Výživový poradce radí - 11 tipů pro kvalitní detoxikaci těla

Doba čtení: 6 minut, 21.června 2018, Poradna
Různé druhy zeleninových smoothie

Detoxikace organismu je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Dokáže nastartovat metabolismus, pročistit tělo a dodat nový příliv energie. Aby měla detoxikace očekávané účinky, musí se provést správně. A protože jsme nevěděli, jak na to, obrátili jsme se na výživového poradce a požádali ho o konzultaci. Poradil nám, na co člověk nesmí zapomenout – a právě teď se o to s Vámi podělíme!

1. Bez vody to nepůjde

Sklenice vody

Voda je nedílnou součástí detoxikace. Přísun čisté vody dokáže doslova zázraky. Nejlepší je čistá pramenitá voda bez dalších ochucujících složek. Díky tomu může voda odplavit všechny škodliviny. Koneckonců žádný pozemský tvor by bez čisté vody nepřežil.

2. Zelenina – zdravé chroupání

Hned na druhém místě v důležitosti při detoxikaci se nachází zelenina. Dopřejte si zeleninu nejrůznějších barev, forem a struktury a zařaďte do svého jídelníčku zejména brokolici, lilek, cuketu, tuřín, řeřichu, polníček, mrkev a další Vaši oblíbenou zeleninu.

3. Pročišťující zelený nápoj

Výživný mladý ječmen na poli

Zvlášť účinným pomocníkem v detoxikaci je prášek z deseticentimetrových výhonků listů některých obilnin. Nesmírně populární je mladý ječmen a náš výživový poradce Vám jej může jen doporučit. Prášek smíchejte v šejkru s vodou a rázem máte detoxikační nápoj s čepicí bílé pěny. Nápoj můžete obohatit nektarem z mrkve nebo červené řepy. A právě červená řepa je neocenitelným pomocníkem ke zlepšení krevních hodnot a navíc dokonale zapadá do plánované detoxikace.

4. Mořské a sladkovodní řasy


Mořské a sladkovodní řasy bychom mohli připodobnit k „detoxikační zelenině“ s vysokou vazebnou detoxikační kapacitou, která je nejvhodnější k jarní očistě střevních sliznic. Tuto službu Vám prokáže Chlorella a Spirulina, které jsou potřebné po zimních měsících, kdy jsme konzumovali „těžkou stravu“ s nedostatkem zelené a barevné zeleniny a ovoce s dostatkem potřebné vlákniny. Navíc máme v zimním období mnohem méně pohybu na čerstvém vzduchu a nepročišťujeme plíce, které se postupně zanášejí zplodinami.

5. Čerstvě vymačkané ovocné šťávy

Jahodový a kiwi koktejl

Ovocné šťávy poslouží především k dopolední očistě organismu a dodají mu pořádnou dávku vitaminů. A proč je pít hlavně v dopoledních hodinách? Po nočním spánku se v těle nahromadí zplodiny a ovocné šťávy je umějí našeho organismu zbavit. Nejvhodnější jsou pomerančové, citronové, jablečné, grepové a ananasové čerstvě vymačkané šťávy.

6. Pitný režim dodržovaný od samého rána

Svazky mrkve a mrkvová šťáva

Zásadní pro detoxikaci je následující krok: před snídaní vypijte alespoň půl litru čisté vody o teplotě, která je vyšší než lidské tělo (zhruba nad 40 stupňů Celsia). To má za důsledek, že odlehčíte svému tělu, budete mít lepší náladu a dobře se vyprázdníte. Jakmile se voda posune ze žaludku dále, vypijte nektar z ovoce. Po jeho strávení pokračujte ovocným salátem nebo zeleninovými šťávami, teplou vodou a bylinnými, zelenými či bílými čaji.

Zelený nápoj z výhonků mladého ječmene započítáme mezi zeleninové nápoje. Kdykoli během dopoledne pocítíte hlad, zažeňte ho vhodným zásaditými nápojem nebo ovocným salátem. Asi hodinu před plánovaný obědem konzumujte zeleninový salát z kořenové či listové zeleniny. Zálivku umíchejte z vody, citronu, jedné lžíce olivového oleje a česneku utřeného s mořskou solí. V průběhu dne podpořte svůj metabolismus Acai práškem, který rozmíchejte ve vodě nebo ho přidejte do ovocných šťáv či salátu.

