Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 98% (RA95%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 98% (RA95%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 98% (RA95%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 98% (RA95%) v prášku
Stévie sladká - Sladidlo, Extrakt z listů 98% (RA95%) v prášku

Stévie sladká
Sladidlo, Extrakt z listů 98% (RA95%) v prášku

Stevia rebaudiana, stevia rebaudiana extrakt, stevioside koncentrát
Produkt z Číny

Stevie je všeobecně brána jako umělé sladidlo. Víme však co vedlo k jejímu používání? Mohla zato především situace ohledně sladidel ve dvacátém století. Postupně se začínalo přecházet na cyklamáty a asacharin, které měly ale špatný vliv při dlouhodobém používání. V jistých případech mohli být až karcinogenní. Svět se tedy začínal porozhlížet po náhražce samotného cukru, ale i těchto dvou látek. Dávno před tím - roku 1931, byly z malé rostlinky izolovány glykosidy. Dostaly po ní název Steviocid a rebaudiosid. Jak jsme jistě poznali, touto bylinou byla Stevie sladká, také známá pod svým latinským názvem Stevia rebaudiana. Zjistilo se, že jsou tyto glykosidy 250 až 300x sladší, než samotná sacharóza. Díky tomu začala japonská firma Morita kagaku Kogyo Co, Ltd Stevii zkoumat. Stalo se tak v 70. letech dvacátého století. Během nedlouhého období se začala Stevie používat ke slazení nápojů, ale i jiných potravinářských výrobků. Dnes tvoří cca 40% trhu s umělými sladidly. Sladí se z ní zde například i nápoje Coca-Cola. Stevie jako sladidlo je dále užívána i v jiných zemích jižní Ameriky, ale i východní Asie, nebo v Číně, která je největším výrobcem steviolu na světě. Asi nás napadne otázka - proč se tedy nepoužívala i v ostatních státech na Zemi?
Zprvu tomu tak bylo. V roce 1985 však vyšla studie, která označila Steviol za mutagen. Navzdory faktu, že byla studie zkompromitována a označena za neprůkaznou, došlo k omezení, či úplnému zakázání Stevie v mnoha státech. Po mnoho let tak vycházely studie, které se navzájem vyvracely. Za nejprůkaznější se považuje studie z roku 2006, kterou vypracovala světová zdravotnická organizace WHO. Označuje Stevii za bezpečnou a přisuzuje jí mnoho účinků, které má. Přesto, že studie vyšla v roce 2006, se například Evropská unie rozhodla pro legalizaci až roku 2011. Od té doby je Stevie ve formě sladidla k dispozici široké veřejnosti.
Použití však nemůžeme limitovat pouze na moderní dobu. Využívala se již před mnoha lety. Jejím původem jsou tropické oblasti ve střední a jižní Americe. Zde ji využívaly kmeny jakými jsou například Guarani, nebo Sateré-Maué. Sladily si s její pomocí čaj Maté, ale využívali ji i pro léčebné účely. Z botanického hlediska se jedná o tropickou, světlomilnou rostlinku z čeledi hvězdicovitých. Kvete krásnými bílými květy a dorůstá se výšky kolem 50 až 100 centimetrů. Její tropické zaměření nijak neomezuje možnost pěstovat ji i u nás. Nejvíce jí vyhovuje prostředí domova. V létě jí můžeme posadit za okno na východní stranu, v zimně však musí být schovaná v teple domova. Čím více bude mít rostlinka světla a tepla, tím více budou lístky sladké.
Co Stévie obsahuje?
Zpracování Stevie musí počítat s tím, že nejvíce aktivních látek se nachází právě v listech. Stonek je také svým způsobem sladký, ale kořen vůbec. Nejdůležitější látky jsou glykosidy, celistvě pojmenované steviocid. Dalšími látkami jsou například rebaudiosid A, který je ještě 1,5x sladší než steviosid. Dále je velmi důležitý rebaudiosid C, D a E, vitamíny A, C, E, K a P. Nesmíme zapomenout ani na třísloviny, vápník, hořčík, nebo například chlorofyl. To vše jsou pro nás podstatné látky.
Účinky Stevie sladké
Velkou výhodou produktu je jeho nulová nutriční a kalorická hodnota. Užívání tak nezpůsobuje zubní kaz a je vhodné pro diabetiky. Díky tomu se používá v Japonsku k léčbě cukrovky a krevního tlaku.
Stevie jako náhražka cukru
Nejlepší je využívat Stevii jako náhražku cukru. Díky obsaženým látkám může být až 300x sladší, to znamená, že jí potřebujeme 300x méně, než cukru. Tím se odbourává kalorická hodnota, se kterou jinak musíme počítat. Tam, kde bychom použili jednu čajovou lžičku cukru - 3 gramy, stačí pouze 10 mg Stevie. Sladkost se může lišit, ale tak jako tak odbouráme zbytečné cukry, které jinak dělají neplechu.
Diabetici a Stevie
Látky ve Stevii pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi, ale i v játrech. Na rozdíl od cukru, který dělá naprostý opak. Stevie je tedy vhodná pro diabetiky i pro hypoglykemiky.
Co ovlivňuje chuť Stevie?
Za chuť mohou mimo již zmíněný rebaudiosid a steviosid. Pokud se zaměříme na tuto specifikaci - jedná se tedy o 95% extrakt s 98% RA(rebaudiosid A). Je to právě zmíněný rebaudiosid A, který je nejsladší složkou v celé Stevii, udává tedy sladkost. Čím vyšší procento je, tím více je produkt sladký. Zde je poznat, že se jedná o téměř 100% zastoupení. Sladivost je tedy skoro maximální. V některých případech dochází k nepříjemné hořké chuti. To je způsobené standardní chutí steviosidů. V tomto případě je hořkost odstraněna. Jedná se tedy o výborné sladidlo se skvělými vlastnostmi.
Nežádoucí účinky Stevie
Užívání Stevie není spojeno s žádnými vedlejšími účinky. Užívání by mělo být v případě těhotenství nebo kojení, konzultováno s lékařem.
Dávkování Stevie Sladké
V případě extraktu s 95% RA je ideální dávka 100mg na jeden litr tekutiny. Dá se uzpůsobovat podle chuti.
Použití
Použití je velmi jednoduché, stačí nasypat prášek do nápoje.
 
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více
Vyzkoušejte lahodné čaje z Kustovnice čínské
03.listopadu 2017
Už jste někdy ochutnali čaj z Kustovnice čínské? Že ne? Uvařte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnejte si horké nápoje s povzbuzujícími účinky. Výsledkem budete ohromeni! Vyzkoušejte ještě dnes čaje z Goji a dalších našich kvalitních přírodních produktů. Zobrazit více
Životnost extraktů
21.listopadu 2016
Životnost extraktů je různá a prodloužíte ji vhodným skladováním. Sušené bylinky skladujte ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě, semena uchovávejte metodou chlazením a bylinky a semínka určená pro dlouhodobé skladování chraňte metodou zmražením. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
03.srpna 2016
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
08.července 2016
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více