Během srpna se stalo video německé profesorky na Univerzitě ve Freiburgu a Univerzitě v Harvardu Karin Michelsové na YouTube doslova virální. Během přednášky s tématem “Kokosový olej a další nutriční chyby” oznámila, že kokosový olej není zdravý. Není proto ani náhodou, že už na 7. místě navržených hesel při zadání “Harvard profesor” Google nabízí pokračování termínu “coconut oil poison”. Přednáška byla sice 50ti minutová, v online světě způsobila vcelku rozruch.
Kokosový olej jako superpotravina?
Vyjádření profesorky přišlo redakci Botanicu natolik kontroverzní, že jsme se rozhodli problematiku blíže zhodnotit a více kriticky je zanalyzovat. Naši editoři konzultovali téma s výživovým poradcem a provedli rešerši vědeckých analýz v dostupných databázích. Následující článek by měl vše uzavřít zjištěnými informacemi.
Status kokosového oleje jako superpotraviny byl již minulý rok prověřován Americkou Kardiologickou Společností (American Heart Association, AHA), která následně po zveřejnění videa profesorky Michelsové obnovila své oficiální guidelines, které teď nově doporučují se nasyceným mastným kyselinám obsaženým v kokosovém oleji vyhýbat.
Je kokosový olej “čistý jed”?
Profesorka Michelsová šla ve svých tvrzeních oproti doporučení AHA o krok dále, když se vyjádřila směrem ke kokosovému oleji jako o “čistém jedu” a že se jedná o “tu nejhorší potravinu, kterou může kdokoliv konzumovat”.
Neexistuje studie poukazující na významné zdravotní benefity při konzumaci kokosového oleje. S profesorkou Michelsovou v tomto směru musíme souhlasit, jelikož to se týká účinnosti použité látky nebo směsi látek použité k léčbě nebo prevenci nějakého onemocnění či k ovlivnění orgánové soustavy.
Klinické hodnocení účinnosti se v rámci medicíny založené na důkazech provádí výhradně k testování nových léčiv nebo starších molekul v nových indikacích, nikoliv na potravinách. Můžeme se setkat s hodnocením účinnosti bylin, prostředků používaných v tradiční léčbě nebo extraktů/obsahových látek získaných z přírodních zdrojů. Jinak řečeno; opravdu neexistují studie hodnotící efekt užívání kokosového oleje. Existují však studie hodnotící užívání nasycených mastných kyselin, které jsou obsaženy v kokosovém oleji.
Bezpečnost
Podle Michelsové je kokosový olej nebezpečnější než konzumace sádla, protože obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mohou ucpat koronární tepny. Přítomnost nasycených mastných kyselin lze detekovat celkem rychle, při pokojové teplotě zůstávají v tuhém skupenství (jako v případě másla nebo sádla). Přes obsah velkého množství nenasycených mastných kyselin, experti doporučují olivový, lněný a řepkový olej jako alternativu. V kokosovém oleji je vysoký obsah nasycených mastných kyselin a profesorka Michelsová tvrdí, že tím dochází ke “zvýšení LDL cholesterolu a rizika ucpání srdečních tepen”.
K ostatním superpotravinám se Michelsová vyjádřila zkratkovitě. Acai, Chia semínka a Matcha čaj se podle profesorky zdají spíše neefektivní. K jejich bezpečnosti se, na rozdíl od kokosového oleje, nevyjádřila.
Z pohledu výživového poradce
Kokosový olej by se měl konzumovat ve snížené míře, nelze ho však považovat za jed. Určitě není vhodné konzumovat kokosový olej denně, jelikož z nutričního hlediska je jeho jedinou výhodou absence velkého množství cholesterolu (maximálně stopy). Kokosový olej lze v jídelníčku používat pro zpestření zdravých tuků a chuti.
Co se týče chia semínek, matcha atd., nemůžeme je považovat za superpotraviny, pokud jsou užívány krátkodobě. Každá z těchto potravin má specifické možnosti vstřebávání živin. Pro výsledný efekt by se měly proto užívat dlouhodobě, abychom je pak mohli považovat za superpotraviny s pozitivním dopadem na lidské tělo. Dlouhodobé užívání se zde bere za dobu od 8 měsíců déle.
Se slovy profesorky Michelsové můžeme souhlasit za určitých podmínek. Potraviny mohou být pro lidský organismus zátěž a můžeme je považovat za “jed”, pokud je člověk konzumuje a neví, že je na ně alergický nebo trpí určitým druhem nesnášenlivosti. V takovém případě to však dá tělo dříve či později najevo. Vždy je vhodné si před nasazením doplňků stravy nebo změny diety vše dobře promyslet, a popřípadě oslovit odborníka; výživový poradce, homeopat, lékárník, lékař, kvalifikovaná obsluha prodejců zdravých potravin nebo online poradny ve specializovaných obchodech na bylinky a doplňky na výživu.
Jsou nasycené mastné kyseliny opravdu tak nezdravé?
Většina vědců se shoduje, že olivový nebo lněný olej je důležitou součástí zdravého dietního režimu. Na druhou stranu se stále vedou odborné diskuze, zda-li jsou nasycené mastné kyseliny opravdu škodlivé.
Studie z července 2018 otištěná v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že pacienti dlouhodobě konzumující tučná jídla (tučná ve smyslu obsahující vysoké koncentrace nasycených mastných kyselin) jako jsou sýr, plnotučné mléko a další, nejsou ve vyšším riziku úmrtí z kardiovaskulárních příčin než lidé, kteří se těmto potravinám dlouhodobě vyhýbají.
Prospektivní studie publikovaná v Lancetu sledovala stravovací návyky a kardiovaskulární události zhruba 135 000 pacientů v 18 zemích světa. Autoři studie zjistili, že lidé s vysoko-tučnou dietou bez konzumace sacharidů měli o 23 % snížené riziko úmrtí z důvodu kardiovaskulárních příhod, výskytem kardiovaskulárních chorob nebo infarktu myokardu. Pacienti konzumující nasycené mastné kyseliny měli dokonce nižší výskyt mrtvice než osoby s jinou stravou.
Závěr tématu kokosového oleje
Jaký by tedy měl být závěr ohledně kokosového oleje? Vezmeme-li v úvahu mezinárodní doporučení a údaje z několika vědeckých meta-analýz, střídmé užívání nasycených mastných kyselin by mělo být považované za bezpečné, ba i prospěšné, a proto je některé doporučení stále ve svých textech zmiňují.
A jak se říká již od dob Paracelsa, rozdíl mezi jedem a lékem je v dávce. Proto vařte, jezte a sportujte s rozumem a nenechte se vyděsit vším, co vás vyděsit chce.