Přes den si hlídejte svůj pitný režim a vypijte nejméně 2,5 litru čiré tekutiny. A kolik máte vypít zrovna Vy? Pro orientaci náš výživový poradce uvádí, že každý kilogram hmotnosti spotřebuje za celý den minimálně 30 mililitrů vody. Vynásobte toto množství svou hmotností a dostanete počet litrů potřebných ke klidovému pracovnímu režimu svého těla. Jestliže mu správné množství vody nedáváte, ve starším věku Vám to tělo připomene nějakou tou „chronickou bolístkou“ a Vy se budete sami sebe ptát, proč tomu tak je, když Vám celý život nic nebylo.

7. Lahodná pohanka a jáhly


Zrna pražené pohanky

Mezi další zásadotvorné potraviny na našem denním talíři patří vařená pohanka a vařené jáhly dochucené kurkumou. Pohanku připravujte nejčastěji s česnekem, majoránkou a špetkou kurkumy, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek. Z jáhel a kompotu můžete za horka umixovat pudink a ochutit ho exotickou kurkumou. Pohanky i jáhly můžete použít jako výbornou zavářku do polévek nebo z nich můžete přichystat teplé přílohy, kaše a studené saláty.

8. (Ne)obyčejné brambory


Brambory ze svého jídelníčku rozhodně nevyřazujte, neboť jsou zásadotvorné a hodí se jako příloha k rybám, obilovinám, luštěninám nebo k bílému masu. V době detoxikace se však masu raději spíše vyhýbejte. Brambory střídejte se zeleninovou přílohou.

9. Zelenina s chlorofylem a antokyany

Červeno-bílá čekanka

V období detoxikace zařaďte do svého jídelníčku hojné množství listové zeleniny s chlorofylem a všechny její červeně, vínově a fialově zbarvené druhy, jež poskytují tělu antokyany se silnou antioxidační schopností vůči tzv. volným kyslíkovým radikálům. Přínosem pro Váš organismus je:

  • červená řepa – vařená a nakrájená na plátky nebo syrová, nastrouhaná a promíchaná se sladkokyselou zálivkou a čerstvým křenem
  • červeně zbarvená čekanka – rozkrojená na půlky a opečená na grilovací pánvi z obou stran, aby se propekla a zůstala uvnitř šťavnatá
  • brambory s červenou slupkou – překrájené na měsíčky a upečené v remosce s kmínem a troškou oleje
  • zelenina s betakarotenem – oranžové a žluté druhy mrkve, karotka, bílá a černá ředkev, ředkvičky
  • mangold – druhy od světle zelených listů přes robustní brčálově zelené a bílé až po načervenalé v řapících

10. Ovoce nejrůznějších barev

Různé druhy ovoce a zeleniny

Tutéž barevnou pestrost dodržujte také u ovoce. Mimořádně si pochutnáte na meruňkách, švestkách nebo různých druzích melounu.

11. Kouzlení s bylinami

Nedílnou součástí detoxikace jsou byliny. Obsahují značné množství vitaminu C, které je vyšší než u mnoha kulturních plodin. Jarní výhonky zužitkujete do salátů a opravdovou delikatesou je pažitka, petržel nebo kerblík na povrchu potravin, například na pomazánkách nebo bramborách. Kopřivy vmíchejte do špenátu  či je uvařte samostatně na způsob špenátu. Můžete si z nich připravit teplý odvar a popíjet ho po doušcích. Důležitou součástí detoxikace je zacílení na játra. S tím Vám pomůže Ostropestřec.

Správné dochucení jídel uspokojí i vytříbené jazýčky

Čerstvá žlutá cibule

Jídla dochucujte křenem, cibulí, česnekem, petrželí, pažitkou, kerblíkem, koriandrem a koprem. Nevíte si rady, jak ochucovat například cibulí? Je to velmi snadné: vezměte jednu červenou cibuli, nakrájejte ji keramickým nožem na tenké proužky a posypejte mořskou solí. Takto nasolenou cibuli přendejte do talíře a přiklopte druhým talířem na 10 minut. Cibule se orosí a změkne, ztratí na štiplavosti a bude „k nakousnutí“.

Tipy na závěr

Pro zesílení detoxikace je dobré nasadit Guaranu, která zrychlí metabolismus a tím i celkovou detoxikaci organismu. Mějte na paměti, že každá detoxikace je nejúčinnější, pokud doplňky obohacují jídelníček sestavený na míru výživovým poradcem.
Autor článku
Radka Kelichová
Copywriterka
Doba čtení: 6 minut, 21.června 2018, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další