Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy

Stévie sladká

Stevia rebaudiana, medové lístky, sladká tráva, stévie cukrová, Stévie sladká
Produkt z Číny

Doručíme v pondělí 31.7.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Stevie je všeobecně známá rostlinka plná užitečných látek. V dnešní době se z ní vyrábí sladidlo, Avšak nebylo vždy vše tak jednoduché a jasné. Vše začalo roku 1931. Francouzským vědcům se podařilo ze Stevie izolovat dvě základní látky zodpovědné za sladkost rostlinky. Dostali po ní název steviosid a rebaudiosid. Prakticky se jedná o tak zvané glykosidy, které jsou 250 až 300x sladší, než samotná sacharóza. Tento fakt se dá dobře využít, což na sebe nenechalo dlouho čekat. Ve dvacátém století totiž výrobci začínají pomalu používat umělá sladidla. Nejvíce se používaly cyklamáty a asacharin. Jejich obrovskou nevýhodou bylo, že mohly být karcinogenní. Takové látky nešlo používat, proto přišla v 70. letech japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co, Ltd s řešením. Začala zkoumat Stevii, jako možnou náhražku za tyto látky. Zanedlouho se začala používat jako sladidlo do nápojů, ale i jiných potravinových výrobků. V dnešní době činí celý 40% trhu s umělými sladidly. Podobně tomu je i v ostatních zemích. Převážně se jedná o východní Asii, jižní Ameriku a Čínu. Ta je největším dodavatelem steviósy na světě.
Dříve používalo Stevii více lidí, to by však nesměla vyjít roku 1985 ona osudová studie. Stevie v ní byla zkompromitována a nazvána mutagenem. Navíc další studie hlásaly, že vykazuje zvýšenou citlivost na insulin. To vše vedlo k omezení používání a částečnému zakázání Stevie. Veškeré studie byly napadeny za neprůkaznost a následně vyvráceny. Během let se tak vše postupně potvrzovalo a vyvracelo. Svět si tak musel počkat na východisko, kterému by mohl věřit. To poskytla organizace WHO, která roku 2006 vydala studii o nezávadnosti Stevie. Navíc zde potvrzovala několik účinků, které jsou poměrně podstatné. I tak se v Evropské unii dočkala schválení až v roce 2011. Schválilo se však používání sladidla, nikoli samotné rostlinky. Můžeme si tak sladidlo zakoupit i u nás. Stále jsme si však nestačili říci, jak vlastně rostlinka vypadá?
Stevie, nebo také Stevie sladká, Stevia rebaudiana, je bylinka z čeledi hvězdicovitých. Má velmi ráda světlo a kvete krásnými bílými kvítky. Původem jí jsou oblasti střední a jižní Ameriky. Zde ji domorodé kmeny využívaly k léčbě, ale i slazení čaje Maté. Navzdory původu v tropickém pásu se rostlince dobře daří i u nás. Díky tomu si ji můžeme vypěstovat u nás doma. Zahrada jí moc svědčit nebude, ale květník za oknem ano. Stačí ji nasměrovat na východní stranu a na zimu ji uložit do tepla domova. Můžeme si tak dopřát její příjemný vzhled.
Složky Stevie sladké
Hlavní zásobou aktivních látek jsou především listy. Stonek je jich také plný, ale nikoli kořeny. nejdůležitější látkou jsou glykosidy nazývané - Steviosid. Krom něj bychom narazili i na rebaudiosid A, který je ještě 1,5x sladší, než steviosid. Dále rebaudiosid C, D a E, vitamíny A, C, E, K a P, třísloviny ,beta-karoten a další.