Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů
Stévie sladká - Prášek z listů

Stévie sladká
Prášek z listů

Stevia rebaudiana, Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky
Produkt z Číny

Stévie se užívala po staletí v Jižní Americe ke slazení nápojů, ale i pokrmů. Celý popis
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Stévie sladká, latinsky Stevia rebaudiana, je bíle kvetoucí tropická rostlinka, s původem v jižní a střední Americe. Zde ji po staletí využívaly kmeny Guarani, Sateré Maué a další, jako sladidlo. Kvůli tomu je ceněna až do dneška. Používá se především jako náhražka cukru, ve vyšší koncentraci má lékořicovou chuť. Kdo by si myslel, že je rod Stevia nepočetný, mýlil by se. Pod tento rod patří celkem 150 keřů a bylin.
Historii Stévie doprovází značná kontroverze. Vše začalo roku 1931, kdy francouzští vědci poprvé z rostlinky izolovali glykosidy. Tyto látky jsou zodpovědné za sladivost Stevie. Dostaly jména po rostlině - steviocid a rebaudiosid. Tyto látky mají mnoho výhod, především jsou 250-300x sladší, než klasický cukr, jsou stále i za zvýšeného tepla, nekvasí a nemění své pH. První použití přišlo ve 20. století, kdy se začal omezovat cukr a přecházelo se na tak zvaná umělá sladidla. Používané cyklamáty a asachariny však mohou být karcinogenní, proto se výrobci začali shánět po něčem jiném. Začátkem 70. let začala japonská firma morita Kagaku Kogyo Co, Ltd řešit možnost používání Stevie, jako sladidla. V dnešní době tvoří 40% na japonském trhu s umělými sladidly. Používá se také na slazení Coca-Coly a podobných nápojů. Stejné využití našla i v Číně, východní Asii a jižní Americe. Proč ne v té severní? To je velmi jednoduché - kdysi tomu tak bylo, ale vše se změnilo roku 1985. V tomto roce vyšla studie, která označila Steviol za mutagen. Další studie prokázaly zvýšenou citlivost na inzulin další projevy. Postupně bylo vše vyvráceno a opět prokázáno. Svět tak čekal na konečnou studii, která by objasnila situaci se Stevií. Roku 2006 světová zdravotnická organizace WHO připravila nové studie prokazující nezávadnost rostlinky. Prokázalo se několik účinků, ale ani to nestačilo k tomu, aby ji svět opět přijal. Roku 2011 Evropská unie schválila užívání sladidla, nikoli samotné květiny. Tu si však můžeme vypěstovat i u nás. není náročná na podnebí, proto se jí poměrně dobře daří. Postačí jí květináš a přes léto pozice za oknem směrem k východní straně. V zimně bychom ji měli schovat pěkně do tepla. Pojďme si povědět něco k celkovému zastoupení látek.
Složení Stevie
Sladivé látky bychom nalezli po celé rostlině vyjímaje kořenů. Převážně listy jsou plné glykosidů, nazývanými steviosidy. Kromě nich je stevie bohatá na rebaudiosid A, C, D, E, vitamíny A, C, E, K a P, třísloviny, beta-karoten, fosfor, hořčík, vápník a další.
 
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více
Vyzkoušejte lahodné čaje z Kustovnice čínské
03.listopadu 2017
Už jste někdy ochutnali čaj z Kustovnice čínské? Že ne? Uvařte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnejte si horké nápoje s povzbuzujícími účinky. Výsledkem budete ohromeni! Vyzkoušejte ještě dnes čaje z Goji a dalších našich kvalitních přírodních produktů. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
03.srpna 2016
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
08.července 2016
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více