Vitamin B3 přispívá ke krásnější a zdravější pokožce. Má také důležitý vliv na naše zdraví!
Vitamin B3 se v přírodě označuje souhrnně hned dvojice kyselin. Jedná se o
kyselinu nikotinamidovou a
nikotinovou. Patří stejně jako ostatní vitamíny B do
B-komplexu, proto je i on
ve vodě rozpustný a
tepelně nestabilní. Nejdůležitější je pro
metabolickou přeměnu v našem těle, souvisejícím se získáním energie.
Jaké nejdůležitější účinky má Vitamín B3 na naše zdraví?
Vitamin B3 byl v posledních letech podroben nejrůznějším výzkumům, ze kterých vyplynulo, že se jedná o dobrého pomocníka při boji se
snížením hladiny cukru v těle.
Niacin totiž pomáhá proti nízké hladiny
HDL cholesterolu, který je známý právě u diabetes.
Vitamin B3 chrání buňky, které tvoří inzulin ve slinivce. Tím
pomáhá při léčbě cukrovky.
Vitamin B3 je skvělým pomocníkem pro ty, kteří dbají o svůj vzhled. Jelikož jde o vitamin rozpustný ve vodě, používá se při
výrobě krémů a kosmetických doplňků. Je dobrým pomocníkem při
léčbě akné a dalších kožních onemocnění. Dále také pomáhá zadržovat vodu v
kůži a tím pádem je naše pokožka hebká a pružná.
Vitamin B3 je nedílnou součástí pro
přeměnu jídla na energii. Bez tohoto vitaminu naše tělo nedokáže optimálně přeměňovat tuky,
bílkoviny a cukry na energii.
Niacin také pomáhá
aktivovat receptory v našem mozku, které podporují
spánek. Má uklidňující účinky, proto je skvělým pomocníkem pro nejrůznější
duševní problémy. Za depresemi nejčastěji stojí nedostatek hormonu
serotoninu. Ten potřebuje pro tvorbu
tryptofan, který se vytváří také za pomoci
Vitamínu B3. Vitamín B3 zlepšuje průchod krve do
mozku a také bojuje proti zánětlivým onemocněním mozkových buněk. Lidé s depresí by měli tedy jíst více jídla s větším obsahem Niacinu.
Které potraviny jsou přírodním zdrojem Vitaminu B3?
Vitamin B3 najdeme v nejrůznějších potravinách. Lidé, kteří dbají na pestrou stravu, obvykle mají tohoto vitaminu dostatek. Pro ty, kteří se cítí často unaveni a podrážděni, doporučujeme zvýšit hladinu niacinu. Ideální variantou je zvýšit příjem drůbežího masa, luštěnin a jater. Bohatým zdrojem Vitaminu B3 a dalších "béček" jsou pivovarské kvasnice, kuřecí prsa, uzený losos, tuňák, otruby, buráky, celozrnných chléb a čočka.
Dobrou zprávou je, že si náš organismus dokáže tento vitamin vyrobit sám. Potřebuje mít ale dostatek tryptofanu, což je aminokyselina, která se nachází v mléku a vejcích. Pokud budete jíst mléčné potraviny, tělo se o výrobu niacinu samo postará.
Jak poznat nedostatek Vitaminu B3
Vitamin B3 je hojně zastoupen v nejrůznějších potravinách. Pokud však neholdujete pestré stravě, může dojít k jeho nedostatku, který se může projevit nejrůznějšími zdravotními problémy.
Nedostatek Vitaminu B3 způsobuje tzv.
pelagru, což je systémové onemocnění, které se projevuje ekzémy, průjmy a poruchami nervového systémů. Pokud máte jen menší nedostatek tohoto vitamínu, může docházet k bolestem hlavy či trávicím potížím.
Vitamin B3 a jeho nežádoucí účinky. Kdy je třeba se obávat předávkování?
Vitamin B3 v našem těle
neukládá, proto je nutné jej pravidelně tělu dodávat, ideálně formou pestré stravy. Zde je velmi nepravděpodobné, že by mohlo dojít k nežádoucím vedlejším účinkům nebo jeho předávkování. Tato situace může nastat tehdy, pokud přijímáte
niacin formou
doplňků stravy. Pokud nedodržujete doporučené dávkování uvedené na obale výrobku, mohou se objevit tyto nežádoucí účinky:
- bolest hlavy
- alergické reakce
- svědění kůže
- srdeční problémy
- zvracení a malátnost
- nízký tlak
- celková únava
Doporučená denní dávka Vitaminu B3
Doporučená denní dávka Vitaminu B3 se u žen a mužů liší. Zatímco ženám se doporučuje přijmout kolem 14 mg niacinu, muži by měli přijmout za den kolem 18 mg niacinu. Ženy, které kojí, mají potřebu vitamínu vyšší. Doporučuje se kolem 20 mg. Vitamín je důležitý také pro děti. Děti do 8 let by měly přijmout kolem 6 mg, od 8 let pak kolem 10 mg.