Vitamin P je starý dobrý pomocník na křečové žíly. Má však další vlastnosti, které jsou příznivé pro naše tělo
Vitamin P patří mezi funkční potraviny. Co si pod tímto pojmem máme představit? Nejdříve je nutné uvést, že tento typ vitaminu je ve skutečnosti celou skupinou látek souhrnně označovaných jako flavonoidy. Patří k nim pro nás tolik známý hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin, aj. Všechny tyto vyjmenované látky jsou pro naše tělo nezbytné. Proto vitamin P neplní ve správném smyslu slova roli vitamínů, ale pro naše tělo nepostradatelnou složkou. Při dostatku tohoto vitaminu naše tělo funguje tak jak má a lépe si poradí s případnými neduhy.
Poprvé byl
vitamin P objeven už v roce
1842 v
listech routy vonné. Název vitaminu byl odvozen od počátečního písmena slova
"propustnost". Tento název pro
bioflavonoidy byl navržen řadou vědců, poté, co jeden z nich,
Albert Gyordi, se v roce 1936 podařilo izolovat nové látky z
citronové slupky. Bylo zjištěno, že jsou schopni snížit
kapilární křehkost a jejich
propustnost.
Vitamin P má celou řadu funkcí, ale k nejvýznamnějším patří jednoznačně
antioxidační působení v lidském těle.
Vitamin P významně pomáhá proti
škodlivým radikálům, které jsou pro naše tělo tolik nebezpečné.
Složení vitaminu P je tvořeno z mnoha složek, které příznivě působí na naše zdraví
Sloučeniny vitaminu P jsou heterogenní a obsahují více jak 150 složek. Velmi účinný je vitamin P spolu s vitaminem C, kdy velmi účinně podporují metabolismus, cože velmi příznivě ovlivňuje posilování a celkové zvýšení ochranných vlastností. Jsou to staří dobří pomocníci proti nejrůznějším infekcím a proti nachlazení.
I samotný vitamin P díky obsaženým flavonoidům má pro naše tělo příznivé účinky. Už pro svůj název, "propustnost", je dobrým pomocníkem na cévy a cévní systém. Zajišťuje tedy lepší permeabilitu a při pravidelném používání bude preventivním pomocníkem při specifických onemocnění, jako jsou křečové žíly, bércové vředy nebo hemoroidy. Flavonoidy zpevňují stěnu žil a osvědčily se při otocích. V kosmetickém průmyslu je při výrobě krémů a mastí opět podporován vitaminem C, kdy obě látky skvěle podporují své účinné procesy.
Jaké jsou nejznámější zdroje vitaminu P?
Vitamin P je nejvíce obsažen v pohance, slupkách rajčat, v chřestu, lesních
plodech, broskvích, nektarinkách a banánech. Zde je v hojném množství zastoupen
rutin. Dokonce i v
kůře citrusových plodů najdeme jeho velkou koncentraci. Značné množství je v červeném víně. Z bylin jej v hojné míře jej obsahuje i dubová
kůra, jerlín japonský nebo routa vonná.
Největší množství
flavonoidů je pak obsaženo v nahořklých blankách dužiny citrusových plodů, které často odlupujeme. Nevědomky se tak připravujeme o velké množství vitamínu P. Obecně se bioflavonoidy nacházejí v citrusovém ovoci, hroznech, švestkách, višních, jahodách, meruňkách, černém rybízu, v třešních, šípku, pohance, cibuli, brokolici, mrkvi, listové zelenině, čaji, obilovinách a také v čokoládě. Flavonoidy jsou zastoupeny také v
plodech černého jeřábu, ze kterého stačí udělat čaj nebo vyrobit aroniové víno. Důležité je vědět, že
vitamin P se ničí varem.
Potěší ženy i sportovce
Vitamínu P máme v těle díky pestré stravě dostatek. Jestliže ho má naše tělo nedostatek, začnou se objevovat křečové žíly. V tomto případě lékař doporučí užívání flavonoidů. Při dlouhodobém nedostatku vitaminu P mohou být křečové žíly doprovázeny také záněty a otoky. Obvyklou počáteční dávkou je 20 - 40 mg 3 × denně.
Vitamin P lékaři také doporučují konzumovat ve větším množství při změnách na sítnici a u pacientů s cukrovkou. Při běžném nachlazení je vitamin P opět doporučován podpořit s vitaminem C.
Doporučené denní dávkování vitaminu P pomáhá k jeho lepším účinkům
Doporučené dávkování vitamínu P nebylo stanoveno. Jelikož jedna složka vitamínu P – rutin, je často aplikována při potížích s křečovými žílami a zároveň napomáhá vstřebávání a lepšímu využití vitamínu C, doporučuje se dávkování vitamínu P s ohledem na užívání vitamínu C. Ideální poměr dávek je 50 mg vitamínu P na každých 300 mg vitamínu C.
Vitamin P a jeho nežádoucí účinky. Je nutné se obávat o své zdraví?
Jde o vitamin, který běžně do těla přijímáme pestrou stravou. Pokud užíváme doplňky stravy, může dojít k předávkování. Při předávkování vitamínem P mohou jedinci pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledviny. Neužívejte flavonoidy, pokud u vás byla prokázána přecitlivělost na tyto látky. Doplňkům stravy obohacené o vitamin P by neměly užívat těhotné a kojící ženy.