Vitamin K - zázrak pro krev

Zpět do slovníku

V čem ho najdeme?

Vitamin K je obsažen hlavně v zelených druzích zeleniny (špenát, kapusta, brokolice, salát atd.). Nachází se ale také v ovoci, mléčných výrobcích, mase, vejcích, obilovinách, luštěninách, bramborách, rajčatech, mrkvi a játrech.
Jeho určité množství se nám tvoří v těle samo, konkrétně činností bakterií v tenkém střevě.
Narozdíl od mnoha ostatních vitamínů, vitamín K neztrácí své účinky po tepelné úpravě. Je ale citlivý na denní světlo, proto doporučujeme jej uchovávat ve tmě.

Co s nedostatkem Vitaminu K?

Nedostatek tohoto vitaminu je velmi vzácná záležitost. Při vyvážené stravě je totiž jeho příjem dostatečný. Problém s jeho nedostatkem se objevuje zejména u lidí, trpících na problémy s játry (hlavně alkoholici), trávením a přijímáním živin.
Pokud budete mít nedostatek vitamínu K, může to způsobit problémy se srážlivostí krve. To vede k prodloužení krvácivosti, vzniku tzv. „modřin bez úrazu“ a tvoření krevních výronů.

Účinky Vitaminu K

Srážlivost krve

Vitamin K je příčinou srážení krve. Podporuje totiž tvorbu krevních destiček a fungování takzvaných faktorů krevního srážení, což jsou zejména bílkoviny. Bez vitaminu K by se bílkoviny krevního srážení ani nevytvářely, což by mohlo mít fatální následky. Vůbec by se nám nesrážela krev a bylo by velmi obtížné zastavit krvácení.
Vitamin K tedy vytváří srážecí faktory a tím zapříčiňuje vznik krevních sraženin, aby došlo k zástavě krvácení.
Mimo to má také vliv na tvorbu bílkoviny, která zajišťuje vazbu vápníku v kostech.
V ovoci a zelené zelenině najdeme vitamin K


Autor článku
Bořek Hanuš
Copywriter, Copywriter
Zpět do slovníku