Co jsou sypané čaje?
Sypané čaje jsou usušené čajové lístky, plody, květy a jiné části rostlin, které se prodávají v ochranných obalech. Tyto čaje jsou na rozdíl od čajů v nálevových sáčcích kvalitnější a po zalití se lépe rozvine jejich chuť. Prodejem jednodruhových sypaných čajů či čajových směsí se věnují hlavně specializované prodejny. V jejich sortimentu se nalézají nefermentované zelené čaje, fermentované černé čaje, oolong čaje, rooibos, honeybush, bylinné čaje a ovocné čaje.
Pozitivní účinky na organismus
Sypané čaje z čajovníku čínského a tzv. nečaje neobsahují takřka žádné kalorie, zaženou žízeň v teplých letních dnech, lehce povzbuzují a pomáhají při nejrůznějších zdravotních problémech. Tyto čaje posilují přirozenou obranyschopnost organismu, detoxikují orgány, usnadňují hubnutí, prospívají srdci, léčí nachlazení, dodávají energii, podporují trávení, uklidňují mysl, působí protizánětlivě a některé druhy jsou prevencí nádorových a rakovinových onemocnění.
Příprava a chuť sypaných čajů
Každý druh sypaného čaje má charakteristickou barvu, chuť a aroma. Kvalitní čaj se pozná podle přibližně stejných lístků a příjemné vůně sušené směsi. Zelený čaj se přelévá nepřevařenou vodou o teplotě 60 až 80 stupňů, černý čaj vroucí vodou o teplotě 100 stupňů, oolong čaj vodou o teplotě 90 stupňů, bílý čaj vodou o teplotě 80 až 90 stupňů a ovocné a bylinné čaje vodou o teplotě 100 stupňů. Doba louhování je pro každý čaj jiná a rovněž se odvíjí od toho, jaké máme požadavky na chuť.
Aktivní látky v sypaných čajích
Jednotlivé druhy sypaných čajů obsahují cenné aktivní látky, které harmonizují organismus a předchází řadě onemocnění. Nalézají se v nich antioxidanty, mírná dávka kofeinu, katechiny, aminokyseliny, vitamíny, minerály, třísloviny a teaniny. Pro zachování všech aktivních látek v sypaném čaji se doporučuje směs skladovat v plechové nádobě nebo dóze s tmavým sklem.