Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 90% (RA40%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 90% (RA40%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 90% (RA40%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 90% (RA40%) v prášku

Stévie sladká
Sladidlo, Extrakt z listů 90% (RA40%) v prášku

Stevia rebaudiana, stevia rebaudiana extrakt, stevioside koncentrát
Produkt z Číny

Extrakt ze Stévie, která po staletí sloužíla národům z Jižní Ameriky jako sladidlo. Celý popis
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Již před stovkami let začaly používat jiho a středo Americké kmeny Guarani, Sateré-Maué a další, cca 50 až 100 centimetrů vysokou bylinku, známou jako Stevie. Jedná se o světlomilnou tropickou rostlinku z čeledi hvězdicovitých. Používají se i názvy - Stevie sladká, Stevia rebaudiana, nebo sladká tráva. Je ceněna především pro její léčivé účinky a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Použití Stevie je tedy jasné - Sladidlo. Avšak jak k tomu došlo?
Vše začalo roku 1931, kdy francouzští vědci izolovali z listů dvě základní látky Stevie. Jsou pojmenované po ní - Steviosid a Rebaudiosid. Jsou to právě tyto dvě látky, které jsou zodpovědná za sladkost Stevie. Jejich sladivost je cca 250-300x silnější, než u klasické sacharózy. V té době to nemélo moc velké uplatnění. To se však mělo rychle změnit. Ve dvacátém století totiž výrobci pomalu ustupují od cukrů a začínají se shánět po umělých sladidlech. Zatím se používají cyklamáty a asacharin. Bohužel jsou u nich prokázány nežádoucí účinky. Především mluvíme o karcinogenním působení, což není vůbec vhodné. Bylo tedy nutné je nahradit. V sedmdesátých letech se proto japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co, Ltd upne na Stevii a začne ji hlouběji zkoumat. Po chvilce se začíná používat jako umělé sladidlo a to jak v nápojích, tak i jiných potravinářských výrobcích. Rychle si získala místo na trhu, kde dnes činí celých 40%, co se týká umělých sladidel. K ní se přidávají i další země východní Asie, jižní Ameriky, ale i Čína, která dnes představuje největšího dovozce steviolu na světě. Zprvu sem patřila i Amerika, ale ta od Stevie ustoupila. Proč?
Jedna organizace vydala roku 1985 studii, která označila Stevii jako mutagen. Ihned byla studie prohlášena za neprůkaznou a následně vyvrácena. Bohužel už bylo pozdě a Stevie byla tak mnoha zeměmi stažena z prodeje. Až do roku 2006 nebylo jasné, jak to vlastně se Stevií je. Nutno dodat, že Japonsko ji nestáhlo a nikomu se nic nestalo. Během těchto let byla Stevie postupně vystavována testům a výsledkům studií. Nejzásadnější byla vydána roku 2006 světovou zdravotnickou organizací WHO. Ta ji označila za bezpečnou a přiřadila ji hned několik zdravotních účinků. I tak trvalo 5 let, než ji přijala Evropská unii a následně zlegalizovala. Díky tomu si ji můžeme zakoupit i my. Než se vrhneme na to, co vlastně způsobuje, měli bychom si ji zmínit ještě jednu maličkost.
Víme, jak vlastně Stevie vypadá? Jedná se o tropickou rostlinku s velkými listy a bílými kvítky. Původ ve střední Americe nijak neomezuje její pěstování i u nás v mírném páse. Měli bychom ji mít doma v květináči. Ven ji můžeme dát pouze za okno, během letních měsíců. Navíc musí směřovat k východu. Čím více bude mít světla, tím více budou lístky sladké. No a teď vzhůru na složení a účinky.
Složení Stevia rebaudiana
Nejvíce aktivních látek se nachází právě v listech Stevie. S tím musí také počítat zpracování i výroba. Základními složkami jsou tak zvané steviosid, rebaudiosid A (je 1,5x sladší, než steviosid), rebaudiosid C, D a E. Dále bychom narazili na vitamíny A, C, E, K a P, třísloviny, stopové prvky, minerály, chlorofyl a další látky. Jak to vše dohromady účinkuje?
Jak Stevie účinkuje?
Jak dobře víme, Stevie se v první řadě používá jako umělé sladidlo. Její velkou výhodou je absence nutričních a kalorických hodnot. Tak malé množství je naprosto zanedbatelné. Proč malé? Stevie totiž stačí dát mnohem méně, než obyčejného cukru, ale k tomu se dostaneme. Tento fakt vede k jedné hlavní výhodě - nedochází ke změnám na hladině cukru v krvi. Také nedochází ke vzniku zubního kamene, jelikož se nemění pH vlivem cukru.
Stevie sladká a cukrovka
Je to způsobené především onou absencí kalorické hodnoty. Pomáhá totiž udržovat přirozenou rovnováho cukru v krvi, ale i v játrech. Tím je vhodná pro hypoglikemiky, ale i diabetiky.
Náhražka cukru?
Často slýcháváme, že je Stevie náhražkou cukru, ale proč je tak výhodná? Jde především o míru sladkosti, kterou má. Může být totiž až 300x sladší, než obyčejný cukr. K čemu je to dobré? Tam, kam bychom dávali jednu čajovou lžičku, tedy cca 3 gramy cukru, bychom dali pouze 10 mg Stevie. Sladkost je navíc způsobena jinými látkami, než cukry, což dělá Stevii lepší variantou.
Co ovlivňuje chuť?
Míru sladkosti ovlivňuje především obsah steviosidu a rebaudiosidu A. Pokud se tedy podíváme na tento produkt, který obsahuje 40% rebaudiosidu A, je jasné, že bude jeho sladkost opravdu vysoká. Steviosidy jsou navíc ošetřeny tak, aby zmizela jejích hořkost, tudíž si můžeme vychutnat sladkost bez vedlejších pachutí.
Nežádoucí účinky užívání Stevie
Užívání by nemělo vést k vedlejším účinkům. Po dobu, kdy je Stevie užívána, nebyly žádné závažné objeveny. V případě těhotenství, nebo kojení je potřebná konzultace s lékařem.
Vhodné dávkování
Za vhodnou dávku se považuje množství 100mg na jeden litr nápoje. Může se upravovat podle chuti.
Způsob užití
Prášek je velmi jednoduché použít. Stačí jej rozmíchat v tekutině.
 
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více
Vyzkoušejte lahodné čaje z Kustovnice čínské
03.listopadu 2017
Už jste někdy ochutnali čaj z Kustovnice čínské? Že ne? Uvařte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnejte si horké nápoje s povzbuzujícími účinky. Výsledkem budete ohromeni! Vyzkoušejte ještě dnes čaje z Goji a dalších našich kvalitních přírodních produktů. Zobrazit více
Životnost extraktů
21.listopadu 2016
Životnost extraktů je různá a prodloužíte ji vhodným skladováním. Sušené bylinky skladujte ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě, semena uchovávejte metodou chlazením a bylinky a semínka určená pro dlouhodobé skladování chraňte metodou zmražením. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
03.srpna 2016
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
08.července 2016
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více