Čaj se začínal pít již před 5 000 let. První oblasti, kde se začal pěstovat, byly bez pochyb Čína a Indie. Legenda praví, že jej objevil čínský císař Shen-nung, kterému při ohřívání vody spadly do kotlíku listy z čajovníku, a po té, co nápoj ochutnal, jej překvapila vynikající chuť. V čínské, indické, thajské či japonské medicíně jej léčitelé používali snad na každou diagnózu počínaje zastavováním krvácení a konče zlepšováním trávení.
Čajovníky, které běžně dorůstají do 5 – 15 metrů, jsou upravovány pouze na výšku jednoho metru, aby byl sběr lístků mnohem jednodušší. Dnes bychom jej hledali na kyselých půdách subtropického a tropického pásu v nadmořské výšce kolem 2500 m. n. m. V dnešní době jej najdeme například v oblastech Japonska, Indie, Austrálie, Argentiny anebo Indonésie. Čajové lístky jsou poté sbírány několikrát do roka, v některých oblastech dokonce po celý rok.
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Camellia sinensis, Camellia sinensis, Thea sinensis, Čajovník čínský