Kouzlo konopných produktů - proč jsou tak skvělé?

8.března 2022, Poradna, Štítky: Konopné produkty

Účinné látky v konopí

Hlavními účinnými látkami konopí jsou kanabinoidy. Mezi nejznámější kanabinoidy patří psychoaktivní THC (tetrahydrokanabinol) a nepsychoaktivní CBD (kanabidiol). THC je hlavní sloučenina v konopí, která způsobuje euforické „opojení“. CBD tyto účinky nemá - naopak, dokáže psychotropní účinky blokovat. Právě v obsahu a poměru těchto kanabinoidů se odlišuje potravinářské (technické) konopí od konopí psychoaktivního (marihuana, hašiš).

Konopí vs. marihuana

Konopí seté (Cannabis sativa) je jednoletá rostlina pocházející ze Střední Asie. Jedná se o jednu z nejstarších a zároveň nejdiskutovanějších rostlin na světě. Kolem této rostliny se točí řada různorodých informací a dohadů. Konopí má totiž nechvalně známou pověst především kvůli jeho úzkému spojení s marihuanou a jejími psychotropními účinky. I když se konopí a marihuana získávají ze stejné rostliny, existuje mezi nimi několik klíčových rozdílů.

Konopné produkty určené na potravinářské využití se získávají výhradně ze semen technických odrůd Cannabis sativa (konopí seté). Zatímco v psychoaktivním (rekreačním) konopí převažuje množství psychotropního THC, v technickěm konopí naopak převládá nepsychoaktivní CBD. Technické konopí pro potravinářské účely obsahuje maximálně 0,3 % THC. Takové množství THC nezpůsobuje nežádoucí psychoaktivní účinky. Naproti tomu marihuana může obsahovat až 30 % THC, a proto negativně ovlivňuje chování a vnímání člověka.

Konopný olej, bohatý zdroj zdravých tuků

Konopný olej obsahuje velké množství polynenasycených mastných kyselin (PUFA) omega-3 a omega-6. Tyto mastné kyseliny jsou životně důležité pro normální funkci všech tělesných orgánů. Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v ideálním poměru 3:1. V tomto poměru tyto mastné kyseliny pomáhají podporovat zdravou hladinu cholesterolu, funkci imunitního systému a metabolismus.

Konopný olej je bohatý na kyselinu linolovou, která významně snižuje hladinu celkového cholesterolu a LDL “zlého” cholesterolu.1, 2, 3 Optimální hladina cholesterolu v krvi snižuje riziko vysokého krevního tlaku, mozkové mrtvice a srdečních chorob. Kyselina gama-linolenová (GLA) přítomná v konopném oleji potlačuje zánět. Konopný olej tak může pomáhat při zmírňování příznaků zánětlivých stavů, jako je revmatoidní artritida a roztroušená skleróza.4, 5

Konopná semínka nabitá bílkovinami a vlákninou

Konopná semínka jsou považována za superpotravinu, protože obsahují mnoho prospěšných živin. Konopná semínka jsou velmi výživná a mají jemnou oříškovou chuť. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Díky tomu jsou konopná semínka kompletním zdrojem bílkovin a velmi je ocení vegetariáni a vegani. Na 100 g konopných semínek připadá více než 30 g bílkovin. To je podstatně více než u chia semínek, která obsahují přibližně 16-18 g bílkovin na 100 g.

Konopná semínka jsou obzvláště bohatá na aminokyselinu zvanou arginin. Arginin patří mezi neesenciální aminokyseliny a je nezbytný pro správné fungování oběhového systému. Konopná semínka jsou bohatá i na zdravé tuky a esenciální mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky potřebujeme pro správné fungování mozku.

Konopná semínka jsou také skvělým zdrojem vitamínu E, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, síry, vápníku, železa a zinku.6, 7 Konopná semínka obsahují velké množství hořčíku, který pomáhá regulovat srdeční činnost, svalovou kontrakci a aktivitu nervového systému. Konopná semínka díky široké škále vitamínů a minerálních látek podporují přirozenou imunitu.

