Bobule rostliny acai vám mohou vzhledem trochu připomínat naše borůvky, ale chuť mají poněkud odlišnou. Prvotní pocit, že jíte lesní plody, totiž vystřídá ten, kdy na jazyku ucítíte hořkou čokoládu. Po dozrání má ovoce acai tmavě fialovou barvu. Většinu bobule tvoří semínka, která se však vyhazují, a zpracovává se pouze slupka plodu.
V Amazonii se bobule acai využívají především k výrobě purpurově zbarvené šťávy. Další využití acai nachází při výrobě různých druhů nápojů a dochucování potravin. Není možné však opomenout medicínské využití bobulí.
Co plody acai obsahují?
V acai berry najdete:
- nenasycené mastné kyseliny,
- aminokyseliny,
- minerální látky (hořčík, fosfor, vápník, měď, železo),
- vlákninu,
- vitamíny A, C, E, B,
- velké množství antioxidantů,
- antokyany.
Poslední zmíněná jsou rostlinná barviva, která mají příznivý vliv na naše zdraví. Obsažená vláknina podpoří naše trávení, antioxidanty zase fungují v těle jako prevence předčasného buněčného stárnutí. Jsou tu obsažené omega 3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny. Právě ty si naše tělo neumí samo vytvořit, a je tedy nutné si je dodávat ze stravy.
Jak je užívat?
V našem sortimentu můžete najít plody palmy acai zpracované hned v několika formách. Můžete si vybrat z kapslí, extraktu z plodů v prášku nebo prášku z plodů. Záleží na vás, co konkrétně od produktu čekáte, a jaké použití vám vyhovuje. Myslete akorát na to, že acai není vhodné užívat v těhotenství, při kojení a nehodí se do stravy malých dětí. Jinak vám však nic nebrání, abyste na svém těle poznali opravdové účinky acai berry.