Stévie sladká aneb přírodní zdravé sladidlo indiánů
Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je přírodní sladidlo, které znali už indiáni z brazilských pralesů. Užívali ji hlavně k dochucování čaje z cesmíny paraguayské - Yerba Maté. Rostlina dorůstá do výšky 50 až 100 centimetrů. Ke slazení se používají především její listy.
Proč byste měli tuhle bylinku vyzkoušet?
Pokud hledáte přírodní alternativu za bílý rafinovaný cukr, vyzkoušejte stévii, která je:
- díky obsaženým látkám (steviosid a rebaudiosid) 250 až 300krát sladší než sacharóza,
- bohatá na vitamíny A, C, E, K a P, minerální látky (fosfor, hořčík nebo vápník), beta-karoten i třísloviny,
- 100 % bez kalorií, glukózy, fruktózy i sacharózy,
- citlivá k vašim zubům,
- vhodná při hubnutí.
Nezkazí vám zuby
Ano, je to tak. Na rozdíl od bílého cukru se nemusíte při její konzumaci bát o své zuby. Nebude se vám tvořit plak a tím ani kazit chrup.
Nepřiberete po ní
Pokud držíte dietu a chcete zhubnout, stévie je vhodnou náhradou za nezdravější sladidla, protože má nízkou energetickou hodnotu.
Jaká je stévie v prášku od Botanicu?
Slaďoučkou stévii v podobě prášku z nadrcených lístků, které odebíráme z původních oblastí pouze od ověřených dodavatelů, si můžete objednat v baleních po 50 gramech.
Jak je to s vedlejšími účinky?
I pro stévii, stejně jako pro všechny ostatní přírodní doplňky stravy platí, že by se měla užívat s mírou. Pokud byste to s její konzumací přehnali, mohou se dostavit křeče v břiše nebo nevolnost. V případě, kdy berete léky na diabetes a na vysoký krevní tlak, se poraďte nejdříve o jejím užívání s ošetřujícím lékařem.
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Stevia rebaudiana, Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky