Sortiment

Gastrointestinální poruchy

Zpět do slovníku
Gastrointestinální trakt (dále jen „GIT“) je velmi složitý a rozsáhlý orgánový systém. Existuje proto opravdu velké spektrum více či méně závažných onemocnění a poruch, které postihují jednotlivé orgány. Poruchy a onemocnění GIT mohou fyziologicky probíhat s organickými změnami v organismu nebo bez nich.

Funkční a organické poruchy gastrointestinálního traktu

Organické poruchy GIT

Mezi onemocnění GIT, které způsobují organické změny v organismu manifestující se anatomickými, histologickými, biochemickými či endoskopickými nálezy patří především:

  • orgánové záněty
  • potravinové intolerance
  • autoimunitní onemocnění
  • nádorová onemocnění
  • žaludeční vředy
  • jaterní cirhózy aj.

Funkční poruchy GIT

Všechny poruchy GIT bez organických změn se souhrnně nazývají dyspepsie. Jedná se o funkční poruchy regulace (změny motility, tonu a poruchy hormonální regulace). Jejich výskyt je velmi častý – téměř každý člověk s nimi v nějaké podobě během života setká.

Obtíže tohoto typu není jednoduché diagnostikovat, protože jsou způsobeny mnoha navzájem se ovlivňujícími faktory bez jednotné příčiny. Časté je rovněž spojení s psychosociálním stavem a nervovou dysfunkcí. Nejhojněji se vyskytující poruchou z této kategorie je syndrom dráždivého tračníku.

Funkční poruchy GIT dělíme dle časového průběhu na
  • akutní – často způsobené alimentární zátěží nebo toxickými vlivy
  • chronické – trvající déle než 3 měsíce

Horní a dolní dyspepsie

Horní dyspepsie je onemocnění dutiny ústní, jícnu, žaludku, slinivky břišní, jater, dvanáctníku, žlučníku a žlučových cest. Nejčastějšími projevy jsou
  • snadno lokalizovatelná tlaková bolest v horní části břicha
  • nadýmání
  • nevolnost
  • pachuť v ústech
  • říhání
  • pocit plnosti žaludku či pocit „žaludku na vodě“
Dolní dyspepsie značí poruchy tenkého a tlustého střeva a konečníku. Příznaky jsou následující
  • hůře lokalizovatelná bolest v dolní části břicha
  • nadmutí
  • plynatost
  • poruchy vyprazdňování
  • průjem/zácpa

Příčiny poruch GIT

Vznik onemocnění má obvykle na svědomí kombinace mnoha různých faktorů, které můžeme více či méně ovlivnit. Spouštěčem řady onemocnění GIT bývá často nervová nestabilita a dlouhotrvající stres. K onemocnění rovněž velkou měrou přispívá nezdravý životní styl – nevhodné stravovací návyky, kouření, alkohol, nedostatek pohybu a také narušená imunita organismu a nesprávné hygienické návyky. Nelze opomenout samozřejmě též nesporný vliv genetiky.

Nejčastější projevy onemocnění GIT

Všechny poruchy a onemocnění GIT se shodně projevují trávicími obtížemi. Mezi nejčastější patří křeče, průjem, nechutenství, zácpa či plynatost. U závažnějších onemocnění, jako jsou záněty či nádorová onemocnění, se často objevuje také krvácení, které při podcenění stavu a dlouhodobějším průběhu může vést až k anémii.

Vzhledem k tomu, že Česká republika patří již léta mezi země s nejvyšším výskytem kolorektálního karcinomu (nádoru tlustého střeva) na světě, je zejména u mužů nad 50 let, kteří jsou vznikem nádoru nejvíce ohroženi, nutné dbát na pravidelná preventivní vyšetření.

Léčba a prevence poruch GIT

Při opakujících se obtížích je nejprve nutné pomocí lékařského vyšetření a následné laboratorní analýzy vyloučit závažná nádorová a jiná vážná onemocnění GIT. Pokud se prokáže onemocnění s organickými změnami, je potřeba co nejdříve začít s vhodnou léčbou a farmakoterapií, kterou navrhne ošetřující gastroenterolog.

V případě jakéhokoliv onemocnění GIT je nutné se zaměřit na posílení imunitního systému a rovněž úpravu a následné dodržování správné životosprávy. Důležitý je také dostatek pohybu a psychická pohoda. Podobné zásady je nutné dodržovat také jako prevenci před vznikem těchto obtíží. S ohledem na typ onemocnění je velmi často nutné dodržovat speciální dietní režim či vyřadit vybrané skupiny potravin. Při chronickém stavu je vhodné farmakoterapii podpořit také přírodními přípravky na bázi léčivých bylin.

Pomoc z přírody

Byliny jsou od pradávna skvělým pomocníkem v boji s nemocemi různého druhu. V oblasti gastrointestinálních poruch to platí jednoznačně. Existuje celá řada bylin, které slouží jako prevence vzniku onemocnění nebo pomáhá zmírnění jeho průběhu. Byliny mohou být také doplňkem klasické farmakologické léčby. Pojďme se podívat na ty nejvýznamnější.

Máta v boji proti dráždivému tračníku

Máta peprná je jednou z nejvýznamnějších bylin, která pomáhá zlepšovat celkové trávení. Účinnými látkami, které máta obsahuje, jsou menthol, flavonoidy, silice, organické kyseliny a třísloviny. Máta je součástí většiny žaludečních čajů. Pro zlepšení stavu je doporučeno vypít několik šálků mátového čaje denně.

Máta pomáhá proti žaludečním křečím, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, pomáhá při zánětech žlučníku, nadýmání a nechutenství. Její pozitivní účinky na syndrom dráždivého tračníku prokázala také například italská studie publikovaná v časopise Digestive and Liver Disease. Vědci zjistili, že během 4 týdenní léčby mátou peprnou došlo u všech pacientů k výraznému zmírnění problémů v souvislosti s tímto onemocněním.

Meduňka uklidní nervy i žaludek

Meduňka lékařská pomáhá celkovému uklidnění a uvolnění organismu. Léčivými látkami jsou především vzácné silice a flavonoidy. Meduňka pomůže k uvolnění křečí v žaludu, při zánětech žlučníku a také od nepříjemného nadýmání.

Heřmánek pomůže s léčbou žaludečních vředů

Řada studií a výzkumů potvrdila pozitivní účinky heřmánku pravého na celkové trávení. Účinnými látkami jsou silice, flavonoidy a organické kyseliny a další sloučeniny. Některé z nich (hlavně bisabolol) mají uklidňující účinek na hladké svalstvo a tím dokáží zklidnit podrážděnou trávicí soustavu. Pravidelná konzumace heřmánku pomáhá také při zánětlivých onemocněních střev, v boji proti dráždivému tračníku či nevolnosti. Je rovněž velmi účinný při léčbě žaludečních vředů. V kombinaci s dalšími bylinkami bývá součástí celé řady žaludečních čajů.

Pelyněk jako hořký pomocník zdravého trávení

Pelyněk sice není chuťově nejpřívětivější bylina, o to víc je ale účinný. Léčivými látkami jsou kyseliny, flavonoidy a silice, které mají antiseptický účinek. Další významnými látkami jsou třísloviny, které působí antioxidačně a antibakteriálně a také mohou za typickou hořkou chuť pelyňku.

Pelyněk se nejčastěji konzumuje ve formě čajů, které podporují funkci jater a žlučníku, pomáhají proti nechutenství, léčí problémy se sníženou žaludeční kyselostí a jsou účinné také při onemocnění jater.

Použité zdroje
  • LUKÁŠ, Karel. Funkční poruchy trávicího traktu. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0296-7
  • LUKÁŠ, Karel a Jiří HOCH, ed. Nemoci střev. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0353-9
  • MAYER, E A. The neurobiology of stress and gastrointestinal disease. Gut [online]. 47(6), 861-869 [cit. 2019-04-23]. DOI: 10.1136/gut.47.6.861. ISSN 00175749. Dostupné z: http://gut.bmj.com/cgi/doi/10.1136/gut.47.6.861
  • TAYLOR, Cormac T. a Sean P. COLGAN. Hypoxia and gastrointestinal disease. Journal of Molecular Medicine [online]. 2007, 85(12), 1295-1300 [cit. 2019-04-23]. DOI: 10.1007/s00109-007-0277-z. ISSN 0946-2716. Dostupné z: http://link.springer.com/10.1007/s00109-007-0277-z
  • JAN, Šťovíček. Funkční dyspeptické poruchy: Funkční dyspepsie. Medicína pro praxi [online]. 2006, 2013/11/7, 10(10), 325-328 [cit. 2019-04-23]. Dostupné z: http://medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2013/10/04.pdf
  • CAPPELLO, G., M. SPEZZAFERRO, L. GROSSI, L. MANZOLI a L. MARZIO. Peppermint oil (Mintoil®) in the treatment of irritable bowel syndrome: A prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Digestive and Liver Disease [online]. 2007, 39(6), 530-536 [cit. 2019-05-21]. DOI: 10.1016/j.dld.2007.02.006. ISSN 15908658. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1590865807000618
  • RAVIKUMAR, Chandini. Review on Herbal Teas. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2014, 6(5), 236-238. ISSN 0975-1459.
  • GUPTA, Sanjay, Janmejai K. SRIVASTAVA a Eswar SHANKAR. Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Molecular Medicine Reports [online]. 2010, 3(6) [cit. 2019-05-21]. DOI: 10.3892/mmr.2010.377. ISSN 17912997. Dostupné z: http://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895

Bylinná aromaterapie, heřmánek
Zpět do slovníku