Sortiment

Stévie sladká
Prášek z listů

Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie se užívala po staletí v Jižní Americe ke slazení nápojů, ale i pokrmů. Celý popis
  = 50g        

Historii Stévie doprovází značná kontroverze. Vše začalo roku 1931, kdy francouzští vědci poprvé z rostlinky izolovali glykosidy. Tyto látky jsou zodpovědné za sladivost Stevie. Dostaly jména po rostlině - steviocid a rebaudiosid. Tyto látky mají mnoho výhod, především jsou 250-300x sladší, než klasický cukr, jsou stále i za zvýšeného tepla, nekvasí a nemění své pH. První použití přišlo ve 20. století, kdy se začal omezovat cukr a přecházelo se na tak zvaná umělá sladidla. Používané cyklamáty a asachariny však mohou být karcinogenní, proto se výrobci začali shánět po něčem jiném. Začátkem 70. let začala japonská firma morita Kagaku Kogyo Co, Ltd řešit možnost používání Stevie, jako sladidla. V dnešní době tvoří 40% na japonském trhu s umělými sladidly. Používá se také na slazení Coca-Coly a podobných nápojů. Stejné využití našla i v Číně, východní Asii a jižní Americe. Proč ne v té severní? To je velmi jednoduché - kdysi tomu tak bylo, ale vše se změnilo roku 1985. V tomto roce vyšla studie, která označila Steviol za mutagen. Další studie prokázaly zvýšenou citlivost na inzulin další projevy. Postupně bylo vše vyvráceno a opět prokázáno. Svět tak čekal na konečnou studii, která by objasnila situaci se Stevií. Roku 2006 světová zdravotnická organizace WHO připravila nové studie prokazující nezávadnost rostlinky. Prokázalo se několik účinků, ale ani to nestačilo k tomu, aby ji svět opět přijal. Roku 2011 Evropská unie schválila užívání sladidla, nikoli samotné květiny. Tu si však můžeme vypěstovat i u nás. Není náročná na podnebí, proto se jí poměrně dobře daří. Postačí jí květináč a během léta pozice za oknem směrem k východní straně. V zimě bychom ji měli schovat pěkně do tepla. Pojďme si povědět něco k celkovému zastoupení látek.

Složení Stevie

Sladivé látky bychom nalezli po celé rostlině vyjímaje kořenů. Převážně listy jsou plné glykosidů, nazývanými steviosidy. Kromě nich je stevie bohatá na rebaudiosid A, C, D, E, vitamíny A, C, E, K a P, třísloviny, beta-karoten, fosfor, hořčík, vápník a další.

Země původu

Další formy produktu

UPOZORNĚNÍ

Doplněk stravy, není náhrada pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí.
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.

Na základě ustanovení Evropského parlamentu nemůžeme u tohoto produktu uvádět více informací. Pro více informací navštivte náš herbář, nebo informace vyhledejte na externích zdrojích. Děkujeme za pochopení.

Jiné názvy produktu

Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Stevia rebaudiana, Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky

Podobné zboží

Stévie sladká - Drcené listy

Stévie sladkáDrcené listy

  • Sladká chuť
  • Vhodné na odvary
  • Oblíbené u domorodců
69 Kč
/ 50g
Skladem
Mladý ječmen - prášek z obilniny

Mladý ječmenprášek z obilniny

  • Přímo z původních oblastí
  • Dobrá rozpustnost
  • Oblíbené u domorodců
199 Kč
/ 100g
Skladem
Graviola - Prášek z listů

GraviolaPrášek z listů

  • Oblíbené u domorodců
  • Přímo z původních oblastí
  • Známo stovky let
149 Kč
/ 100g
Skladem
Kotvičník (Tribulus) - Celé plody

Kotvičník (Tribulus)Celé plody

  • Vhodné na odvary
  • Vhodné pro muže
  • Působí na tvorbu testosteronu
- 20%
89 Kč 71 Kč
/ 50g
Skladem