Recepty s kustovnicí na hubnutí

08.listopadu 2016, Zajímavosti

Kustovnice čínská neboli Goji je potravinou budoucnosti a objevují se stále nové recepty, jak můžete tuto asijskou rostlinu s vysokým obsahem antioxidantů využít. Není divu, že je o tuto potravinu takový zájem – obsahuje až 500x více vitamínu C než pomeranč. Nechte se inspirovat nejlepšími recepty z Kustovnice, které vám pomohou při hubnutí, a budete se po nich cítit fit a déle nasyceni!

Do pokrmů zužitkujete každou část z Kustovnice čínské. Z mladých výhonků připravíte čaj, listy nahradíte běžnou listovou zeleninu, mladé výhonky poslouží jako kuchyňská bylinka a čerstvé či sušené plody můžete přidat do sladkých i slaných jídel. Jaké recepty Vám pomohou získat vytouženou váhu?

Kustovnice k snídani

Domácí müsli s Kustovnicí do jogurtu

Suroviny: 250 g bílého jogurtu, sušené plody Kustovnice čínské, ovesné vločky, para či vlašské ořechy, lněná semínka, dýňová semínka a slunečnicová semínka

Postup: Snídaně je základ a energii dodáte tělu kvalitními sacharidy, tuky a bílkovinami. Přichystejte si výživnou směs do jogurtu, která Vás zasytí na celé dopoledne. Smíchejte sušené plody Kustovnice s ovesnými vločkami, ořechy a lněnými, dýňovými a slunečnicovými semínky. Vložte do dobře těsnící nádoby a každé ráno si dejte 50 g směsi do bílého jogurtu.

Povzbuzující zelené smoothie z Kustovnice

Suroviny: 1 hrst Kustovnice čínské, 1,5 nakrájeného jablka, 1 kiwi, 6 lísků čerstvé máty, 2 lžičky medu, 150 ml mandlového či sójového mléka

Postup: Rozkrájené jablko a kiwi vložte do nádoby na smoothie, přidejte Kustovnici, lístky máty, med a zalijte mlékem. Rozmixujte na zelený smoothie nápoj.

Obilná kaše s Kustovnicí

Suroviny: 300 g obilné kaše, 4 lžíce Kustovnice čínské, 2 lžíce rozinek, 6 vlašských ořechů, podle chuti melasa a sušené či kompotované ovoce

Postup: Rozinky spařte vroucí vodou, Kustovnici propláchněte. Jádra vlašských ořechů nasekejte nadrobno a spolu s rozinkami a Kustovnicí dejte do mísy. Přisypejte obilnou kaši a zalijte vařící vodou, aby byla směs pod vodou. Promíchejte a přiklopené nechte asi 5 minut stát. Podle chuti můžete přisladit melasou nebo přidat sušené či kompotované ovoce.

Kustovnice k obědu

Pečené kuře na Kustovnici

Suroviny: 1 menší kuře, 4 lžíce Kustovnice čínské, sůl, voda, vývar

Postup: Kuře omyjte a vložte do pekáče. Osolte ho podle chuti, posypejte Kustovnicí a podlijte horkou vodou. Pečte v troubě dozlatova a ke konci pečení podlijte kuře vývarem.

Pikantní polévka z Kustovnice

Suroviny: 100 g Kustovnice čínské, 230 g nakládaných rajčat, 450 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička kmínu, 1 hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. koriandr a petrželka)

Postup: Plody Kustovnice namočte přes noc do vody. Druhý den orestujte v hrnci na olivovém oleji rajčata, Kustovnici a nakrájenou cibuli. Pár minut poduste a přilijte zeleninový vývar. Vařte přibližně 10 minut na mírném ohni. Nakonec vmíchejte čerstvé bylinky a na talířích posypte troškou kmínu a mletého černého pepře.

Svěží limonáda z Kustovnice

Suroviny: Sušené plody Kustovnice čínské, kousek zázvoru, šťáva z 1 citronu, lístky čerstvé máty

Postup: Sušené plody Kustovnice namočte minimálně na jednu hodinu do vody, nejlépe však přes noc. Plody i s vodou nalijte do mixéru a přidejte kousek oloupaného zázvoru a šťávu z jednoho citronu. Rozmixujte dohladka a limonádu přeceďte přes sítko, abyste odstranili zrníčka z Kustovnice. Přidejte lístky čerstvé máty a dejte chladit.

Dýňový salát s Kustovnicí

Suroviny: 1 vydlabaná dýně buttenut, 1 velký batát, 150 g divoké rýže, 100 g směsi semínek, 1 hrst čerstvé bazalky, 50 ml javorového sirupu, 50 ml olivového oleje, 50 g sušených brusinek, 50 g sušených plodů Kustovnice čínské, 1 šálek teplé vody, muškátový oříšek, sůl a pepř

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni nakrájejte na špalíky, rýži uvařte ve slané vroucí vodě. Pak rýži sceďte, promíchejte ji s několika lžícemi olivového oleje a udržujte v teple. Nakrájenou dýni smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a nakrájeným batátem a směs osolte, opepřete a přidejte čtvrt lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Směs dejte do pekáče a pečte v troubě asi 20 až 25 minut, dokud nezezlátne. Během pečení směs zlehka promíchejte. Kustovnici namočte na 5 minut do šálku horké vody a sceďte. Rýži smíchejte se semínky, Kustovnicí, brusinkami, pečenou směsí a podávejte posypané lístky bazalky.

Směs z kustovnice a Jidášova ucha

Suroviny: 200 g Jidášova ucha, 20 g Kustovnice čínské, 1 lžička nasekaného zázvoru, 1 lžička čínského vína, 2 lžíce hustého masového vývaru, 1 lžíce oleje

Postup: Jidášovo ucho blanšírujte doměkka v horké vodě a následně ho prudce ochlaďte. Na pánvi wok rozpalte olej a rychle na něm orestujte pokrájené houby, Kustovnici čínskou a nasekaný zázvor a vše zakápněte čínským vínem a masovým vývarem.

08.listopadu 2016, Zajímavosti
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook Google+
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další