Neloupaná konopná semínka obsahují oproti těm loupaným vysoké množství vlákniny – rozpustné i nerozpustné. Vláknina je důležitá složka potravy, která prospívá lidskému zdraví. Vláknina pomáhá snižovat chuť k jídlu, přispívá k regulaci hmotnosti, stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje dobré zdraví střev. Neloupaná konopná semínka jsou pěkně křupavá, ale trochu tužší na rozkousání. Pro lepší stravitelnost můžete namočit neloupaná semínka na pár hodin do vody nebo rozemlít. Konopná semínka lze konzumovat syrová, vařená nebo pražená.

Konopná mouka plná živin

Konopná mouka je úžasná přísada do pečení i vaření. Vyrábí se ze semínek konopí setého a hodí se do chleba, palačinek, buchet, dezertů, vaflí nebo třeba pro zahuštění omáček a polévek. Konopná mouka je bohatá na bílkoviny, přirozeně bezlepková a bohatá na vitamíny i minerální látky (hořčík, vápník, sodík, draslík, železo, zinek, thiamin a další). Konopná mouka nekyne, ale dá se přimíchat k ostatním moukám, pokud se snažíte upéct něco, co kynout potřebuje.

Konopnou moukou můžeme nahrazovat běžnou pšeničnou mouku. Přibližně 10% – 30% mouky můžeme nahradit konopnou moukou, aniž by to negativně ovlivnilo výslednou chuť. Konopná mouka je tmavá a má jemnou oříškovou chuť. Pečivu tak dodá krásnou barvu a neodolatelnou vůni.

Další využití konopí

Z konopí se dá připravit chutné konopné mléko. Recept: Konopná semínka namočíme minimálně na 24 hodin do vody. Každé 4 hodiny vyměníme vodu za čistou. Po namočení vodu slijeme, propláchneme a přilijeme čistou vodu. Rozmixujeme a potom přecedíme. Pokud je konzistence moc hustá, zředíme s trochou vody.

Konopí má využití i ve sportovní výživě. Vyrábí se z něj proteinové nápoje, které mohou být skvělým řešením pro sportovce na rostlinné stravě nebo všechny, kteří chtějí omezit živočišné výrobky. Konopí se hodně používá také v kosmetice. Konopná kosmetika je vhodná při péči o citlivou a suchou pokožku. Z konopí se vyrábí konopné masti, krémy, balzámy, šampony i sprchové gely.




Použité zdroje
  • 1. Rodriguez-Leyva, D., Pierce, G. N. (2010). The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed. Nutrition & metabolism, 7, 32.
  • 2. Fotschki, B., Opyd, P., Juśkiewicz, J., Wiczkowski, W., Jurgoński, A. (2020). Comparative Effects of Dietary Hemp and Poppy Seed Oil on Lipid Metabolism and the Antioxidant Status in Lean and Obese Zucker Rats. Molecules (Basel, Switzerland), 25(12), 2921.
  • 3. Lee, M. J., Park, S. H., Han, J. H., Hong, Y. K., Hwang, S., Lee, S., Kim, D., Han, S. Y., Kim, E. S.,Cho, K. S. (2011). The effects of hempseed meal intake and linoleic acid on Drosophila models of neurodegenerative diseases and hypercholesterolemia. Molecules and cells, 31(4), 337–342
  • 4. Jin, S., Lee, M. Y. (2018). The ameliorative effect of hemp seed hexane extracts on the Propionibacterium acnes-induced inflammation and lipogenesis in sebocytes. PloS one, 13(8), e0202933.
  • 5. Rezapour-Firouzi, S., Kheradmand, F., Shahabi, S., Tehrani, A. A., Mazloomi, E., Mohammadzadeh, A. (2019). Regulatory effects of hemp seed/evening primrose oil supplement in comparison with rapamycin on the expression of the mammalian target of rapamycin-complex 2 and interleukin-10 genes in experimental autoimmune encephalomyelitis. Research in pharmaceutical sciences, 14(1), 36–45
  • 6. Callaway, J. C. (2004. Hempseed as a nutritional resource: An overview. Euphytica, 140, 65–72.
  • 7. Mihoc, M., Pop, G., Alexa, E., Radulov, I. (2012). Nutritive quality of Romanian hemp varieties (Cannabis sativa L.) with special focus on oil and metal contents of seeds. Chemistry Central journal, 6. 122.
Autor článku
Mgr. Daniela Krčová
Copywriterka, Nutriční specialistka, Nutriční terapeutka, Instruktor fitness
8.března 2022, Poradna, Štítky: Konopné produkty
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další