Spirulina - Prášek ze sinice
BIO
Spirulina - Prášek ze sinice
Spirulina - Prášek ze sinice
Spirulina - Prášek ze sinice

Spirulina
Prášek ze sinice

Spirulina platensis, Arthrospira plantensis, Blue-green algae, Spirulina platensis, Spirulina Fusiformis
Produkt z Číny

Sinice, která svou podstatou pomáhá našemu tělu. Vyskytuje se v jezerech. Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme v úterý 24.7.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Co nám řekne název - zelené potraviny? Řada z nás by si vybavila nejspíše bio stravu a podobné produkty. Není tomu tak. Mezi zelené potraviny patří například Spirulina. Nejedná se o řasu, jak si mnozí myslí, nýbrž o sinici. Její šroubovice je stočena směrem doleva, od čehož se odvíjí i její rodové zařazení - Oscillatoriales. Kdybychom ji chtěli hledat pod latinským názvem, hledejme Arthrospira. Druhů je pochopitelně více - dva nejznámější jsou Arthrospira platensis a Arthrospira maxima. Liší se především oblastmi výskytu. Zatímco maxima se vyskytuje spíše ve střední Americe, platensis si zamilovala Afriku, Asii a jižní Ameriku. Podle oblastí výskytu můžeme poznat, co sinici svědčí. Je to samozřejmě tropickésubtropické pásmo, sladká voda s vysokým pH a teploty okolo 25-40 stupňů celsia. Kromě výskytu a svého učení je zajímavá i historie Spiruliny. Pojďme si o ní něco povědět.

 

Nutno dodat, že Spirulina je zde po miliony, ne-li miliardy let. Dodává kyslík a dopomáhá v čištění našeho už tak dost zanešeného prostředí. První zmínky o této sinici přináší Cortez a jeho Conquistadoři. Ti si kolem roku 1519 všimli, že Aztékové podávají s jídlem i cosi zelenomodrého. O stovky let později zkoumá to samé i badatel Pierr Dangeard, který si všiml, že plameňáci dokáží přežít pouze z konzumace této sinice. Jeho objevy byly následně podpořeny botanikem Jeanem Leonardem. Tím se odstartovala tradice Spiruliny, která došla až do dnes. Bohužel je poptávka tak vysoká, že ji není přírodní výskyt schopen pokrýt. Proto se začala Spirulina pěstovat. Největším momentálním pěstitelem je Japonsko. Sice mluvíme o poptávce, která je způsobena účinky Spiruliny, ale jaké to vlastně jsou?

 

Co Spirulina obsahuje?
Abychom lépe pochopili účinky této sinice, měli bychom si nejdříve vypsat látky, které obsahuje. mezi ty podstatné patří například vitamíny C, A, D, E, B1, B2, B3, B6 a B9. Velmi důležitý je i obsah bílkovin, který činí cca 80% Spiruliny. Díky takto vysokému obsahu je oblíbená především u sportovců. Jak dobře víme, skládají se bílkoviny z aminokyselin. Podstatné pro nás jsou především esenciální aminokyseliny, tedy ty, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo. Esenciálních aminokyselin obsahuje 8 z celkových desíti, plus další neesenciální. Dále bychom narazili na stopové prvky a minerály, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy, chlorofyl a další prospěšná barviva. A co že tyto látky způsobují?

 

Spirulina a její účinky
Pokud bychom hledali správné slovo pro účinky Spiruliny, je to pravděpodobně - komplexní. Díky obsahu vitamínů, minerálů a všech ostatních látek totiž tato modrozelená sinice účinkuje na celé naše tělo. Podporuje tak vitalitu a elán do života.Zastoupení vitamínu C pomáhá naší obranyschopnosti. Obsažené antioxidaty podporují tělo v boji s volnými radikály a bílkoviny účinkují na naše svalstvo. Když jsme si zmínili kladné účinky, je čas na ty záporné.

 

Nežádoucí účinky Spiruliny
Prokazatelně se nepodařilo určit vedlejší účinky přímo spojené s užíváním Spiruliny. Dodržujme denní dávku a nemusíme se ničeho bát.

 

Jak tedy dávkovat...
Za ideální denní dávku se považuje 1 čajová lžička 3x denně. Toto množství představují 2-3 naše odměrky 1g.

 

Užívání dávky
Denní dávku můžeme užívat několika způsoby. Nejlepší možností je rozmíchání ve vodě, kde nám postačí 150-200 mililitrů. Stejně tak můžeme přidat i do smootie, nebo jiného pokrmu.

 

Dá se Spirulina kombinovat?
Hned na začátku si řekněme následující - Zelené potraviny jsou všeobecně kombinovatelné. Patří sem Spirulina, Chlorella, ale i Mladý ječmen. Toto zelené trio má skvělé účinky - v kombinaci s chlorellou dochází k lepším detoxikace, s Mladým ječmenem pak ke zvýšení a zlepšení všeobecných účinků obou produktů.
 
Jak si poradit s chronickou únavou?
17.května 2018
Máte pocit, že jste neustále unavení? Jste už unavení Vaší věčnou únavou? Únavu známe všichni při infekčních chorobách, při teplotě nebo delším večírku. Pokud je však únava dlouhodobá, je možná na čase se zamyslet a alespoň si přečíst nějaký článek. Botanic zná odpovědi na Vaše trápení! Zobrazit více
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více