Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Zinek

Zpět do slovníku

Co je zinek

Zinek je prvek, který je v lidském organismu obsažen v gramových množstvích. Denní spotřeba se počítá v miligramech. Tuto látku tělo potřebuje pro podporu imunitního systému, pomáhá ke zlepšení stavu kostí, nehtů a vlasů. Napomáhá také metabolismu makroživin a mastných kyselin.

Zinek má podobnou funkci v lidském organismu jako železo. Najdeme ho ve všech orgánech v těle. Nejvyšší koncentrace je v hormonu inzulín, který se tvoří v Langerhansových ostrůvcích - buňkách slinivky. V této oblasti má nezastupitelnou roli při regulaci metabolismu cukrů v lidském těle.

Zinek tvoří takzvané inzulínové molekuly. Při poruchách tohoto mechanismu se spouští jedna z nejvíce vyskytujících se civilizačních chorob - cukrovka, která bývá spojena se slepotou. Největší počet oslepnutí bývá spojováno právě s cukrovkou. Je to dáno tím, že zinek se rovněž ve velké koncentraci nachází v očních tkáních a významně se podílí na přenosu fotochemických reakcí do nervového systému. Pokud nastane snížená hladina zinku v lidském těle, které je narušeno poruchami metabolismu zinku ve slinivce břišní, dochází k poruchám zraku.

Vliv zinku na lidský organismus

Zinek je důležitou složkou pro udržení krásné a zdravé pleti, nehtů a vlasů. Pro optimální funkci zinku je třeba ho podpořit s hořčíkem a vápníkem. Používá se pro léčbu neplodnosti, pomáhá předcházet vyčerpání, depresím a zpomaluje proces stárnutí.

Nedostatek zinku

Pokud je v lidském organismu nedostatek tohoto minerálu, dochází k nebezpečným onemocněním. Mezi nejhorší je zpomalení buněčného dělení, růstu a zvýšení vlivu volných radikálů na buňky, které pak vedou nejčastěji k vyrážkám, poruchám vidění za šera, sklonům k infekcím, zánětům kůže apod. U dospívajících se v tomto případě objevuje akné. U dospělého člověka může dojít k neplodnosti, způsobenou poruchami spermií a varlat. Pokud se přísun zinku zvýší, všechny zmíněné projevy by měly ustoupit.

Při nedostatku zinku dochází také ke zhoršení nálady a nadměrné únavě. Prvními příznaky nedostatku zinku je nadměrné lámání nehtů, vypadávání vlasů a problémy s pletí a pokožkou, na které se špatně hojí i malé poranění. Další příznaky nedostatku zinku se projevují zhoršením sluchu, paměti a zraku. Nedostatek zinku v době dospívání může mít vliv na špatný růst a narušení pohlavního vyzrávání.

Doporučená denní dávka zinku

U dospělého člověka je správná hodnota zinku asi dva gramy. Denní spotřeba jsou kolem 8,5 mg. Děti mají denní spotřebu kolem 5-7 mg. Těhotné ženy pak potřebují 20 - 25 mg a vrcholoví sportovci a rizikové skupiny pak 25 mg a více. Pokud se denní spotřeba zinku dostane nad hodnotu 30 mg, je nutné vyvážit tuto hodnotu se 2-3 mg mědi, pro nenarušení jejich poměru.

Předávkování zinkem

Předávkování zinkem se považuje požití více než 170 mg zinku za jediný den. Předávkovat se lze také zvýšenou denní dávkou dlouhodobým užíváním. Tento stav však hrozí jen výjimečně a to za předpokladu, že se užívají potravinové doplňky. První příznaky předávkování se projevují bolestmi břicha, průjmem a zvracením. Při výrazném předávkování může dojít k selhání ledvin.

Zinek v době těhotenství

Těhotné ženy by denní přísun zinku měly zvýšit na 20 mg. Kojícím ženám se doporučuje denní přísun zvýšit až 25 mg denně. Při užívání zinku prostřednictvím doplňků stravy, se poraďte nejdříve se svým lékařem.

Zinek pro vegetariány

Vegetariáni by si měli hlídat hladinu zinku v krvi v případě, že ze svého jídelníčku vyčleňují také bílkoviny. Zinek se v rostlinné stravě váže právě na bílkoviny. Vegetariáni získávají zinek prostřednictvím celozrnných obilovin, které je nutné konzumovat ve větším množství. Pozor na vlákninu, která zpomaluje jeho vstřebávání.

Nepostradatelný minerál pro sportovce

Během pocení je z těla vyplavováno velké množství zinku. Pokud pravidelně posilujete nebo sportujete, nezapomínejte na zvýšený přísun tohoto minerálu. Už dvouhodinový trénink může připravit vaše tělo o jeho podstatné rezervy.

Zinek v potravinách

Zinek se vyskytuje v živočišné a rostlinné stravě. Najdeme ho především ve vločkách, pšenici, pšeničné mouce, slunečnicových semínkách, máku, luštěninách, přírodní rýži, houbách, pivovarnickém droždí, žloutcích a v mase. Nejlépe dokáže tělo zpracovat zinek z živočišných zdrojů.
Hlavní zdroje zinku
  • ovesné vločky
  • vnitřnosti, především játra
  • zelenina, ideálně mix, například zeleninové smoothie
  • běžná pestrá strava
  • korýši a měkkýši
  • ústřice
  • mléčné výrobky

Zinek a jeho vliv na imunitní systém

Imunita dostává hlavně v období podzimních a zimních měsíců výrazně zabrat. Pro tělo je boj s chorobami, způsobenými bakteriemi nebo viry, ohromnou zátěží. Když dojde k onemocnění, v organismu se aktivuje imunitní systém. Každá součást tohoto systému se snaží aktivně bojovat proti původci. Nejdůležitější složkou pro imunitní systém jsou bílé krvinky, například B a T-lymfocyty, makrofágy a NK buňky. Zinek přispívá k jejich posílení a správné funkci. V případě nedostatku zinku dochází k útlumu většiny funkcí imunitního systému. Dostatek zinku pomáhá předcházet apoptóze - buněčné sebevraždě. Díky správnému množství zinku v těle je reakce imunitního systému na různá onemocnění rychlá a silná.

Přijímejte zinek efektivně

Nedostatek zinku se může projevit paradoxně i při vyvážené stravě. Nedostatek může být zapříčiněný například jeho sníženým vstřebáváním, na kterém se může podepsat mnoho faktorů. Mezi nejčastější příčiny je považováno pravidelné užívání alkoholu, průmyslové zpracování potravin, hormonální antikoncepce, užívání určitých druhů léků, zvýšení příjem vlákniny v cereáliích a špenátu, nadměrná konzumace tuků a cukrů či výrobky z bílé mouky.

Pokud máte příjem zinku dostatečný, ať už z pestré stravy nebo pomocí doplňků stravy, je třeba se zaměřit také na dostatečný přísun jeho transferů (nosičů). Ty pomohou našemu organismu lépe tento minerál využít. Skvělou volbou je v tomto ohledu například kyselina orotová, obsažená v mlezivu a mléku. Tato kyselina je důležitá nejen pro správné vstřebávání zinku, ale i ostatních minerálů, stopových prvků a kovů.


Zinek v potravinách

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží