Vitamin B12

Zpět do slovníku

Vitamin B12 přispívá ke krásnější pokožce a vlasům. Má však také mnohem důležitější účinky na naše zdraví. Které to jsou?

Odborný název pro vitamin B12 je kobalamin. Řadíme jej do skupiny takzvaných „béčkových“ vitamínů, souhrnně označovaných jako B-komplex. Stejně tak, jako je tomu u ostatních vitamínů B, tak i kobalamin je ve vodě rozpustný vitamín, tepelně nestálý, který hraje důležitou roli při krvetvorbě. Bez tohoto vitamínu by červené krvinky byly příliš velké a nedokázaly by správně plnit svoji funkci a to předávat kyslík buňkám.
Vzhledem k jasné úloze vitaminu B12 při produkci buněk je dostatečná hladina B12 nezbytná pro udržení zdravých vlasů, kůže a nehtů. Nízká hladina vitamínu B12 může způsobit různé dermatologické příznaky, včetně hyperpigmentace, zabarvení nehtů, změny vlasů, vitiligo (ztráta barvy kůže) a stomatitidy.
Naše tělo si vitamin B12 nedokáže vytvořit samo. Musíme jej proto přijímat z pestré stravy. Přestože ho potřebujeme pro správné fungování našeho těla jen v relativně malém množství, jeho nedostatek je poměrně rozšířeným problémem naší populace. Kromě toho, že je důležitý pro správnou krvetvorbu, potřebujeme ho také pro správné fungování metabolismu bílkovin, sacharidů a proteinů a centrální nervové soustavy. A navíc podporuje chuť k jídlu.

Nejčastějšími zdroji vitaminu B12 jsou potraviny živočišného původu, které to jsou konkrétně?

Abychom měli dostatečný příjem vitaminu B12, měli bychom do svého pestrého jídelníčku zařadit potraviny živočišného původu. Jsou to zejména ty, obsahující mnoho bílkovin, protože tyto jsou nutné pro správné vstřebání vitamínu B12 nebo kobalaminu. Vitamin B12 je obsažen v hovězím a krůtím mase, mušlích, rybách, játrech, ledvinách, srdci. Dále jej najdeme ve vejcích, mléku a mléčných výrobcích.
V rostlinné stravě je obsažen ve fortifikovaných potravinách. Mohou to být sójové nápoje, tofu. Obsahuje jej také kvašená zelenina, nejvíce pak kysané zelí. Pravděpodobným zdrojem tohoto vitamínu jsou i mořské řasy.

Co je důležitým prvkem vitaminu B12?

Jak už napovídá samotný název vitaminu B12, jeho centrálním atomem v molekule je kobalt. Tento kov tvoří podobné uspořádání, jako železo v molekule hemoglobinu. Je důležitý pro dělení buněk, syntézu DNA (nosič genetické informace) a ATP (zásobárna energie v lidském organismu). Kromě toho přispívá k urychlení syntézy neurotransmiterů - přenašečů vzruchové informace mezi nervovými buňkami, které mají přímý vliv na dobré emoční zdraví a vyváženou psychiku.
Spolu s dalšími vitamíny B-komplexu, vitamínem B6 a kyselinou listovou, zajišťuje ochranu cévního řečiště a tím zmírňuje dopady aterosklerózy a dalších onemocnění cév a kardiovaskulárního systému.

Jaké jsou nejčastější projevy nedostatku vitaminu B12?

Nedostatek vitaminu B12 může vzniknout v důsledku nedostatečného příjmu v potravě. Nejčastěji postihuje vegetariány. Další příčinou může být porucha v jeho absorpci, nebo při zvýšených nárocích na tento vitamin. To se týká především u těhotných a kojících žen, při kouření a konzumaci alkoholu.

Nejčastější příznaky nedostatku vitaminu B12

  • mentální poruchy
  • bolestivé záněty jazyka
  • poruchy krvetvorby
  • neurologické problémy (necitlivost, brnění nohou, ztuhlost, slabost dolních končetin)
  • mentální poruchy
Pokud dojde k nízké hladině vitaminu B12 v našem těle, jeho doplnění je delší proces. Jestliže naše tělo zaznamená nedostatek vitaminu, pak nejdříve doplní jeho zásoby a až poté mu dovolí cirkulovat v krvi. Proto se při jeho nedostatku doporučuje konzumace doplňků stravy.

Může mít vitamin B12 nežádoucí účinky na naše zdraví?

Vitamin B12 je rozpustný ve vodě a proto z našeho těla odchází v moči. Jeho předávkování je takřka nemožné, proto nemá žádné negativní účinky na naše zdraví.

Jaká je doporučená denní dávka vitaminu B12?

Věnovat zvýšenou pozornost doporučené denní dávce vitaminu B12 by měli především vegani a vegetariáni, protože jejich strava neobsahuje živočišnou stravu, přirozeně bohatou na B vitaminy. Odborníci se shodují na tom, že nejideálnějším množstvím v denní dávce je 2,4 mikrogramu, ale nemusíte se bát, pokud přijmete větší množství, protože bylo prokázáno, že přísun 100 mikrogramů za den není škodlivý.
Zvláštní pozornost pak věnujeme jeho přísunu u dětí. Pokud žena během těhotenství nebo při kojení trpí nedostatkem vitaminu B12, zvyšuje tak riziko takového deficitu i u dítěte. Nedostatek tohoto vitaminu pak vede k neprospěšnému vývoji dítěte a může způsobit problémy i v oblasti psychomotorického vývoje. Přísun vitaminu B12 je tedy velmi důležitý i pro správný metabolismus buněk nejen u dospělých, ale také u dětí. A to i u nenarozených.

Potěší nejen ženy, ale také sportovce

Jak už jsme si řekli úvodem tohoto článku, vitamin B12 je důležitý pro buněčný metabolismus, zpracovávání tuků, cukrů a bílkovin. Tento vitamin má proto významný vliv na zvýraznění křivek našeho těla. Také snižuje tělesnou hmotnost, ale to samozřejmě v kombinaci se správnými stravovacími návyky a pravidelným pohybem. Vitamin B12 je skvělým zdrojem energie, kterou může organismus využít i na lepší spalování tuků. Odborníci zdůrazňují, že na odbourávání tuků se vitamín podílí jen nepřímo. Veškeré vitamíny skupiny B pomáhají přeměnit sacharidy z potravin na glukózu, tedy zdroj energie.


Hovězí maso je bohatým zdrojem vitaminu B12

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží