Zelené čaje

Dopřejte svému tělu zázračný nápoj z čajových lístků a zlepšete svou psychickou a fyzickou stránku. Tímto čajem dosáhnete dlouhověkosti.

Podkategorie a filtr

Pěstování a sběr zeleného čaje

Zelený čaj pochází z Číny a podle archeologických nálezů jej Číňané pili již před 5 000 lety. V současnosti se zelený čaj pěstuje v Číně, Japonsku, Vietnamu a Indii a získává se z lístků čajovníku. Ty se suší na pánvích nebo se napařují a zpracovávají se jeden až dva dny. Čaj prochází pouze lehkou fermentací a zachovává si všechny důležité látky. Pozitivní účinky zeleného  čaje popisuje starodávná Kniha čaje z roku 1191 od buddhistického mnicha Eisai.

Pozitivní účinky na organismus

Zelený čaj je zázračným nápojem a povzbuzuje tělo a mysl. Pro své blahodárné účinky se stává v Evropě stejně populární jako čaj černý. Vědecké studie prokázaly, že pití zeleného čaje pomáhá v boji s rakovinou, vysokým cholesterolem a nadváhou. Tento druh čaje zmírňuje neurologické obtíže, podporuje růst vlasů, posiluje obranyschopnost, zpomaluje odvápňování kostí, chrání zuby před zubním kazem, snižuje riziko srdečních onemocnění a dodává tělu energii.

Příprava a chuť zeleného čaje

Zelený čaj se přelévá převařenou vodou o teplotě 60 až 80 °C, čímž si zachovává svou jemnou chuť a nezhořkne. Kvalitní lístky zeleného čaje je mohou zalít horkou vodou vícekrát. Doba louhování závisí na konkrétním druhu čaje a trvá od 30 sekund až po dobu několika minut. Čím kratší je doba louhování, tím větší množství čaje se dává do konvičky či hrnku. Nálev ze zeleného čaje má žlutozelenou barvu a nasládlou chuť a nejlépe chutná bez jakýchkoliv sladidel.

Aktivní látky v zeleném čaji

Zelený čaj obsahuje zdraví prospěšné látky, jako jsou minerály, aminokyseliny a třísloviny. V jednom šálku se nachází 24 až 45 mg kofeinu, jehož účinky přetrvávají po delší dobu a dobře ho snáší i citlivější jedinci. Významnou složkou v zeleném čaji jsou antioxidanty vitamín C a katechin, které zbavují tělo volných radikálů, jež mohou vést ke vzniku vážných onemocnění.