Spirulina bývá často zařazena mezi řasy. Je to ale sinice, kterou byste našli převážně v subtropických a tropických jezerech Asie, Afriky a Jižní Ameriky, které mají vysoké pH a teplotu 29 – 44 °C. Je jednou z nejstarších žijících forem na zemi a pomáhá již biliony let produkovat kyslík v naší atmosféře. Své jméno má podle svého tvaru. K růstu jí stačí pouze trocha vody a slunce.
Spirulina se konzumuje již po dlouhou dobu ve spoustě zemí. Byla nalezena v Lake Chad a Mexickém jezeru Texcoco. Lidé v těchto krajinách ji sušili a jedli již od starověku. Poprvé byla objevena Hernandem Cortezem a jeho Spanish Conquistadors v roce 1519. Cortez při návštěvě Lake Texcoco vysledoval, že se Spirulina podává a konzumuje v tabletách Aztéků. Poprvé byly účinky Spiruliny objeveny badatelem Pierrem Dangeardem, který si všimnul, že plameňáci jsou schopni přežít pouze z konzumace této modrozelené sinice. Botanik Jean Leonard podpořil Dangeardovy nálezy a lidé brzy začaly Spirulinu komercializovat, aby z ní těžili benefity.
Spirulina je přezdívána jako „superfood“ (superpotravina), to znamená, že má spoustu přínosů. Zvyšuje ochranu antioxidantů, dokáže neutralizovat škodlivé volné radikály, bojuje s procesem stárnutí, omezuje chuť k jídlu a podporuje snižování váhy. Podporuje zdravou funkci kardiovaskulárního systému, zlepšuje trávení a zdraví trávicího traktu.
Spirulina se ukázala jako efektivní prostředek na odstraňování toxinů z těla. Také se používala na odstranění kadmia a čištění odpadních vod.
Stovky studií prokázaly, že obsahuje 60-70 % kompletních proteinů, což znamená, že má všech 8 nezbytných aminokyselin a 10 dalších, které podporují zdraví. Obsahuje dokonce více proteinů, než hovězí a kuřecí maso či sójové boby. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A and vitamin E a karoteny.
Je známé, že bychom měli všichni jíst ryby pro obsah jejich omega nasycených mastných kyselin, které také získávají z modrozelené spiruliny.
Složení
vitamíny A, B, C, D, K, E, vápník, chróm, měď, jód, hořčík, fosfor, draslík, selen a zinek, je bohatá na železo, omega mastné kyseliny (3, 6, 9).
Použití
Čajová lžička prášku se rozmíchá v malém množství vody (štávy, džusu) a vypije. Pro maximální účinek je vhodné ji užívat 3x denně po dobu 3 týdnů. Dokonce jen 2-3 gramy denně mohou mít blahodárné účinky. Těhotné ženy by se měli nejprve poradit se svým lékařem.