V čem ho najdeme?
Vitamin K je obsažen hlavně v
zelených druzích zeleniny (špenát, kapusta, brokolice, salát atd.). Nachází se ale také v
ovoci, mléčných výrobcích, mase, vejcích, obilovinách, luštěninách, bramborách, rajčatech, mrkvi a játrech.
Jeho určité množství se nám tvoří v těle samo, konkrétně činností bakterií v tenkém střevě.
Narozdíl od mnoha ostatních vitamínů, vitamín K neztrácí své účinky po tepelné úpravě. Je ale citlivý na denní světlo, proto doporučujeme jej uchovávat ve tmě.
Co s nedostatkem Vitaminu K?
Nedostatek tohoto vitaminu je velmi vzácná záležitost. Při vyvážené stravě je totiž jeho příjem dostatečný. Problém s jeho nedostatkem se objevuje zejména u lidí, trpících na problémy s játry (hlavně alkoholici), trávením a přijímáním živin.
Pokud budete mít nedostatek vitamínu K, může to způsobit problémy se srážlivostí krve. To vede k prodloužení krvácivosti, vzniku tzv. „modřin bez úrazu“ a tvoření krevních výronů.
Účinky Vitaminu K
Srážlivost krve
Vitamin K je
příčinou srážení krve. Podporuje totiž
tvorbu krevních destiček a fungování takzvaných
faktorů krevního srážení, což jsou zejména
bílkoviny. Bez vitaminu K by se
bílkoviny krevního srážení ani nevytvářely, což by mohlo mít
fatální následky. Vůbec by se nám nesrážela krev a bylo by velmi obtížné zastavit krvácení.
Vitamin K tedy vytváří
srážecí faktory a tím zapříčiňuje
vznik krevních sraženin, aby došlo k zástavě krvácení.
Mimo to má také vliv na tvorbu
bílkoviny, která zajišťuje
vazbu vápníku v kostech.