Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy
Stévie sladká - Drcené listy

Stévie sladká
Drcené listy

Stevia rebaudiana, Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky
Produkt z Číny

Bylinka, jejíž listy obsahuje látky, které mohou být až 300x sladší, nežli samotná sacharóza. Celý popis
Objednejte do 16:00 a doručíme v pondělí 27.11.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Stevie je všeobecně známá rostlinka plná užitečných látek. V dnešní době se z ní vyrábí sladidlo, Avšak nebylo vždy vše tak jednoduché a jasné. Vše začalo roku 1931. Francouzským vědcům se podařilo ze Stevie izolovat dvě základní látky zodpovědné za sladkost rostlinky. Dostali po ní název steviosid a rebaudiosid. Prakticky se jedná o tak zvané glykosidy, které jsou 250 až 300x sladší, než samotná sacharóza. Tento fakt se dá dobře využít, což na sebe nenechalo dlouho čekat. Ve dvacátém století totiž výrobci začínají pomalu používat umělá sladidla. Nejvíce se používaly cyklamáty a asacharin. Jejich obrovskou nevýhodou bylo, že mohly být karcinogenní. Takové látky nešlo používat, proto přišla v 70. letech japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co, Ltd s řešením. Začala zkoumat Stevii, jako možnou náhražku za tyto látky. Zanedlouho se začala používat jako sladidlo do nápojů, ale i jiných potravinových výrobků. V dnešní době činí celý 40% trhu s umělými sladidly. Podobně tomu je i v ostatních zemích. Převážně se jedná o východní Asii, jižní Ameriku a Čínu. Ta je největším dodavatelem steviósy na světě.
Dříve používalo Stevii více lidí, to by však nesměla vyjít roku 1985 ona osudová studie. Stevie v ní byla zkompromitována a nazvána mutagenem. Navíc další studie hlásaly, že vykazuje zvýšenou citlivost na insulin. To vše vedlo k omezení používání a částečnému zakázání Stevie. Veškeré studie byly napadeny za neprůkaznost a následně vyvráceny. Během let se tak vše postupně potvrzovalo a vyvracelo. Svět si tak musel počkat na východisko, kterému by mohl věřit. To poskytla organizace WHO, která roku 2006 vydala studii o nezávadnosti Stevie. Navíc zde potvrzovala několik účinků, které jsou poměrně podstatné. I tak se v Evropské unii dočkala schválení až v roce 2011. Schválilo se však používání sladidla, nikoli samotné rostlinky. Můžeme si tak sladidlo zakoupit i u nás. Stále jsme si však nestačili říci, jak vlastně rostlinka vypadá?
Stevie, nebo také Stevie sladká, Stevia rebaudiana, je bylinka z čeledi hvězdicovitých. Má velmi ráda světlo a kvete krásnými bílými kvítky. Původem jí jsou oblasti střední a jižní Ameriky. Zde ji domorodé kmeny využívaly k léčbě, ale i slazení čaje Maté. Navzdory původu v tropickém pásu se rostlince dobře daří i u nás. Díky tomu si ji můžeme vypěstovat u nás doma. Zahrada jí moc svědčit nebude, ale květník za oknem ano. Stačí ji nasměrovat na východní stranu a na zimu ji uložit do tepla domova. Můžeme si tak dopřát její příjemný vzhled.
Složky Stevie sladké
Hlavní zásobou aktivních látek jsou především listy. Stonek je jich také plný, ale nikoli kořeny. nejdůležitější látkou jsou glykosidy nazývané - Steviosid. Krom něj bychom narazili i na rebaudiosid A, který je ještě 1,5x sladší, než steviosid. Dále rebaudiosid C, D a E, vitamíny A, C, E, K a P, třísloviny ,beta-karoten a další.
 
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více
Vyzkoušejte lahodné čaje z Kustovnice čínské
03.listopadu 2017
Už jste někdy ochutnali čaj z Kustovnice čínské? Že ne? Uvařte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnejte si horké nápoje s povzbuzujícími účinky. Výsledkem budete ohromeni! Vyzkoušejte ještě dnes čaje z Goji a dalších našich kvalitních přírodních produktů. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
03.srpna 2016
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
08.července 2016
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více