznamenává nejlepší vstřebávání vápníku a tvorbě kostní hmoty do věku 35 let. Vědecké studie prokazují, že užívání vápníkových doplňků a strava bohatá na tento minerál, pomáhají udržovat správnou hustotu a strukturu kostí, snižovat riziko zlomenin a vznik osteoporózy u lidí starších 65 let.

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku u dospělého člověka se podle jednotlivých institucí daných států liší. Zatímco v USA se doporučuje příjem kolem 1 000 mg pro muže i ženy ve věku 19-50 let a pro starší lidi 1 200 mg, u nás je doporučená denní dávka vápníku 800 mg u dospělého muže a ženy ve věku 19-50 let.

Nedostatek vápníku v lidském organismu

Nízká hladina kalcia v lidském těle může být příčinou vzniku svalových křečí. Tyto příznaky není dobré podceňovat. Doporučujeme provést krevní obraz, aby se vyloučila nízká hladina vápníku v krvi a popřípadě začít s užíváním doplňků stravy.

Co ovlivňuje množství vápníku v lidském organismu

Příjem vápníku mohou ovlivnit běžné pokrmy. Pozor si dejte na obilné pokrmy, které mají díky obsahu kyseliny fytinové, odvápňovací účinky. Těžce rozpustná vápenato-hořečnatá sůl kyseliny fytinové se nachází ve slupkách ovoce a aluronové vrstvě obilnin. Kyselina fytinová na sebe váže vápník, hořčík, měď, železo a zinek. Vytvoří nerozpustné sloučeniny, vylučované stolicí a močí. Tyto účinky jsou nepříznivé pro osoby s roztroušenou sklerózou, protože i sebemenší úbytek těchto důležitých minerálů zpožďuje léčebný proces.

Pro lidský organismus je nezbytný příjem enzymu fytázu. Ten podporuje štěpení soli kyseliny fytinové ve střevech, uvolňuje tím zinek, hořčík, měď a vápník, které se stanou lépe vstřebatelnými do organismu. Zcela nezbytné, je do jídelníčku zařadit zeleninové šťávy a syrovou zeleninu. Vařené potraviny enzym fytázu neobsahují.

Příznaky nedostatku vápníku

  • křeče ve svalech
  • zubní kazy
  • paradentóza
  • odvápnění kostí - osteoporóza
  • nervové napětí, nespavost, neschopnost uvolnit se, nevrlost
  • těžké bolesti zad

Zvýšený obsah vápníku v lidském organismu

Nadbytek vápníku přijímaného v potravě v kombinaci s potravinovými doplňky obsahující vápník, může dosáhnout až do množství 2 500 mg. toto množství je pořád považováno za bezpečné. Užívání vápníku v doplňcích stravy může mít negativní vliv na vstřebávání jiných minerálů, jako je zinek, železo nebo hořčík. Ve vysokých dávkách ve formě vápníkových doplňků může dojít ke vzniku ledvinových kamenů. Kalcium karbonát způsobuje zácpu a plynatost.

Dávkování vápníku

  • doporučená denní dávka vápníku je kolem 800 mg. Při užívání kalciového doplňku užívejte současně také hořčík
  • pro správné vstřebávání vápníku rozdělte dávku tak, aby jedna dávka nepřesáhla 600 mg. Vápník doporučujeme užívat při jídle.

Potraviny bohaté na vápník

Nejbohatším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Do svého jídelníčku pravidelně zařaďte mléko, jogurt, tvaroh a sýr. Větší obsah vápníku je zaznamenán v nízkotučných a netučných výrobcích. Pomerančová šťáva obohacená vápníkem, losos, rybičky v konzervě, roketa, brokolice a mandle mají také větší obsah vápníku.

Fakta o vápníku

Vápník vyrobený z ústřičných skořápek, kostní moučky nebo dolomitu, obsahuje nepřijatelné množství olova. Vyhněte se proto těmto doplňkům stravy.

Vápník je lidským tělem přijímán pomocí vitaminu D, který po slunečním ozáření klesá s přibývajícím věkem. Po tomto věku doporučujeme užívat 10 mg denně v potravinovém doplňku. Nejlepší je doplněk stravy obsahující současně vápník a vitamin D.


Vápník v mléčných potravinách

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží