V rostlinné říši bychom hledali čistý vitamín C jen těžko. Nejčastěji se vyskytuje jako součást většího komplexu. Podobně jako u ostatních věcí, existuje i zde pár výjimek. Mezi ně patří i dobře známá Acerola, latinským názvem Malpighia glabra. Mezi složkami, o kterých si povíme za okamžik, se nachází i tak zvaná kyselina askorbová, což je prakticky vitamín C. Jedná se o jeho čistou podobu, což nabízí hned několik použití. Krom toho, že se Acerola používá k ochucování a vaření, její složení nabádá k něčemu mnohem důležitějšímu. Co to je? K tomu se hned dostaneme.
Nejdříve bychom se s Acerolou měli seznámit. Co to je, kde roste a jak vypadá? Malpighia je buď strom, nebo hustý keř dorůstající se výšky až 6 metrů. Jeho jemně chlupaté žluté větve jsou zdobeny lístky a jednou do roka i červenými či růžovými květy. Z těchto květů se postupem času stane malý, cca 3 centimetry velký plod se znatelnými třemi žebry. Barvou jsou jasně šarlatově červené, což přispívá k alternativnímu názvu - Barbadoská třešeň. Acerola totiž roste i na karibském ostrově Barbados. Tím se dostáváme k oblastem výskytu. Domovinou Aceroly jsou oblasti od Střední po Jižní Ameriku. Vlivem působení člověka se však postupně rozšířila po zbytku světa. Můžeme na ni tak narazit i v Africe, Asii, ale i Austrálii. Už bylo dost teorie, pojďme si povědět více toho, co nás opravdu zajímá.
Složení Aceroly
Jak jsme již zmínili, Acerola je prakticky zdroj přírodního vitamínu C, což je v tomto případě přímo kyselina askorbová. Další látky jsou například flavonoidy, minerální látky, ale i zbytek vitamínů, mezi které patří vitamín A, B1, B2, B6 a další. Co to vše dohromady přináší?
Účinky Malpighie
Vzhledem ke zmíněnému obsahu látek jsou účinky více než jasné. Vitamín C se používá při nachlazení, pomáhá tělu se vyrovnat s podobnými nemocemi. To však není vše. Především si můžeme prozradit působení na náš imunitní systém. Díky tomu se zvyšuje obranyschopnost, kterou potřebuje každý z nás. Tím účinky nekončí. Je prokázáno přispívání k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro naše chrupavky, cévy, ale i kosti, dásně a všeobecně kožní buňky. Vitamín C přispívá k normální energetické funkci metabolismu, ale i nervového systému, omezuje únavu a oxidativní stres u buněk. To vše vypadá jako dostatečný důvod k jeho užívání. Jenže jak bychom ho měli správně užívat? A kolik ho vlastně máme brát?
Dávkování Aceroly
Dávkování je v tomto případě velmi jednoduché. Acerola je ve formě prášku a navíc v kapslové podobě. Kapsle obsahuje cca 588 mg Aceroly, tudíž bychom měli brát jednu denně.
Jak tuto kapsli brát?
Kapsle se skvěle užívají. Stačí je zapít vodou - cca 200 mililitrů. Stejně tak můžeme kapsli rozdělat a obsah nasypat do vody a rozmíchat. Acerola je příjemně nakyslá.
Můžu Acerolu kombinovat
Kombinace Aceroly je vhodná s Jinanem dvoulaločným, neboli Ginkgo bilobou. Dochází k zesílení účinků a lepší prevenci.
Vedlejší účinky
U Aceroly se vedlejších účinků bát nemusíme. Pokud budeme dodržovat denní dávku, nic se nám stát nemůže. Pokud bychom tam neučinili, dostaví se bolesti hlavy, trávicího ústrojí, nevolnost a nespavost.